Меркел в Полша. Стопля двустранните отношения

Тя се въздържа да обвини директно Русия за Скрипал
20 мар 2018 07:23, Петя Славова
9
Меркел в Полша. Стопля двустранните отношения
Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел посети Полша, за да възстанови влошените двустранни отношения, предаде ДПА.

Ще направя всичко по силите си, за да осигуря "общ дневен ред" в Европа на Германия и Полша, каза Меркел след среща във Варшава с полския премиер Матеуш Моравецки. В същото време тя отбеляза, че това ще изисква деликатност и желание за компромис.

Полският премиер приветства желанието на Германия за засилване на сътрудничеството в рамките на т. нар. Ваймарски триъгълник, който освен двете страни включва и Франция, предаде Франс прес.

Отношенията между Германия и Полша са в ниска точка заради разногласия за миграционната политика и върховенството на закона, припомня ДПА. Варшава е против, според нея, либералната миграционна политика на Меркел, както и срещу планирания нов газопровод от Русия до Германия, който ще заобикаля Полша.

Европейският съюз критикува полското правителство за предприетите реформи, които според мнозина подкопават върховенството на закона.Миналата  седмица, когато новото германско правителство положи клетва, министърът на външните работи Хайко Маас посети Варшава, припомня БТА.

Полският премиер обяви днес, че се договорил с германския канцлер ЕС да "даде твърд и не само символичен отговор" на отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, предаде Франс прес.
Споразумяхме се "въпросът за руската атака да фигурира в заключенията на Европейския съвет" на 22 и 23 март, каза Моравецки след срещата си с Меркел.

Германският канцлер обаче говори с по-нюансиран тон. Меркел потвърди солидарността си с Великобритания, но се въздържа да обвини директно Русия за нападението. "Сериозни информации сочат към Русия. Сега Русия трябва да докаже, че (не е замесена)", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Polska преди 5 години
Слава на братска Полша! Jeszcze Polska nie zginela!
9
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ДО 7 ЧЕ КОЙ ЩЕ ПИТА КАКВО ИСКА ЕВРОПА. ЗАТОВА ЛИ СЕ ОПИТВАТ ДА ОБРАЗУВАТ ОБРЪЧ ОКОЛО РУСИЯ И ДА Я СМАЖАТ ЗАЩОТО НЕ ИМ ИГРАЕ ПО СВИРКАТА . НЯМА ГО ВЕЧЕ ЕЛЦИН ПИЯНИЦАТА СЕГА Е ПУТИН. ТОЙ Е ИСТИНСКИЯ ЧОВЕК С ГЛАВНА БУКВА. ЗА НЕГО РОД И РОДИНА СА НА ПЪРВО МЯСТО. НЕ ГО Е ЕНЯ ЗА ЗАПАДНИТЕ ГЕЙОВЕ И МЪЖКИ ***. ОСВЕН ТЯХ МНОГО ДЪРЖАВИ НА ПЛАНЕТАТА ИСКАТ И ИМАТ ИКОНОМИЧЕСКИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ С РУСИЯ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИМ ГО ЗААБРАНИ. НЯМА ДА ОСТАНАТ ГЛАДНИ И ГОЛИ. ДА МУ МИСЛИ ЕВРОПА. МИГРАНТИТЕ.
8
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
А случайно да е попитала поляка за Източна Прусия и Силезия които Сталин подари на Полша,че германци имат претенции за имотите на дедите им които още са окупирани от поляците,главнатата квартира на Хитлер"Въчата яма" също е там.Отишла да се хили ивърти и да им каже,че британците трябва да бъдат подържани за лъжите които говорят.
7
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТОЯ под мен. ПОЛША трябва да стане новата световна сила.на местото на РУСИЯ. И Германия е подготвя. Културата и Ценностите на руснаците не са удобне и нормални за Европеиците. Дори и за бай ***
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кво ще стопля то тая изстинала от всякъде
5
2
 
7
 
! Отговори
ВЕП преди 6 години
Меркел отиде в Полша да им издръпа ушите където искат да последват примера на Британияс дипломатите.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей тая алчна увиснала бабичка не се наяде.
3
2
 
7
 
! Отговори
Винету преди 6 години
Меркел във Варшава,чака Путин там.Танковете са на границите.Полският кибик е сам,слагайте баниците,дрън!
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отишла е да кльопа на аванта не може да звънне един телефон.
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия трябва да докаже на една изперкала бабичка нещо ? Русия няма какво и да доказва. Само 30г. след падане на СССР Русия е по-силна от всякога, а Европа тъне в хаос и корупция.. Либералите не могат да управляват Путин и Тръмп да разделят Европа на 2 отново. Ако питаш един либерал какви ще са последствията от дадено решение той не може да ти отговори либерализма е ментално заболяване.