Меркел остана (почти) сама вкъщи

Канцлерката губи един по един най-верните си европейски партньори
22 апр 2018 10:15, Красимир Ангелов
90
Меркел остана (почти) сама вкъщи

Канцлерът на Германия Ангела Меркел губи един по един най-верните си европейски партньори: В Италия - заради избори, в Испания – заради спора около Пучдемон, а във Великобритания – заради Брекзита. Какви ще са последиците?, пита в свой анализ DW.

Унгария

Унгария вече от години не е сред близките партньори на канцлерката. Унгарският премиер Виктор Орбан е един от най-отявлените критици на миграционната ѝ политика. Орбан е и лидерът на онези държави от Централна и Източна Европа, които се противопоставят на исканото от Меркел преразпределяне на бежанците.

Орбан желае една етнически хомогенна Унгария и повече власт за националните държави, вместо за Брюксел. Ангела Меркел го поздрави за преизбирането му, но това беше чисто протоколно. Партията на Орбан „Фидес“ е член на фракцията на ЕНП в Европарламента, но между Меркел и Орбан съществуват огромни идеологически различия. Затова Ангела Меркел е наясно, че Виктор Орбан няма да бъде неин съюзник в следващите години.

Испания

Съвсем друг е случаят с Испания. Страната, управлявана от консерватора Мариано Рахой, беше един от най-тесните европейски съюзници на Германия. Освен това Испания е една от малкото европейски държави без някаква значима дяснопопулистка партия. Но решението на германски съд да освободи сепаратисткия лидер Карлес Пучдемон натовари двустранните отношения. Все пак доверието между двамата правителствени ръководители по отношение на Каталуния не е накърнено. Ангела Меркел винаги е подчертавала, че отхвърля независимостта на Каталуния.

Италия

Ангела Меркел поддържаше много добри отношения с лявоцентристкия премиер Джентилиони и го смяташе за реформатор и европеец. Но след изборите през март ситуацията в Италия се промени изцяло. Партията на Джентилиони загуби изборите и на власт дойдоха евроскептици и десни популисти - от движението "Пет звезди" и от "Северна лига". Те веднага дадоха да се разбере, че не ги интересуват стабилизационните критерии на ЕС, въпреки че Италия е затънала до гуша в дългове. Макар и да не е ясно какво точно правителство ще бъде съставено в Италия, Рим ще бъде труден партньор за канцлерката Меркел.

Австрия

От декември в Австрия управлява консерваторът Себастиан Курц в коалиция с дяснопопулистката „Партия на свободата“. Тя не прокламира повече излизането на Австрия от ЕС, но си остава евроскептична. Австрийската коалиция ще се противопоставя на всички опити да се отпускат повече влияние и пари на Брюксел. От друга страна Австрия остава надежден партньор на Германия в стабилизационната политика. Виена обаче е против миграционната политика на канцлерката Меркел.
Още като външен министър Себастиан Курц спомогна за затварянето на т.нар. Балкански маршрут. Освен страните от Вишеградската четворка, никой друг европейски политик не води толкова твърда антимиграционна политика както Курц. Ангела Меркел трудно ще постигне компромиси с него по този въпрос.

Великобритания

Ангела Меркел изрази огромно съжаление от решението на британците да напуснат ЕС. Прагматизъм вместо идеология, откритост вместо капсулиране, стабилна икономика вместо трупане на дългове. Тези основни принципи са близки на Ангела Меркел и на ХДС. Великобритания, която е втората по големина икономика в ЕС, вторият по големина донор в Общността и ядрена сила с право на вето в Съвета за сигурност на ООН, беше един от най-силните съюзници на канцлерката. И след Брекзита Великобритания ще си остане добър партньор на Германия. Загубата за европейската политика обаче ще е голяма.

Холандия и другите държави от Севера

Холандия по традиция е един от най-важните съюзници на Германия. Винаги, когато е ставало дума за отворени пазари, свободна търговия, конкуренция или за стабилни държавни бюджети, холандското правителство е стояло на страната на Берлин.

Датчаните, шведите, ирландците и балтийците мислят по същия начин. Поне в това отношение те са естествени съюзници на канцлерката. Всички те обаче са загрижени за новия курс на германската европейска политика. Този курс на канцлерката предвижда увеличаване на европейския бюджет. Ако ли пък се наложат вижданията на  френския президент Макрон, еврозоната ще получи собствен бюджет и общ европейски финансов министър. Всички северни страни отказват категорично да прехвърлят тези компетенции на Брюксел. Те се опасяват, че ще трябва да плащат за неразумната икономическа политика на другите. През март осемте северни държави дори излязоха със съвместна декларация по този въпрос и Ангела Меркел не може да я игнорира.

Франция

И под управлението на Еманюел Макрон Франция остава неразделен партньор на Германия. Така поне федералното правителство и Елисейският дворец представят нещата. Голяма част от германските политици смятат, че Макрон е последната надежда за спасяването на Европа. Победата му преди по-малко от година срещу Марин Льо Пен предизвика всеобща вълна на облекчение в Берлин. Макрон минава за носител на надежда за нов европейски подем. Това дори е вписано в германския коалиционен договор. Но Макрон все още очаква ясен отговор от Берлин на своите реформаторски идеи за еврозоната.

В Берлин пък растат съмненията, че всъщност става дума за прехвърляне на финансовото бреме върху гърба на германските данъкоплатци. Еманюел Макрон е под засилен натиск и в самата Франция. Последните стачки показват колко силна е съпротивата срещу неговата програма за либерализиране. А след една година предстоят избори за Европарламент. Съществуват опасения, че в него могат да влязат нови представители на дяснопопулистки и евроскептични партии.

