Brexit, търговска война? Не, миграцията е заплахата за Европа!

"Топката сега е в полето на лидерите, светът гледа"
18 юни 2018 20:00, Елка Василева
72
Brexit, търговска война? Не, миграцията е заплахата за Европа!
Снимка: архив, Reuters

Забравете Brexit и задаващата се трансатлантическа търговска война. Дипломатическият скандал от миналата седмица между Италия, Малта и Франция кой да поеме отговорността за над 600 спасени в открито море хора показва, че най-голямото предизвикателство пред Европа днес е миграцията, пише Асошиейтед прес.

И тук не става дума конкретно за стотиците хиляди, пристигнали през Средиземно море през последните години в търсене на по-добър или по-сигурен живот , много от които предприели опасното прекосяване на морето, подобно на тези на борда на спасителния кораб "Акуариус". Турция е приела повече. Миниатюрният Ливан и изпитващата трудности Йордания се оправят с почти два милиона бежанци.

Кризата, която заплашва самото съществуване на ЕС, е вътрешният враг: неумението на 28-те държави членки, съставляващи най-големия в света търговски блок, да овладеят съвместно миграционните потоци.

Реформирането на политиката за предоставяне на убежище е заседнало на скалистия бряг на националните интереси. Въпросите за това кой да поеме отговорността за пристигащите мигранти - и дали сред държавите членки трябва да има квотна система за разпределяне на бежанците - предизвикват яростни спорове.

Отдавна страдащи държави от ЕС като Гърция и Италия, откъдето влизат по-голямата част от миграционните потоци, се чувстват изоставени от останалите членове на съюза.

В отговор на кризата някои европейски страни разположиха военни сили, издигнаха гранични огради и временно върнаха паспортните проверки, с което бяха подронени устоите на Шенгенската зона за свободно пътуване. Други приеха мигрантите на своя територия.

В повечето случаи тези, които действаха сами, разгневяваха своите съседи, като просто предаваха проблема по-нататък. Взаимното доверие между държавите от съюза се изпари.

Противопоставящи се на миграцията партии се възползваха от хаоса, печелейки гласове чрез насаждане на страх от чужденците.

"Докато продължаваме да не признаваме, че имаме колективен проблем, който може да бъде уреден единствено чрез колективни решения, докато това ни убягва, няма да намерим решение", предупреди заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. "Ще се проваляме колективно."

Държавите от ЕС не обръщат внимание на този колективен провал и не намират начин как да реформират правилата на съюза за предоставяне на убежище, известни като Дъблинския регламент. Ако Дъблин не бъде поправен, това може да се окаже погребалният звън, който да възвести края на свободата на пътуване без гранични проверки и на улеснения режим за трансгранични делови отношения в целия ЕС - двете върхови постижения на съюза.

В продължение на две години правителствата в ЕС безуспешно се борят да поправят най-противоречивото нещо в Дъблин: мигрантите задължително да трябва да кандидатстват за закрила в първата държава от съюза, в която са влезли. При положение че повечето мигранти идват в ЕС през Турция или Либия, тези първи страни на влизане най-често са средиземноморските Гърция и Италия.

Това правило се оказа част от спора миналата седмица около "Акуариус", спасителен кораб с 629 мигранти на борда, включително бременни жени и деца, които били спасени край бреговете на Либия.

Контролиращата средиземноморските спасителни операции Италия спря насочилия се към нейните пристанища кораб с мотива, че Малта е по-близо и точно Ла Валета трябва да поеме отговорност.

Тогава се намеси френският президент Еманюел Макрон, обвинявайки Италия в цинично и безотговорно поведение. Новото популистко правителство в Рим не можа да преглътне това, особено с оглед на факта, че спазвайки дефектните правила на ЕС за предоставяне на убежище, френската гранична полиция редовно блокира хиляди мигранти, които се опитват да напуснат Италия.

На помощ се притече новото левоцентристко правителство на Испания, което предложи сигурен пристан във Валенсия.

"Това не е нещо, с което Малта, Италия, Гърция или Испания трябва да бъдат оставяни сами да се справят. Страните извън Средиземноморието не може да се опитват да използват географията, за да се изключат от отговорност", каза пред Асошиейтед прес един от водещите депутати в Европейския парламент по темата за миграцията Роберта Мецола.

Темата е толкова чувствителна, че българското ротационно председателство на ЕС в продължение на месеци председателстваше преговори при закрити врата на по-ниско равнище за постигане на компромис - но проблемът е изключително политически, а не технически.

