Пак сме на дъното на ЕС по минимална заплата

Най-голямата е близо осем пъти по-висока от нашата
94
Пак сме на дъното на ЕС по минимална заплата
Снимка: архив, Ройтерс

Въпреки увеличението на минималната работна заплата у нас от 1 януари, тя остава най-ниската в Европейския съюз.

През януари 2018 г. България е била на "дъното" в ЕС по този показател с 261 евро.

Пред нас са Литва и Румъния, където минималното възнаграждение е почти двойно - съответно 400 евро и 408 евро.

Като цяло минималната заплата е под 500 евро в страните от източната част на ЕС и над 1000 евро в страните от северозападната част на съюза.

Начело са Люксембург с 1999 евро месечно, Ирландия с 1614 евро, Холандия с 1578 евро, Белгия с 1563 евро и Германия и Франция с 1498 евро, по данни на Евростат, публикувани днес.

Страните от ЕС, в които няма минимална заплата, са Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция.

Евростат уточнява, че най-голямата минимална заплата в ЕС е близо осем пъти по-голяма от най-малката. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
3
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
България минимална заплата - 262 евроСтрани от западна европа, минимална заплата около - 1600 евроЗа какъв ръст ми говорите!!!
79
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така мишки,хленчете във форумите.....щом няма истински българи да направят гражданска война и преврат.На следващите избори отново изберете същите тия ***!!
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак сме на дъното - и какво от това . Все пак в нашата яма няма лъвове , а само работодатели .
77
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Последните ще станем първи след като влезем в еврозоната и въведем еврото.
76
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доживяхме, колкото и да е невероятно, Международният валутен фонд да препоръчва на управниците ни повишение на доходите, защото състоянието на икономиката в бъдеще ще е катастрофално(сегашното й ниво било своеобразен пик). Чудя се нашите главоци: защо не се вслушват в менторите си?! Хайде в тях, не, но имаме много близък пример - Орбан, политиките, водени от него, чертаят хоризонт и бъдеще пред Унгария, каквото аз не виждам пред жална България....
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврика, какво откритие и така и ще бъде като няма закон за работодателя за вдигане на заплатата, какво като средната е вдигната,взимаш 500 лв и казва даже ти са много, няма закони за тях и си мачкат народа както си искат,а те кога ще бъдат смачкани,пита целия български беден работещ народ...
74
2
 
13
 
! Отговори
Един от стадото преди 6 години
Е и ? Знаят го , но нищо не правят... и защо да правят. Много е удобно да има още някой Китай по - наблизичко. Ако може по една седмица за 1 кг брашно да работим ще е най- добре. На никой не му оттърва българите да са добре финансово!
73
2
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Вие сте бедняци. :)
72
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ураааа, другарки и другари! Първи сме! А сега сериозно, това си го знаем и без да ни го казват от Евростат. Въпросът е, ще имат ли смелост и желание ББ и компания да променят нещо. За съжаление май не. Така, че какво да си говорим. И да говорим и да не говорим още дълго ще сме на дъното, че даже май сме почнали и да копаем надолу.
71
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предателите са само пионки на Сталин. Истинският виновник за това е Сталин.За благодарност, че не сме изпратили български войски в СССР.Само злини сме видели от Русия/СССР.
70
1
 
1
 
! Отговори
До 79 преди 6 години
Така е, но пък са разчитали на възпиращата сила на Русия да спре Румъния. Изобщо не е имало индикации за румънска агресия.Правили са грешки, ама постфактум е лесно са се говори.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 80противоречиш си. След като твърдиш че не обявяваме война заради български предатели (съгласен съм), то е ясно кой ни е прецакал - българските предатели.
68
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то и България е взела решение да обяви война на Германия. Обаче заради съветски агенти това решение е забавено няколко дни.И СССР ни обявява война.Така че и тук нямаше да имат основание да влязат съветски войски .Но заради предатели те навлизат тук.Та пак ни прецакват руснаците като през Балканските войни.
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 73"България губи Междусъюзнимеската война заради навлизането на Румъния на наша територия.Иначе сме щели да пометем и сърби и гърци.А е имало уговорка с Русия, че ще се намесят при румънска агресия" --> Румъния навлиза за да получи териториална компенсация. Русия й обещава Молдова но после не й я дава. В България това се е знаело. Не са виновни нито Руснаците нито Румънците че никой дипломат в България не се е сетил да се договори с Румъния да не се намесва
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 76"И как сама се е освободила Югославия?" --> без значение дали има 2 милиона или само 2ма нацисти останали да пазят въпросната държава - не се е наложило там да влизат нито съюзническите сили нито червената армия.
65
1
 
2
 
! Отговори
До 74 преди 6 години
Ами в България щеше са е същото ако бяхме окупирани.За 1 убит немец, щяха да разстрелват по 100 българи.
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха.И как сама се е освободила Югославия?Нали немците се изтеглят от Балканите заради настъплението на съветските войски.И Югославия имаше друг тип комунизъм, щото Тито се скара със Сталин. А у нас властта завзе неграмотният правешки овчар.Който на два пъти искаше да станем съветска република.
63
5
 
5
 
! Отговори
До 70 преди 6 години
Знаем как са се държали немците в окупираните държавиАз знам, как българският елит се е държал спрямо българите в Македония 1941. Разстрел от царски офицер на цяло село заради убит германски офицер. Това ми го разказа съсед, който дезертирал от картечната рота. Преди това, офицерът на НЦВ изнасилил жена пред невръстните и деца и я застрелял с тях.После офицерът, заповядал избиването на цяло село българи, бил оправдан от Народният съд!!!
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България губи Междусъюзнимеската война заради навлизането на Румъния на наша територия.Иначе сме щели да пометем и сърби и гърци.А е имало уговорка с Русия, че ще се намесят при румънска агресия.Така че руснаците са ни предали.Първата световна война е била за нас продължение на балканските войни.А и до последно Германия е печелела войната.Но заради влизането на САЩ немците губят войната.Тогава това са били непредвидени събития.
61
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 70 Франция си прекара сравнително добре под окупация. Но хайде, няма да се надценяваме и няма да се правим на французи - да кажем че при нас ще е по-зле. Сърбия обаче сама се освободи, което и даде голямо предимство да избира какво да прави с бъдещето си (макар че накрая и те сгрешиха но това е друга тема). Самоосвободена държава срещу окупирана от съветската армия държава - кой има по-голяма свобода?