ЕС иска пари, дава мигранти на Борисов

Вишеградци обявиха бойкот на сбирката при Юнкер в неделя
Обновена: 21 юни 2018 21:50 | 21 юни 2018 21:50, Екип на Dnes.bg
58
ЕС иска пари, дава мигранти на Борисов
Снимка: Reuters

Европейските държави трябва да увеличат репатрирането на мигранти, без право на престой и да дадат допълнителни пари за Африка. Това заяви днес комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос преди насрочената за след седмица среща на върха на ЕС в Брюксел.

Още по темата
"Ние се нуждаем от общи европейски решения, не от индивидуални действия, защото освен, че те не работят, могат и да навредят на вече направеното през последните 6 г", каза Аврамопулос.

Според Европейската комисия страните членки трябва да се обединят около 5 решения, когато се видят след седмица в Брюксел: да се разберат за реформата на Дъблинската система за убежището, да връщат в страните им мигрантите с отказан престой, да дадат още 500 млн евро във фонда за Африка, да одобрят допълнителните 3 млрд за бежанците в Турция и да подсилят охраната по външните граници.

Аврамопулос съобщи, че въпреки спадането на броя на пристигащите чужденци, това не се усеща, защото под 40% от тези с издадени заповеди за репатриране, действително биват връщани по домовете им. През последната година броят на ефективните връщания е намалял с още 10 на сто.

Еврокомисията настоява и за още пари за фонда за Африка, от където се финансират мерки за прибирането на мигрантите, намиращи се в Либия и други програми, разубеждаващи хората да тръгват за Европа. На първо време 28-те трябва да съберат половин милиард евро, за да закърпят дупката от €1,5 млрд, която се е отворила във фонда. Аврамопулос каза, че "с финансови гимнастики" ЕС ще добави €145 млн от общия бюджет, но други €500 млн трябва да се съберат от еврочленките.

Комисията настоява и за спешно одобрение на допълнителните 3 млрд евро за сирийските бежанци в Турция. Решението се блокира от Италия, която настоява първо да се направи анализ каква част от парите наистина помага на 4-те милиона сирийци в Турция.

Аврамопулос обяви планове за назначаване на 10 000 граничари до 2020 г в Европейската служба за гранична и брегова охрана, за да пазят външните граници на ЕС. Офисът за бежанците пък ще бъде превърнат в европейска агенция, а служителите му ще имат право да пресяват още на границата мигрантите, нуждаещи се от закрила от икономическите пришълци и да връщат вторите още от браздата, без да ги допускат да влизат в Съюза.

Междувременно, хаосът около насрочената за неделя извънредна мини среща на върха в Брюксел расте. Вчера шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призва лидерите на 8 държави, сред които и България, да се съберат на разговор при него за миграцията. Останалите поканени са Германия, Франция, Италия, Испания, Малта, Гърция и Австрия.

След като премиерите на Белгия и Холандия се обадиха да поискат Юнкер да включи и тях в събирането, днес Чехия, Полша, Унгария и Словакия обявиха, че те няма да дойдат, макар и да не бяха поканени.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който председателства в момента Вишеградската четворка, заяви, че членовете й категорично се противопоставят на преразпределянето на мигранти. "Разбираме, че някои държави имат вътрешнополитически проблеми, но това не бива да води до пан-европейска паника", каза Орбан.

Германският канцлер Ангела Меркел е атакувана от коалиционния си партньор незабавно да върне в страните по първа регистрация, мигрантите, които нямат право на престой и закрила в Германия. Това би засегнало най-вече граничните държави, през които те са влезли. Именно те са и поканените на срещата при Юнкер в неделя. Свикването на събирането бе направено веднага, след като Юнкер се върна от разговори с Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Орбан добави, че решения в ЕС могат да се вземат само от Съвета, а Еврокомисията е да предлага ново законодателство, но не и да предрешава нещата.

Говорител на Юнкер поясни, че срещата ще завърши с декларация и без да взема решения. Според него целта на неделното събиране е да се подготви срещата на върха на ЕС идната седмица.

