Евросъюзът глобява с колосалните ?4,3 млрд Google

Причината – преинсталирането на Google Play и Google Search
18 юли 2018 12:52, Екип на Dnes.bg
12
Евросъюзът глобява с колосалните ?4,3 млрд Google
Снимка: Reuters

Европейската комисия ще наложи рекордна в историята си глоба на интернет гиганта Google за нарушаване на правилата за конкуренцията в ущърб на останалите играчи на пазара.

По информация на агенция Блумбърг, санкцията, която ще бъде обявена официално след 2 часа, е в размер на 4,3 милиарда евро.

Причината е договорката на американската компания с производителите на телефони и таблети, работещи с операционната система Android, за преинсталирането на техните устройства на онлайн магазина Google Play и търсачката на Google.

Еврокомисията разследва базираната в Калифорния компания от години, а през 2016 г й отправи облинения за злоупотреба с монополно положение при мобилните телефони.

До момента също Google държеше "рекорда" за най-висока глоба с €2,42 милиарда, наложени на компанията миналото лято за онлайн услугата за сравняване на цени Google Shopping. Обвинението беше, че се манипулират резултатите при търсене, като някои търговски партньори и клиенти на Google нарочно са извеждани на по-предни позиции.

Решението на Европейската комисия идва в момент, когато се очаква САЩ да увеличат вносните мита за европейски автомобили и след обвиненията от страна на президента Доналд Тръмп, че ЕС поддържа протекционистична търговска политика в ущърб на Съединените щати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: googleЕСек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Свой преди 5 години
До Гугъл ХромТи май не си много умен, а? Че ти браузъра на Комодо какво мислиш, че е? Разновидност на Хрома.
10
1
 
0
 
! Отговори
Свой преди 5 години
Простотии и пак простотии. Който си плаща ще го слагат на по-предни позиции и това е. Искат или не това си е право на Гоогъл. Я де се скрият тези с простотиите им. Търсачката си е тяхна така, че си е тяхна работа какво ще има на първите позиции. Само ако някой си е платил, а не е на тази позиция за която е платил може да иска наказания и глоби. Това е смешна работа. Все едно да ме глобят, че в къщи не ям люти чушки. Тези освен глупости друго могат ли да мислят?
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГостУспех, да глобиш и конфискува американска компания, която дава стотици хиляди работни места и колосални данъци (да, дори и с намаленията) на САЩ. Допреди 2 века, войни се водеха и за по-малко.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше една песен, "като хищна хиена"... Е те това е ЕС. Лъже, маже, краде, отмъква и забогатява за твоя сметка. Ако не друго, това показва историята. Българската история. Историята на няколко потока и провода. На няколк аеца. По - скоро на 2 - Козлодуй и Белене. И на един п*Р*О*з народ с продажни политици.
7
2
 
2
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Мразя ги. Да ги глобяват. Малко е. Трябваше 400 милиарда и конфискация. И общинския съвет да управлява Гугъл!
6
2
 
1
 
! Отговори
Гугъл Хром преди 5 години
ми е тегав и досаден. Иска да ми въведе всякакви простотии и забрани. Предпояитам Комодо или Опера.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До zeusщо, тези в уиндоуса и ios да не би да можеш ?
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тези глоби изобщо плаща ли ги някой, защото аз не виждам как ще им ги вземат на сила.
3
13
 
16
 
! Отговори
Пародия преди 5 години
Брюксел да не се плаши - ще възобновим родната индустрия на компютри Правец, а Западна Европа ще създаде адекватен софтуеар. Заедно ще унищожим американската компютърна индустрия...
2
6
 
18
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 5 години
А нещо да споменете че преди 1 месец Оракъл осъди финално гугал заради Андроид че ще птрябва да плаща за ползването на Джавата която е собственост на Оракъл. Финално дело в съда, и рекордни обещетения ще плаща гугал. Точка
1
3
 
54
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Има още един куп гугълски приложения, които са ти набити в телефона без да ги искаш и да ти трябват, че и не могат да се деинсталират.