Управителят на БНБ: В Eврозоната с реална икономика!

Димитър Радев с анализ в изданието Global Public Investor
25 май 2018 14:15,
31
Управителят на БНБ: В Eврозоната с реална икономика!
Снимка: архив, Булфото

Точният момент на приемане на еврото ще зависи не толкова от Маастрихтските критерии за номинална конвергенция, които България в голяма степен изпълнява в продължение на много години, колкото от реалната конвергенция на икономиката.

Това пише в предисловието на управителя на БНБ Димитър Радев, публикувано в изданието Global Public Investor – Официалния форум на парични и финансови институции (OMFIF). Тази година в него се отделя специално внимание на общите теми, свързани с реформа и преход.

"За ускоряване на реалната конвергенция е необходимо да бъдат въведени структурни и институционални политики, които да бъдат последователно прилагани, посочва гуверньорът на централната банка. – Ако желаем България да стане пълноправен участник в процеса на реформи на европейско равнище, трябва да задълбочим допълнително собствените си реформи. Трябва да трансформираме своето устойчиво икономическо възстановяване в трайна реална конвергенция".

Според него България показва убедителни макроикономически показатели.

"Повече от две десетилетия имаме парична стабилност. Обменният курс на лева е фиксиран към еврото и паричният съвет е непоклатим както в добри, така и в лоши времена, дори и по време на кризата през 2008 г. България поддържа като цяло балансиран бюджет и е известна с третото най-ниско съотношение дълг/БВП в ЕС. Банковият сектор е здрав, с капиталова адекватност и ликвидност над средните за ЕС. Логично е да се очаква, че страна с такъв опит следва да не бъде спирана, а да се приветства тръгването ѝ по пътя към еврозоната чрез участието на лева – националната парична единица – във Валутен механизъм ІІ (ВМ II)", са очекванията на централният банкер.

Димитър Радев смята, че процесът на присъединяване към еврозоната, който започва с участието на националната парична единица във ВМ II, ще бъде катализатор за по-нататъшен напредък, приспособяване и реформи.

"Всичко това в крайна сметка ще окаже благоприятно влияние върху икономиката независимо дали сме в еврозоната, или все още извън нея. Самото пътуване е също толкова важно, колкото и постигането на крайната цел. Това важи и за много световни публични инвеститори, на които OMFIF отделя специално внимание в това свое издание за 2018 г., което, сигурен съм, ще изпълни целта си за разпространяване на по-добри практики в областта на публичните инвестиции в глобален план", убеден е Димитър Радев.

Управителят на Българската народна банка напомня, че като бъдещ член на еврозоната България проявява силен интерес към реформите в нея.

"В този по-общ контекст пълното изграждане на банковия съюз например е сред приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първото полугодие на 2018 г., коментира Димитър Радев. – След почти десетилетие на възстановяване от икономическата криза през 2008 – 2009 г. световната икономика може би достига повратна точка, докато светът като цяло трябва да се справя с промените, наложени от преориентирането на външната политика на САЩ и възхода на Китай".

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Нищо не се е случило, което да гарантира невъзможността на сценария КТБ-източване на банки, чрез невъзвръщаеми кредити на лица и фирми с политически протекции!Независимост на съдебната система;Отговорност на главния прокурор;Независимост на БНБ, основана на професионализъм, а не на политическата конюнктура;Реална борба с корупцията, особено по високите етажи на властта;Ефективна държавна администрация.Това са условията за приемането ни в еврозоната и за превръщането ни в нормална държава!
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупостите за някаква си "реална" иконоМъка в Територията са само една приспивна песен,за да се внуши на немислещия планктон,продължаване на оФФчедушното му състояние!Това е целта - тотално овчедушие и приемане покорно всякакви безкрайни ръъъхворми!Реформи,до безсъзнание,за да се изпълни заветната цел на западните господари - изчезването на нацията!!!И както върви,всичко се изпълнява успешно!Справка - резултатът от досегашните непрекъснати "реформи"!
25
1
 
2
 
! Отговори
To6 преди 5 години
Чиче стига говори с купешки думи, това са глупости. В България няма икономика, няма производство, няма истински доходи. Корупция във висшите етажи. Каква еврозона, кой ще ни вземе, ако стане това ще е края за народа. Бъдете сигурни, той няма да го допусне.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономиката ни е реална колкото гърдите на пайнерките. Смехотворно е твърдението че еврото е стабилна валута, НЯМА ВЕЧНА СТАБИЛНА ВАЛУТА!
23
2
 
9
 
! Отговори
X преди 5 години
Реална икономика в България няма! Имаше преди 30 години! Сега няма! За какви показатели си говорим? Кого лъжете?
22
0
 
