Еврокомисията обяви: Българите са щастливи! А дали е така?

Нашенецът вярва, че връзките са по-важни за кариерата от дипломата
24 апр 2018 07:10, Екип на Dnes.bg
49
Еврокомисията обяви: Българите са щастливи! А дали е така?
Снимка: pixabay.com

62 на сто от българите се смятат за щастливи. Това съобщи изненадващо Европейската комисия, позовавайки се на социологическо проучване, направено в ЕС по нейна поръчка.

Според изследването само 13 на сто от анкетираните българи се определят като нещастни, а всеки пети твърди, че нито е щастлив, нито е нещастен.

Новите данни извеждат на предпоследно място в ЕС българите, които успяват да изпреварят по щастие румънците.

За сравнение хората, щастливи от живота си в ЕС, са 83 на сто, а нещастните – 11 на сто.
Най-доволни са жителите на Ирландия, следвани от Дания и Люксембург. Шведите, холандците и англичаните оформят първата шестица. В дъното на таблицата за щастието, освен българите и румънците, са още гърците, литовците, хърватите и латвийците. Най-щастливите нови европейци са словенците, които се подреждат 11-и в Европа.

Убедените оптимисти в ЕС са по-малко - едва 39% вярват, че справедливостта побеждава винаги.
Еврокомисията твърди, че по-младите, по-образованите и по-богатите като цяло намират живота за по-справедлив.

Проучването на Брюксел цели да разбере дали европейските граждани смятат за честен живота в личен и социален план. Публикуваните резултати показват, че по-голямата част от европейците (58%) считат, че повечето неща, които се случват в живота им, са справедливи и че разполагат с равни възможности, за да напреднат в живота. Те обаче не са убедени, че правосъдието и политическите решения се прилагат по равен и еднакъв начин за всички в техните държави. Увеличаващата се разлика между бедни и богати също е повод за тревога.

В сравнение със средните данни от ЕС, у нас възрастните и представителите на различни етнически групи, се оплакват от дискриминация. Българите в много по-малка степен смятат, че хората имат равни възможности да успеят. За разлика от ЕС, където 58 на сто вярват, че всичко зависи от тях, у нас те са само 32%. Пак толкова са тези, които смятат, че след разпада на комунизма, нещата в България са се подобрили.

За разлика от Европа, където съответно 98 % и 93 % от анкетираните намират, че доброто здраве и качественото образование са решаващи за успеха в живота, у нас образованието не се смята за важно.

Само един от петима българи посочва дипломата като определяща. Според българите, след здравето (71%), най-важни са късметът (60%), произходът от богато семейство (60%), връзките (56%) и партийната принадлежност (37 на сто).

Както образованието, усърдието и работата са важни само за един от трима. За разлика от българина, европеецът отдава по-голямо значение на партийната принадлежност за развитието на кариерата си и разчита по-малко на здравето, работоспособността, на връзките и на късмета за своя успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
2
 
! Отговори
Мариана преди 5 години
Не сме бедни, мързеливи, завистливи, необразовани и злобни сме. Само мрънкаме. Заведенията пълни, всяка втора кола - за над 30000 евро, няма кой да работи, но само мрънкаме.
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да, щастливи сме! Защото просто не осъзнаваме колко сме бедни!
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм щастлив само на 24 число когато е празника Свети Парастас, но щастието ми е за кратко :(
41
2
 
13
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Това проучване за България са го правили в Бояна и Драгалевци.
40
2
 
18
 
! Отговори
:) преди 5 години
Тези 62% са отговорили с движение на главата нагоре и надолу, което за нас си е НЕ, а онези са го разбрали като ДА!
39
2
 
3
 
! Отговори
KhanKrum92 преди 5 години
*** как няма да сме щастливи, като сме по най-лошите неща на челните позиции :)
38
2
 
18
 
! Отговори
Луди преди 5 години
Тия са питали "Щастливи ли сте" и 38 % са казали не а другите 62 просто са се спукали от смях на тоя *** въпрос. Тия не разбират от сарказъм ми се струва!
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един мъдрец е казал: "Щастието е като здравето - ако не го забелязваш,значи го имаш"!Което значи,щастлив!Всичко останало са дрънканици,за преценка,че и (!)количествена оценка,на нещо,което е ирационално и непостижимо,ако човек се стреми непрекъснато към него!Следователно,за пореден път,една юроспийска тъпня и едни зомбирани човечета,самовъвлекли се в нея!!!
36
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек трябва наистина да е много нещастен за да виси по цял ден във форумите.Тези които си гледаме работата не скучаем по форумите.
35
5
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Спокойно - не се ядосвайте-- Допитването е направено в една бяла сграда с розови хапченца и бели стаи- Оказало се че там всички са щастливи!
34
2
 
