16 държави мислят: Как да помогнат на Германия?

Премиери на европейски държави сами пожелаха да присъстват
Обновена: 24 юни 2018 11:48 | 24 юни 2018 11:04, Екип на Dnes.bg
63
16 държави мислят: Как да помогнат на Германия?
Снимкa: Reuters, архив

16 станаха държавите, чийто лидери се събират днес в Брюксел по покана на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за да обсъждат как да помогнат на Германия да се справи с миграцията.

Бройката се увеличи двойно спрямо първоначално поканените, след като премиери от различни краища на Европа, пожелаха да присъстват.

Изненадващо, след като се върна от среща с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в сряда Юнкер свика Германия, Франция, България, Италия, Испания, Гърция, Малта и Австрия на сбирка за миграцията.

Още по темата

Веднага след обявяването на срещата, което е етикирана като “неформална” за страните, които са заинтересовани от намиране на решение по миграцията, Белгия и Холандия поискаха да присъстват, а в рамките на следващите дни към тях се присъединиха и Хърватия, Словения, Люксембург, Дания, Швенция и Финландия.

Вишеградските държави - Чехия, Полша, Унгария и Словакия, обявиха, че бойкотират събирането днес в Брюксел, тъй като са против преразпределянето на мигранти от едни държави в други. На сбирката няма да бъдат и Румъния, Кипър, Португалия, трите прибалтийски републики, Ирландия и Великобритания.

Не се очаква да бъдат взети конкретни решения. Няма да има и  подробности по същината на разговорите днес следобед при Юнкер, тъй като не се предвижда и пресконференция. Европейската комисия съобщи, че събирането е да се подготви срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък, но нейният председател Доналд Туск също няма да присъства днес. Срещата ще започне в 15 ч българско време и се очаква да приключи до 20 ч.

Срещата се свиква след като от седмици германският канцлер Меркел е подложена на силен натиск от коалиционния си партньор да върне в граничните европейски държави, от които са влезли, незаконните имигранти в Германия. Австрийският канцер Себастиян Курц предупреди по-рано през седмицата, че може да се стигне до затваряне на германските граници, което ще повлече подобни мерки и в други вътрешни шенгенски държави.

Бойко Борисов, който е сред първоначалните поканени, заяви в петък, че ще предложи незабавно затваряне на външните граници на ЕС и организиране на лагери извън територията на съюза за мигрантите, които се нуждаят от хуманитарна закрила.

От изтекъл проект на заключения за срещата на върха в четвъртък и петък в Брюксел, става ясно, че подобна идея ще се обсъжда и на събирането на 28-те. Нейната концепция обаче е по-различна тъй като предвижда това да са приемни центрове, където да се пресяват мигрантите, които имат право да бъдат приети и закриляни от ЕС, от икономическите мигранти. Дания, подкрепена от Германия и Австрия, предлага първият такъв център да бъде установен в Албания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
чичо преди 5 години
вместо да мислят как да помогнат на германия,да помислят как да махнат меркел защото тя е причината за цунамито от мигранти.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел лично покани имигрантите от Близкия Изток и Северна Африка да се заселят в Германия. Трябваха им хора, за да чистят улиците и тоалетните. Защо внезапно променят позицията си ? Имигрантите сигурно са объркани на кого и за какво да вярват, след като тя им подава двусмислени сигнали :)
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ааа,тъй ли стана,свършиха ли плюшените мечета и знаменцата,ох *** те не са тези дето очаквахте,объркахте се така ли,айм сори,дундуркайте ги и не ни занимавайте,ние нито сме ги искали нито сме ги канили нито сме ги посрещали,и мерси,че ни ги натрапихте да ни газят страната на път към вас,това ни беше достатъчно,не щем да плащаме чужди грешки.Пишете сметката на фрау меркел и да плаща
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не 25% а и 10 е премного. Ако са арапи или римляни. Защото те са по бетер от зайците. Пример; шиптърите в Косово. Бяха 5 % а взеха страната след 50 години. Пример с Северната Македония: преди 50 години нямаше нито 1. Сега са 40% а и повече. Статистиката ги крие, както нашите ***!
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
25% не са проблем за германците, само да си изберат подходящ лидер. Обаче навреме да го вкарат в лудницата, да не го изпуснат да направи допълнителни бели.
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Говореше се, че в Африка има много спин и ще изчезне населението. Учените са сбъркали в прогнозите.
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да я свалят и да не я свалят вече е късно. 25% от населението на германия не са чистокръвни бледолики германци.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше едно мнение, че държавите първо ще се "отворят", а след това всички ще се "затворят" една към друга и пак ще се затегне граничния контрол. Беше приписвано на баба Ванга, която по изключение не е правила прогнози за световното по футбол тази година, може би защото умря отдавна.
43
1
 
21
 
! Отговори
,.,.,. преди 5 години
Германците трябва да свалят Меркел от власт.Да обявят край на мигранството и да върнат всички поканени от Меркел по домовете им. Ако искат ЕС да просъщесвтува. Всичко останало е мижи да те лажем,и задълбочаване на проблема.
42
0
 
10
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Нещо ви подсказва, че западните държави на срещата не са там, за да помагат на Германия, а за да си гарантират, че когато тя получи възможност да върна на граничните страни мигрантите, и те ще получат това право
41
0
 
17
 
! Отговори
Многознайко преди 5 години
Сега ще се види групавата политика на правителството Борисов 2, които регистрираха всички имигранти, защото бяха сигурни, че те няма да останат в България и не им пукаше, че ги записват на българската сметка за връщане
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗапада трябва да върне всички източни емигранти !Доооообре,а всички западни да се изнесат на запад реципрочно,съгласен ли си?
39
0
 
13
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Такаааа чакам следващата статия да видя за колко сме се изтъргашили.... ПРите от сега да съчиняват оправдания за премиера
38
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб е немска партия, финансирана и подкрепяна с немски пари през ХДС и ЕНП. Бойко беше казал: когато Меркел говори, аз слушам и изпълнявам. Тиквата вече ни е продала. Въпроса е колко бежанци ще приемем. Някои говорят за цифра от 50 000 но според мен ще бъдат повече.
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПет пари не давам дали ще имаме магистрали и без това само се краде от строежите,но Бойтко пак ще работи против българските интереси,продажник!
36
0
 
22
 
! Отговори
R преди 5 години
Г-жа Меркел изцвили на умряло и сега други трябва да и сърбат попарата.Ако ще и цял свят да събере на съвещание,но тези бежанци трябва да си ходят оттук.
35
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз като каня гости в моята къща, да не би са отивам при съседа и да му искам храна, за да ги нахраня ? Мама Меркел като си ги искаше сега да си ги гледа. Ай сиктир
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правителствената политика е ясна:Получаваме заповед да приемем 50000 мигранти (за толкова писаха немските вестници)КОЗИРУВАМЕ И ИЗПЪЛНЯВАМЕ.ИНАЧЕ, КАЗА МЕРКЕЛ, НЯМА ПАРИ ЗА МАГИСТРАЛИ. ЕДНОТО ВЪРВИ С ДРУГОТО - ДВЕ В ЕДНО.
33
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Швеция и Финландия имат огромни свободни територии на север от 60-тия паралел, могат да настанят там 1 милион.
32
15
 
2
 
! Отговори
annybody преди 5 години
До ПустинякЧухте-недочухте нещо си там от *** и си го повтаряте copy-paste, макар че и патицата си дудне copy-paste след толкова любве-образния й премиер.Свестете се, бе хора - правителствената политика е ясна, *** я повтаря едно към едно - само че със заядлив тон, какво различно по същество искате? Повечко надница? Защо?