6
 
! Отговори
50 преди 5 години
И ти си от бандата!Не четеш ли ,че там пише,че точно централната банка неефективно контролира банковия сектор?А ти си неин директор и носиш пряка отговорност за това т.е.трябва веднага да си подадеш оставката!А си седнал да го усукваш "на бургия"!
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На нашите политици не им става ясно от думи като "препоръки", за да влезем в евро зоната. Те си мислят, че може и да не ги изпълнят и пак да ни пуснат. На хях трябва ясно да им се каже "направете" това и това и влизате. Тя политиката не е за такива неграмотници, ама като няма по-интелигентни се задоволяваме с тези.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономика, чужди инвестиции, борба с корупцията, реформа в съдебната система, по-високи заплати...не сме готови я.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОВА Е МНОГО СЛОЖНО ЗА БОРИСОВ.
18
3
 
2
 
! Отговори
Бай Колю преди 5 години
Предлагам да приемем индонезийската рупия вместо еврото. Така една пенсия от 200 бг лв ще стане 1,700,000 инд рупии, което вече си е цифра
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
I sa kak sha kradem naroda kato go priemem evroto?!
16
1
 
1
 
! Отговори
Vafit преди 5 години
Kva ikonomika ve, po plajovete v morskite mnogohiliadni kurorti nema bulgarski kofi za razdelno sabirane na b.okluka daje...nikakav europeiski recycling za masovia bulgarski turizam...vrajdebna voni...
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Резервът на борда в евро да се преобразува в пенсионен фонд след приемане в Еврозоната. Иначе се задава и осигурява следващ източник за източване и усвояване, както с приватизацията, компенсаторките, заменките и т.н., за които днес всички леят крокодилски сълзи.
14
2
 
6
 
! Отговори
sport преди 5 години
До Анонимен 12Значи не трябва да има ИТ фирми и аутосорсинг, а само ОБЕЩАНИЯ за заводи за автомобили, танкове и автобуси? Ако се замислиш малко, точно тия КОЛ Центрове и ИТ фирми внасят много стабилно в опърпаната хазна, която всекидневно се източва чинно и почтено. Не съм против заводите, но точно поради причината, която изтъкват за да не ни приемат в ЕРМ 2, няма и инвестиции и заводи в тази държава. Тук се радваме като африканци ако някой се излъже да вдигне нещо.
13
2
 
2
 
! Отговори
lak sarl преди 5 години
kva bul ikonomika, ve...kacash na bul letisteto...i se davish v reklami za bul hazart, arkohol, droga, prostitucia...shit...to nema edin zdrav trotoar na ulica asen zlatarov i aka de michnite burgaski okolnosti, u celio teatar burgas i morskata gradina na burgas nema daje edin bg akademichen arhitekturen iadren klozet ot ban...a se sardiat na cheshkia karikaturist...
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
валутният борд сам по себе си не е проблем. според него трябва да има баланс между реално изработени и харчени пари за администрация. проблемът си е наш, че имаме безобразно ненужна, крадлива, неефективна, античовешка и голяма администрация, назначена на шуро-баджанашки принцип. там търсете отговори за ниските доходи и мизерията.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
фирми за бързи кредити , чси - та , кол центрове , лихвари , мутри , мин. заплата и т.н.най-много ми харесва да чета статии за ит и овчари как движели икономиката напред.
10
1
 
13
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ОЧИЛАТИЯ- ПЛЕШО ПРИ "ВСИЧКИ СЛУЧАИ" Е СЪУЧАСТНИК В УНИЩОЖАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА/ПРОМИШЛЕНОСТ/ ПО ДАВЛЕНИЕ НА САЩ ....1400 ПРЕДПРИЯТИЯ БЯХА СЪСИПАНИ -ЗА ДА БЪДЕМ КОНТРОЛИРАНИ -БЕДНИ , ДА НЯМА РАБОТНИЧЕСКА КЛАСА ,КОЯТО ДА ГИ ИЗХВЪРЛИ НА *** !!! ПРОДАЖНА ДС ГО НАПРАВИ !!!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До великия масон икономист, коя икономика е по рвална, тази която печата толкова пари колкото е произвела и резерви е натрупала или тази която вече 2 г всеки месец пуска на печат 60 млрд евро от въздуха под благозвучното икономическо понятие СТИМУЛИ И УЛЕСНЕНИЯ! Когато обаче Венецуела България или др страна реши да печата пари и става хиперинфлация. Явно истинска икономика е тази която печата успешно без хиперинфлация, демек по малко и редовно
8
2
 
1
 
! Отговори
aceduro преди 5 години
praneto na offshorni pari prez offshornite monarhicheski christianski banki v uk i dr. monarhii ne e realna bg ikonomika...