13
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
В страната на боко тиквата и неговата криминална шайка е така - хората са щастливи, но не го знаят. Знаят само, че трябват връзки и партийно лакейничене за да се издигнеш. Също като при Тато, чийто гавазин ни управлява днес.
33
2
 
15
 
! Отговори
Парно преди 5 години
Може ли такова нещо, не ви ли е срам. 300 лв. сметка за парно март, месец март.Политиците - това е една пенсия ве, нормални ли сте.Какво е това увеличение със 24% на парно. Кви са тия 2 лв. мерене на уреди.Каква е тая сградна инсталация 50 лв.Прекалихте.Хората от щастие ще излязат по площадите.Кви са тея комунистически истории да плащам сградна инсталация, и да ми прехвърляте сметката на съседа щото не е дал достъп.Докога ве кому^ги, крадливи ще плащаме за съседа, нещо което не ползваме.
32
1
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
АМИ ТО ОСТАНАХА ЛИ БЪЛГАРИ. СИГУРНО ИМАТ В ПРЕДВИД ШОКОЛАДОВИТЕ БРАТЯ. ТЕ НАИСТИНА СА ЩАСТЛИВИ НЕ РАБОТЯТ МАЛКОТО ОСТАНАЛИ БЪЛГАРИ ИМ ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ ЗА ТОК, ВОДА, ДАНЪЦИ НЕ ПЛАЩАТ, ПОЛУЧАВАТ ГОЛЕМИ СОЦИАЛНИ ПРИДОБИВКИ, ДЕТСКИ, УБИВАТ И КРАДЪТ В ЗАТВОР НЕ ВЛИЗАТ. Е АКО НЕ СА ЩАСТЛИВИ ЗДРАВЕ МУ КАЖИ. КОЙ БЪЛГАРИН МОЖЕ ДА СЕ ПОХВАЛИ С ТЕЗИ ПРИДОБИВКИ ЗА ДА СЕ ИМЕНУВА "ЩАСТЛИВ" И БОГАТИТЕ НЕ СА ЩАСТЛИВИ ЗАЩОТО СЕ СТРАХУВАТ ДА НЕ ИЗГУБЯТ БОГАТСТВАТА СИ.
31
3
 
16
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
От Еврокомисията са щастливи навсякде че всичко им е безплатно ,даже и Е-Б-А-Т безплатно 71318
30
2
 
10
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
Ние сме щастливи к усмихнати когато сме извън България .Когато сме в България само стресове и *** във всички системи в политиката.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
понеже наближават евроизборите , почва пудренето...
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като изключим крадливите политици и техните приближени, една шепа столичани с добри заплати, както и малко психично болни хора, не зная кой друг е щастлив. Учителката със 600 лв заплата (толкова са след удръжките за данък и осигуровки) или момичето, което работи по 121-15 часа на ден за същите пари?
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е защото вече има песента "кекс""...защото всичко е точно"депресията и отчаянието в един момент отключват противоположни състояния и... всичко е точно
26
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
на 1 място по смьртност това е от щастие скачане от балконите бесене поасмите в двора това са новите спортове в бьлгария психично болните се разхождатсвободно по улиците щом го казва ек значи не е верно затова ни изпращат храни2 качество защото преливаме от щастие
25
3
 
11
 
! Отговори
ЩастлиФт преди 5 години
Да изкарате хора с 1200 лв. на протест, защото не могат да плащат сметки за ток, парно, вода, данъци.Верно требе сте мноу щастливи - политиците де!Набийте си господа политици в главите, че не е важно колко получаваш, а каква сума остава след плащане на данъци, ток и вода.Ако взимам 30$ заплата, но 2 долара са парно, ток, вода, данъци и здравеопазването ми е безплатно с лекарствата, кой е по-богат Кубинеца, Казахстанеца, Узбекистанеца или Българинът?Ще изляза щастлиФт на площада със сопата..