Българинът живее на 55% от европееца, потребява с 45% по-малко

Страната ни е последна по БВП на човек от населението
20 юни 2018 07:06, Елка Василева
160
Българинът живее на 55% от европееца, потребява с 45% по-малко
Снимка: архив, Булфото

Жизненият стандарт на българина е на 55% от този на средния европеец, сочат данните на Евростат. По този показател България драматично изостава от развитите страни в ЕС.

За да определи жизнения стандарт, Евростат използва показателя за действителното индивидуално потребление (AIC), който е мярка за материалното благосъстояние на домакинствата. По този показател България е на последно място в ЕС, като жителите на страната ни потребяват с 45% по-малко от средния европеец, пише "Труд".

Преди година потреблението у нас беше 53% от средното ниво в ЕС, което показва че малко сме се доближили до начина на живот на средния европеец.

Най-близо до нас е Хърватия, където действителното индивидуално потребление е в размер на 61% от средното в ЕС. След това се нареждат Унгария и Румъния съответно с 63% и 68%. Оказва се, че в Румъния живеят доста по-добре от нас.

В 10 от държавите от ЕС живеят по-охолно от средния европеец. Най-добре са в Люксембург, Германия и Австрия, където действителното потребление на човек е съответно с 30%, 22% и 18% по-високо от средното ниво за страните от ЕС.

Веднага след тях са Великобритания (14% над средното за ЕС), Финландия (+13%) и Белгия (+12%), сочат данните на Евростат.

“Клубът на богатите” страни се допълва от Дания (+12%), Холандия (+10%), Франция (+9%) и Швеция (+9%). Оказва се, че в Холандия, Франция и Швеция живеят два пъти по-добре от средния българин като ниво на потребление на храна, дрехи, автомобили, жилища, почивки, образование, посещение на културни мероприятия и т.н.

Друг показател, с който можем да се сравним с останалите страни от ЕС, е БВП на човек от населението. Този показател е мярка за икономическата активност и богатство на държавите. България отново е на последно място, като БВП на човек у нас е само 49% от средното ниво в ЕС при 253% в Люксембург.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕДаже да обясниш по някоя ТВ-зия, че като се работи си добре, пак ще има "умници" да ти натякнат че 75та сиренето е било почти безплатно, че тогавашната държава ги е гледала като писани яйца. Ако е млад ще ти каже, че нищо не става в БГ, че не му дават 2-3000 лв стартова заплата и няма смисъл да работи. Други ще ревнат че няма земеделие, промишленост и въобще нищо няма! Абе.. мърморещ народ сме, аз затова избягвам такива ако мога де...
144
0
 
4
 
! Отговори
E преди 5 години
Аз работя здраво и имам почти всичко,от което се нуждая.Рядко влизам да чета и пиша по вестници,защото съм зает.Но виждам,че доста ревльовци с много време киснат по цял ден по вестниците и реват кански,колко са зле.Смешно е.Който иска да работи е добре.Може даже и да избира в коя държава да работи.Но с реване по вестниците няма да стане!
143
2
 
4
 
! Отговори
Кога преди 5 години
Кога ще ги стигнем Румънците?
142
3
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До има и по-злеВ Путинистан взимат големи /по обем/ заплати, направо в чували :)))))))))))))))) и пак не им стигат. Пият от аптеката и Якорудска гроздова /Новичок/ :))))))))))))))
141
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропуснали са една запетая! ДА СЕ ЧЕТЕ 5,5%...........................................
140
3
 
4
 
! Отговори
има и по-зле преди 5 години
Русия !Youtube - Жизнь в России !
139
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩО ЛИ, АМИ ЗАРАДИ ДЪЛНОВИДНАТА ЧЕРВЕНА ВЪРХУШКА, КОЯТО ТАКА НИ ЗАВИРА ОТ ТРАП В ТРАП, ЧЕ НИ ТРЯБВАТ ГОДИНИ ДА СЕ СЪВЗЕМЕМ- НО ПЪК Я ВИЖ РОССТАТ- МИН ЗАПЛАТА ОТ 2018 Г 280 ЛВ, А НИЕ 510 ЛВ, ПАК ТАМ ВИЖ КОЛКО ХОРА РАБОТЯТ НА ТАЯ ЗАПЛАТА. НИЕ ВЛЯЗОХМЕ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ, НО НЕ ИСКАМЕ ПРИ БЕДНИТЕ- ТРУДНО СЕ ИЗЛИЗА ОТ ТАМ.
138
4
 
9
 
! Отговори
Така де преди 5 години
Хахаха, 55% ли... По-може да е 555%. Кого лъжете с тия статистики?
137
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви 55% ? Най-малко 255% е разликата в стандарта между европейци и българи.
136
7
 
9
 
! Отговори
Боку ефедни преди 5 години
В България се живее разкошно тая стъкмистика е правена от сла Нинова.
135
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от това така наречения мухобоико и г.рберастите трябва да потънат от срам и позор и да се изметът веднага от народа
134
5
 
5
 
! Отговори
EvroRom преди 5 години
Да спасим България! Заедно с нас, обединени за едно по-добро бъдеще!
133
4
 
9
 
! Отговори
До 129 преди 5 години
Точно така, ключовата дума е КАЧЕСТВО. Количествено, малко е относително, дето викат хората Д..*** знае 2 и 200. Сега един телефон струва еднакво навсякъде но си можеш и без телефон. Виж, без топло, вода светлина храна, образование медицински грижи - не можеш. Тук дори и минимума за качество не се позтига. Ако ще да имаме и европейските заплати и да потребяваме на 100% от европейците, обстановката е на 20%.
132
8
 
5
 
! Отговори
Асен преди 5 години
До стъкмистикаРазлика няма защото, ако имаше всички щяхме да се изнесем за Австрия и Германия.А дори и да има, разликата е в обратна посока. Богата страна не значи богати граждани и обратно.
131
9
 
5
 
! Отговори
EvroRom преди 5 години
Дайте ни още 20-30 години и ще оправим стандарта на живот в страната.
130
3
 
16
 
! Отговори
стъкмистика преди 5 години
разликата е пъти. Не им вярвайте!
129
4
 
8
 
! Отговори
Някой преди 5 години
до 132. Точно това щях да му отговоря на Бг реалност и аз. България не е София. И по-скоро централна София :) Да мръдне малко в страни и после да говори. А, че имат всички по 2 коли имат, но са стари, ама стари..КОлко нови коли има дори в столицата? 5000-10000
128
3
 
11
 
! Отговори
V преди 5 години
Реалната цифра може би е по-лоша.
127
6
 
6
 
! Отговори
Асен преди 5 години
И я Австрия и в Германия заплатата стига колко да си покриеш разходите. Другото са измишльотини.
126
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бг.реалност. Защо не отидите в Лом, Видин и Монтана, за да проверите дали всеки втори българин кара кола на 5-8 години ? Защото не отидете да проверите дали заведенията са пълни там ? Стига с тоя мит, че българинът живее добре ! София и по конкретно Студентски град, Златни пясъци и Слънчев бряг, не са цяла България ! Покупателната способност е най-точния показател, а не кой къде виси и дали кара служебна кола примерно !