Защо ролята на свързаността е ключова за Балканите?

Те са неделима част от бъдещето на ЕС, смята Бранимир Ботев
21 май 2018 22:45, Екип на Bloomberg
10
Защо ролята на свързаността е ключова за Балканите?
Снимка: Pixabay

Срещата на върха за Западните Балкани безусловно носи поне три неща за България. Това каза Бранимир Ботев, директор на Европейския институт за стратегически анализи, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

На първо място това е ядрото от центъра на българското председателство, на второ място това е тема, която България успя да повдигне, да я сложи в дневния ред на председателството и да я изведе на преден план - темата за Западните Балкани, поясни Ботев. "На трето място това е тема, която има естествено продължение и България може да изиграе своята централна, водеща роля. Не само като генератор на самата идея и концептуално осъществила я по време на председателството, но и като страна, която от тук нататък може да води по-нататъчната реализация на идея за процеса на приобщаване на Западните Балкани в ЕС".

"Това е безспорен успех на външната политика на България. Безспорно натежава по отношение и на ролята на България в рамките на председателството. Това издига и рейтинга на министър-председателя Бойко Борисов, който е в центъра на вниманието и успя да се справи с тази изключително напрегната ситуация с много очаквания и много отговорности, които бяха възложени върху него".

На въпроса защо на преден план бе изведена т.нар. свързаност гостът обясни, че това е ключовата дума на самата среща, защото няма друга дума, която да съчетава по подобен начин, и икономически, и политически, и перспективни нюанси на развитието на региона. "Тази свързаност означава най-сетне географските, политически и цивилизационни граници, които бяха налагани в продължение на стотици години от една или друга политическа сила от Великите сили или от едно или друго развитие в региона, най-сетне да бъдат стопени".

"Да стане пределно ясно, че Западните Балкани и Балканите като цяло, са неделима част от историята на цивилизацията и бъдещето на Европейския съюз".

Тази свързаност би трябвало да ускори този процес, подчерта събеседникът. "Когато говорим за свързаност, ние говорим за инвестиции, говорим за инфраструктурни проекти, говорим за сливане на икономическите перспективи и на пазара в региона. Всичко онова, което би тласнало региона напред и би стимулирала една кохезия, и на регионално ниво и в рамките на една обща кохезия на Европейския съюз".

На политическо ниво България свърши "прекрасно своята работа", каза още Ботев. "Но стигаме до инструменталната част на нещата. Тоест, политическата роля на България бе добра, наситена и добре отиграна. Големият проблем е, че асоциирането на Западните Балкани изисква своята структура, функции и инструментална трасировка - пътна карта, която някой трябва да отиграе".

"Това, което до този момент, бе заявено като някакъв финансов ресурс, който евентуално може да бъде предоставен в рамките на следващия планов програмен период в никакъв случай не е стратегия, въпреки че бива наричано стратегия. Стратегия е друго. София трябваше да поиска и не е късно до края на председателството да поиска да бъде център на този процес. Как? Като се създаде един мониторингов център на ЕК тук, в София, който да бъде координационният център на процесите за присъединяване на Западните Балкани, защото това ще бъде процес, който да трае още минимум 15 до 20 години". 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РЕКЛАМНА СТАТИЯ БЕЗ СТОЙНОСТ. ТВЪРДЕНИЯ БЕЗ ПОКРИТИЕ.НА СРЕЩАТА В СОФИЯ ПО ВЪПРОСА ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ НЯМАШЕ НИКАКВО КОНКРЕТНО РЕШЕНИЕ, САМО ОБЩИ ФРАЗИ. ПЪК И ГЛАВНАТА ТЕМА НА СРЕЩАТА БЕШЕ ОТНОШЕНИЕТО НА ЕС КЪМ САЩ И ЕВЕНТУАЛНАТА БЪДЕЩА ТЪРГОВСКА ВОЙНА. ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ СЕ ОТДЕЛИ МНОГО МАЛКО ВРЕМЕ, КОЛКОТО ДА НЕ Е БЕЗ ХИЧ, ДА НЕ ОБИДЯТ ДОМАКИНА И ДА ОПРАВДАЯТ АГНЕШКОТО С ТРЮФЕЛИ.
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой трябва да свикнат и да знаят , че Черно море принадлежи на Европа. Европа това значи НАТО. Така че и от другата страна източните Балкани ще бъдат в ЕВРОПА не само географски но и политически, финансово. и военно.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата статия е бла-бла! Никой не лови вяра на най-бедната и корумпирана страна в ЕС. Каква водеща роля, какви 5 лева. Да държиш собствения си народ под геноцид, пък да си генератор на идеи-смяххххх....
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Платена пропаганда.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви османски турци?Не разбрахте ли най-сетне, че не желаем да ни занимавате с турци. Стига вече. Думата `турчин` не само за България, но и за целия регион не е приемлива. Занимавайте се със себе си и най-после ни оставете на мира. Имате си граници, определени след Втората св. война.
2
4
 
5
 
! Отговори
страхливи мишки преди 5 години
Медията ви от Страх няма Статия за Ердоган в Саараево , най-вече речта за Османските Турци в Европа , ама и ние нали сме на тоа Континент.................тоест отнася се за всички в Европа
1
7
 
7
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Свързаността на Балканите е важна само ако е направена под егидата на ЕС и САЩ.Ако някой друг беше дръзнал да ни обедини, или пък недай си боже сами да решим да се обединим, тогава щяхме да сме геополитическа заплаха. Но понеже сега сме послушни агнета, квото сме имали е продадено, инвеститорите са на позиции, сега е напълно удобен момент за обединени Балкани......