Унгария и Полша отказаха да приемат бежанци, докато останалите страни не допринесоха с кой знае какво за предишния неуспешен опит на ЕС за споделяне на бежанския товар.

Проблемът постави под силен вътрешнополитически натиск германския канцлер Ангела Меркел, която през 2015 г. отказа да затвори границите на Германия за мигрантите, много от които бягащи от конфликта в Сирия и Ирак. Сега германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер иска да връща бежанците, които са били регистрирани другаде.

В същото време Австрия и Дания лансират идеята да бъдат създадени лагери за мигранти извън Западна Европа, на съседните Балкани. Според директора на Института за миграционна политика "Европа" Елизабет Колет подобни планове са признак за времена на отчаяност.

"Тези идеи изглеждат добре на хартия, но беше трудно да се намери страна извън ЕС, готова да бъде "васална държава" по този начин или да се измисли система, която действително да бъде работеща", каза тя. "Това, което е новото сега, са размерите на политическата отчаяност в прокарването на тези идеи. Страните са готови да сложат още на масата - тоест да плащат повече на трети страни, и са по-малко загрижени за това колко добре функционират тези трети страни."

Европейските лидери разпоредиха този месец да бъде намерено решение. При положение че такова обаче не се вижда, Меркел и колегите й ще бъдат принудени на срещата си на върха на 28 и 29 юни отново да се заемат решително с проблема с миграцията. Присъствието сред тях на новото популистко правителство на Италия, чийто министър на вътрешните работи се зарече да депортира десетки хиляди мигранти възможно най-скоро, ще направи постигането на компромис още по-трудно.

"Европа може да бъде пример за всички по този въпрос, но трябва да бъде проявена истинска политическа воля за излизане от полето на разгорещената риторика и за взимане на тежки решения", заяви Мецола. "Топката сега е в полето на лидерите. Светът гледа."

/БТА/  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: миграциятаесзаплаха
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
akud преди 5 години
добър ден джендери, кремъл, сащ ще направят всичко възможно да озъптят разширяването на ЕС, съюза ЕС обединен и силен ще диктува световни правила и това винаги е плашило двете голями сили????
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 59 - поредния ***, всички пари на света не могат да накарат муслите и негроците да работят яко. От хилядолетия те са свикнали, че има банани над главите им - протягат се и берат.
56
3
 
0
 
! Отговори
Party grill преди 5 години
Migrantite dvijat polojitelno eu pazarite, pokupkite v bezbroinite eu magazini i bamki se uvelichavat, oborotite narastvat, pechalbite sasto... zastariavastoto naselenie na europa si ima sichko u doma po 4 pati i ne iska da kupuva, umirat, kremirat gi, ima miasto za nova sveja generacia verni slugi v dvorcite, zamacite, chaletata, palatite na bezbroinite krale...pazarite zamrazvat bez migrantite, bez praktikantite, bez stimulantite, bez trafficantite, bez doktorantite, bez charmantite...
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че мигрантите са мюсюлмани, които си мислят, че са повече от европейците, защото изповядват една мракобесна религия, появила се 500 години след християнската. И защото била по-нова, то била по-вярна.Затова са изнасилванията на децата без забрадки и убийствата на тези момичета, които са отказали секс на изпратените от моллите оплодители на Европа.А, ние българите не ги искаме и защото помним зверствата на турците-мюсюлмани по нашите земи. Да не се повтаря това!!!
54
2
 
8
 
! Отговори
Откакто преди 5 години
е изобретен автомат Калашников, проблемът е решим много лесно.Кан Тервел и Ян Собиески са го решили с други подръчни средства... и най-вече без европейската бюрокрация, затлъстяла от милионите евра в гушите си!
53
0
 
3
 
! Отговори
Uset преди 5 години
Kak si predstaviata svetovnite miliarderi da se otkajat ot gratis prirodnite resurci na eftinite kolonialni darjavi ot planetata zemia?! Naprimer kak si predstaviata amerikanskite i europeiskite miliarderi da vi kajat dnes "dovijdane zavinagi bulgaria" i da napzsnat bulgariata vi bez da sa vi opropastli hepten darhavata?!..
52
2
 