Остава много малко време за постигането на успех, който да убеди гражданите в истинската стойност на ЕС. Независимо от всички различия, Меркел и Макрон са единни в желанието си да работят за издигането на Европа. За да го постигнат, те са зависими един от друг и то повече от всякога, пише в заключение DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
scott преди 5 години
сичко има мноо просто обеснение.Меркел е на слушалка и агент на цру. У момента Тръмп води война с европа. нормално е да си активира агентурата и останалите да се усетът.....
80
0
 
2
 
! Отговори
ВРЪЩАЙ преди 6 години
До Анонимен 62СЕ НА 4 КИЛОМЕТЪР-ТАМ ТИ Е МАСТОТО ЦЕНТОВО БОКЛУЧЕ
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво направихте?Какво?Кажете нещо добро,което направихте за Европа и гражданите И!И защо България се стопи с половин милион хора последните 10 години?Кому е непобходимо това?Защо?
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя си промени политиката на отворени граници,вече не се приемат така безразборно.Но болшинството от тези които влязоха дори не бяха бежанци от войната,а икономически емигранти от Африка и Азия.Да не говорим,че самото влизане без виза и разрешение е незаконно.Трябва да променят политиката си към Азия и Африка,ако не искат да има непрекъснат натиск към Европа от бедни,гладни хора и бежанци.Изобщо политиката в световен мащаб трябва да се промени.
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето от изброените държави не са "изоставили" Германия. Просто тази сбръчкана *** прекрачи всякакви граници да изнудва държавите за "бежанците". Не знам чии идеи се мъчи да прокара така ревностно и жестоко за да вкара най-великата страна в света в дупката която се намира в момента. Никой не иска да й прави повече реверанси, освен нашенската тиква разбира се. Там играта е друга - оставили са го да си разиграва коня както поиска, той им почиства с език подметките. ***!
76
1
 
4
 
! Отговори
YK преди 6 години
Жалко че берлинската стена падна, иначе още щеше да си натиска *** зад някое лекторско кресло.
75
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Омръзна ми от бабички.
74
0
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 6 години
....spokoino be DW...Merkel vijda badeshteto na Germania v isliama !!!...veche se e obgradila s "pravoverni "...kakav I e problema ?!?
73
13
 
0
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
74 Стига простотии бе , много ти разбира тиквата какво беше СССР и каква огромна е разликата му с ЕС от Земята до Луната.
72
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тоя ЕССР на грая ще остане само бойколандия и ще настане крах за гепаджийте оти няма да има вече гепене!
71
1
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Не е сама Баце е с нея! Достатъчно е само да го почеше като пуделче зад ушичките, да се снима с него, и да му обещае, че ако слушка , ще има траншове за поредните лотове.После-той си знае.
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 6 години
Нормално е... след като нейният безформен и слаб центризъм и почти...''майчинско- инстинктиен'' , наивен протекционализъм към бежанците доведе до меко-казано разногласия в ЕС...''Социалните_инженери'' и страт_планери в САЩ използват състрадателната, телешки-наивна политика на Меркел към беж. криза за да преправят соц-полит. карта на ЕС и да отслабят влиянието на мислещият и критичен електорат...! Тази политика идва обаче от Джордж Сорос и ''think_tank''-овете...!
69
1
 
15
 
! Отговори
ined преди 6 години
Бабофила Макрон няма да и прости на Меркел ако останат насаме
68
2
 
10
 
! Отговори
НЕМСКИ ДЪРЖАВЕН ТЕЛЕ преди 6 години
Инсценировкой и фальшивкой назвал предполагаемую химическую атаку 7 апреля в сирийской Думе корреспондент немецкого государственного телеканала ZDF в прямом эфире из Сирии. Ули Гак побывал в крупном лагере беженцев в Сирии и побеседовал там со многими людьми. По его словам, они уверенно рассказывают, что вся история с якобы имевшей место химатакой была инсценирована.
67
0
 
13
 
! Отговори
бай ценностния преди 6 години
Истинската стойност на ЕС са джендърите и корупцията (подкупването на правителствата като ги оставят да крадат от фондовете безнаказано).
66
12
 
8
 
! Отговори
Смехурко преди 6 години
"Остава много малко време за постигането на успех, който да убеди гражданите в истинската стойност на ЕС."Гражданите много лесно и бързо могат да се убедят в истинската стойност на ЕС. Достатъчно е да отидат да поживеят само една седмица в Русия.
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей анджи, каква я мислеше, а каква стана, а...
64
1
 
19
 
! Отговори
Вида преди 6 години
мути бе последната надежда на обама и клинтън за европа, като подчинена еврейска колония остана в тъмата сама с макрон. а както добре се знае, макрон е пълен с идеи в такова положение. само самотни жени верват на ало измамниците и им метат пари от балкона на канцлерамт...
63
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевГермания може да е велика, ама тебе кво те грее това? След като нямат против да приемат бежанци, а на тебе най - безцеремонно да ти казват, да си хващаш дърмите и да вървиш на..... Въпросът е в тяхното отношение към нас, въобще към всички членки от Източна Европа и прилагания двоен стандарт. То да им лижеш подметките, ама да има за какво. Аз искам България да върви на Запад, но какво иска Западът от България туй е въпросът.
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този журналист ако мога да проумея за какво говори пък изобщо . Останала била сама ама не съвсем. Какво всъщност иска да каже? Уж да каже истината, ама да си остави и вратичка, че току виж някой му размахал пръст. Аз затова много на журналисти в днешно време не вярвам. Меркел все още ли се отъждествява с политиката на Германия или не? Предполагам, че да, щом приемат още бежанци. Но това нека си остане вече техен проблем, наистина.