Най-вероятно обаче шефът на Съвета Доналд Туск, който ще я ръководи, няма да дойде на събирането при Юнкер. Подборът на страните, които ще участват е направен сред държавите, които по думите на говорителя са “заинтересовани за намиране на решение за миграцията”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
прекалиха с глупостите - ще дават пари на тези в Африка да стават все повече и повече, а в природата успешен е този, който си оставя гените - ами тогава никакви пари, обратното би трябвало да е, ами били гладни и се трепели - толкоз им е акълът......и не ми казвайте да се размножаваме и ние, защото не това е решението....
47
10
 
5
 
! Отговори
Буда преди 5 години
Давайте ги в България !!!
46
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не може ли обратното - парите за нас, а мигрантите в Африка?
45
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа ще продължи политкоректно да се ислямизира, докато талибаните не решат да ни изтребят, щото така пише в свещения им Коран. На политиците ни въобще не им пука за бъдещето ни, защото самите не оставят наследници, за които да мислят.
44
1
 
38
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Тия дни ще се разбере дали имаме още народ и общество. То, че Боко ще вика ЙЕС и ще приеме безропотно каквото му кажат е ясно, но ние трябва да излезем всички, ама всички на улицата и да заявим категорично, че решенията на управляващата хунтата са против всички нас, иначе...RIP BG.
43
3
 
5
 
! Отговори
Академик преди 5 години
Професоре, дай някакви координати че имам мъжко мляко в изобилие и мога да те храня до насита. С 10 евро на кърмене аз ще ставам богат, а ти сит и доволен.
42
1
 
25
 
! Отговори
23 преди 5 години
4х4, Виктор Орбан покани Борисов, но той отказа да се присъедини.
41
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС- това е интернационално сборище от изявени национални некадърници и ментално модифицирани комплексари,които получават заплати ,за да се събират периодично и вземат решения с цел да вземат решения !
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фащ са виновни
39
0
 
38
 
! Отговори
Торквемада преди 5 години
Време е да се създаде нова Света Инквизиция в България и всички, имали нещо общо с хунтата Гроб да бъдат преследвани и горени на клада!
38
2
 
9
 
! Отговори
Njakoja si преди 5 години
До До 13===Аз не чета текстове написани на друга азбука освен на Кирилица. Имам клавиатура с българката азбука, но имам и места на Интернет, където можеш да пишеш направо на български. Ето едно: bg.translit.cc/ .
37
34
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи,не съм някакъв сляповярващ на врачки,но Ванга,го е казала,България няма да изчезне,но ще се сменят човеците в нея,други ,ще се именуват българи.Ами 1 милн.бежанци и след 10-20 години сме 10 Милн.,още повече,че територията ни е достатъчна и за 30-40 Милн. Плюс перфектен климат,планини,гори, минерална извори, и тн,грехота е да се оставя такъв рай незаселен.Само пуста икономика ни е слабо звено,но много хора не издържат и бягат.Има сирийци,по-чисти и спретнати от българи или роми.
36
2
 
15
 
! Отговори
дидката преди 5 години
До Професормного си *** бе, дърт вампир, вземи ходи и се хвърли от Еверест, че да не дишаш напразно въздуха на нормалните хора,невежество ***, ***!!!...
35
2
 
23
 
! Отговори
кофата преди 5 години
Добре Дошли в Ислямски Булгористан ЕЮ Мембър (ЕС член по английскимо) съкратено ***!!
34
2
 
38
 
! Отговори
4х4 преди 5 години
23 абсолютно си прав но тази четворка си запази икономика инфраструктора умствен материал/в лицето на много качествено образование а не унсс(утре носете съответната сума )всичко е родно производство./просто не знам какъв уникат сме българия.как никой няма грам мисъл за по добро вече 29 години???29?????
33
0
 
81
 
! Отговори
23 преди 5 години
Мястото на България е до Унгария, Чехия, Полша и Словакия
32
2
 
26
 
! Отговори
4х4 преди 5 години
споко б.б е супер мен той ще ГИ управи.русия не ни иска,вишегратската четворка пък хич,в ес ни казват имигранти,сърбите казват не ни давай акъл ти нямаш за себе си.в бг каквото поискал народа това е дошло.
31
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като начало ЕС трябва да спрат инвазиите в страните, от които идват емигрантите - войски на ЕС държави са навлезли незаконно в тези страни и са унищожили политическата стабилност и икономиката им.
30
0
 
68
 
! Отговори
Станимир преди 5 години
На България, не и трябват емигранти, и да ни се дават на сила, Меркел да си ги взема в Германия, или да си стоят по -местата
29
18
 
9
 
! Отговори
ПРОФЕСОР преди 5 години
Плащам по 10 евро на всеки, който ми се източи в устата! Обожавам топло мъжко млеко!