7
 
! Отговори
До 57 преди 5 години
Тези приказки дето ги пишеш е лявата глобалистката мантра на троцкистите. Те смятат хората за глупави - че няма да се сетят че, емигрантите също ще остареят и увиснат на пенсия.... о, да тогава още емигранти, казват те... и така до края на света!В същото време, слушаме как се въвежда новия тип мениджмънт по фабриките където 1-2 инжинери управляват целия процес през компютри и няма кьорав работник!
51
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Япония населението не намалява, освен това е много по гъсто населена от ЕС, добре ще и се отрази да намалее с 50-60 милиона както в Китай въведоха програма за ограничаване на децата и раждаемостта. Затова не взимат бежанци. А в Европа наелението намалява, ако не са мигрантите ще има отрицателен прираст който след няколк годнини може да стане необратим - такива са биологичнте закон - тоест дилемата е мигранти или демографска катастрофа и рухване на икономиката и обществото.
50
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 47Правилно си напипал целта. Но Африка е само средството, както и Близкият Изток. Поръчителят, идеологът и донорът е друг! Как си представяш, че човек, бягащ от бедност, има в разположение 10-20 000 $, модерен скъп телефон, сателитна връзка и т.н.?
49
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за глупава и нагла инсинуация е "... насаждане на страх от чужденците."?! Безобразна подлост, промиване на мозъци! Насаждане на страх ли, та те насаждат страх само с външния си вид, да не говорим, че голяма частг от тях имат зверски инстинкти. И какво "насаждане.. " щом над 50 % от населението в "емигриращите страни" има статут на роби, че дори и по-зле. Какво е жената там, мъжът може дори да я яде??!! Айде стига лицемерие, унищожихте с промиващ терор доброто у нас.
48
0
 
31
 
! Отговори
Контрафакт преди 5 години
До ФактЯпония също има застаряващо население,но не приема никакви имигранти!Проблемите с работната ръка ги решава научно-техническият прогрес!Освен това болшинството от мигрантите са скарани с работата,обаче еша си нямат за поразии!
47
0
 
28
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Сложният проблем има просто решение-затваряне на границите и масова депортация на нелегалните!Обаче това не е по силите на дже.ндърите управляващи Европа в момента!Значи трябва да бъдат сменени с истински мъже!
46
34
 
3
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Европа загива демографски, трабва и свежа кръв. Миграните са лекарство, горчиво и със много неприятни странични ефекти, но едиственото спасение от демогравския срив. Ще има и за работници ако ги научат да работят, и за чистачи, и за осиновяване от еднополовите двойки.
45
12
 
15
 
! Отговори
Търговски войни преди 5 години
Няколко милиона мигранти на 510 милионна население на ЕС са капка в морето. Дори само за Германия са нищо, няма да ги усети. Но Германия изнася в САЩ автомобили за 125 милиарда годишно. Ако САЩ въведе 25% мито това означава 1/3 от персонала на големите немски компании да остане на улицата без друга алтернатива, ще последва социални вълнения, спад на потреблението което ще доведе до нови уволнения и вълна от нови протести. Рухне ли Германия рухва и Европа.
44
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"план Калерги за унищожаване на бялата раса"
43
1
 
34
 
! Отговори
мак преди 5 години
Когато викахте добре дошли всички, нямаше колективност, така че сега не я търсете от други.
42
12
 
4
 
! Отговори
Parite se dvijat преди 5 години
Migrantite sa otgledana gotova rekolta ot drugi darjavi gratis rabotna fizicheska i intelektualna sila, koiato vliza direktno v proizvodstvoto, targoviata, uslugite, proizvodstveni i obstestveni otnoshenia...otnachalo v po-sempli i lesni deinosti, mladi sa telata i glavite im i barzo se palniat i nauchavat s novo sadarjanie...nov ezik, profesionalni kompetentnosti razvivat barzo i v dvijenie. Prez tova vreme te potrebiavat stoki, plastat danaci, proizvejdat, plastat zdravni i pensionni vnoski
41
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта с мигрантската инвазиа на световния "елит",е да бъде унищожен автентиният бял човек,ОСНОВЕН НОСИТЕЛ НА ИНОВАТИВНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ПРОГРЕС В СВЕТА!!Точно затова така настървено се атакува Европа,от други континенти и особено,от Африка!Самата Европа в същото време е докарана до положението на вътрешна дискриминация,противоставяне и взаимно унищожение - запад срещу изток,север срещу юг!Така последното средство за оцеляване се оказа национализмът,заклеймяван,като популизъм!
40
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- Даваш ли, даваш, Балканджи Йово, хубава Яна на турска вяра? - Море, войводо, глава си давам, Яна не давам на турска вяра! -
39
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се, че Европа е най-прекрасното място за живот, ЕС е стабилен, икономикта се развива и расте с бързи темпове, но единственият проблем сега е миграцията.