Българската платежна система трябва да съвпада с тази на еврозоната

Икономистът Красен Станчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
19 юли 2018 12:52, Екип на Bloomberg
12
Българската платежна система трябва да съвпада с тази на еврозоната
Снимка: Pixabay

Засега България само е подала писмо за намерение, но не и заявление за членство в ERM II. Това вероятно ще стане в обозримо бъдеще – тази, следващата седмица или до около месец. След това ще има чакане на реакциите на членовете на еврогрупата. Това каза икономистът Красен Станчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Поводът на гостуването му бе мандатът, който финансовият министър Владислав Горанов получи от правителството за подаване на официално заявление за осъществяване на близко сътрудничество с ЕЦБ, като ходът е част от пътя на страната към еврозоната.

Според икономиста най-голямото предизвикателство е, че членовете на еврогрупата невинаги разбират какво се случва в България – например фалита на КТБ.

„Другото нещо, което е по-скоро институционално, е, че членството в еврозоната, валутния механизъм и т.н., предполага и пълно съвпадение на българските институции с правилата на платежната система на еврозоната“.

Станчев обясни, че не става дума само за банковия съюз или за банките, а за цялата финансова система на страната.

„Става дума и за публичните финанси на страната. Очевидно е, че България е имала или има неразбираеми за еврозоната особености на банковия надзор, но има такива и за финансовия надзор – застрахователни дружества, пенсионни фондове и т.н. В крайна сметка ми се струва, че това е полезно начинание. Може би е малко закъсняло, но така или иначе то неизбежно трябва да се случи, защото не може да се промени договорът за членство (в ЕС, б. ред.)“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
веченъъъ длъжникъъ преди 5 години
Ще има ли закон за фалита ???????
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
SPOKO BE SCHTE SYVPADNE KYM 2300. GODINA NE BOITE SE
9
1
 
11
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
"Редно би било първо да се проведе референдум, а после да се започват каквито и да било стъпки за приемане на еврото." От години, 75% от българите искат еврото. Точка!
8
5
 
10
 
! Отговори
Тато от Космоса преди 5 години
Па язе викам да минеме на индийски рупии, щото за тех сме най-готови и утре като ги задминеме на световно ниво, сичката валута ше е наша, а населението ше е еднакво на цвет и на мирис като нас!
7
7
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Яко са ти промили мозъка. БСП е най-дясната партия в Бълфария от значимите партии.Когато управляваше БСП, заедно с НДСВ и ГЕРБ, България влезе в ЕС - 2007-*** година. Много е вероятно, ако БСП беше продължила да управлява, а не ГЕРБ, отдавна да сме приели еврото. Хайде продължавай с басните от 1990-1992 години....
6
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Готови сме за еврото, колкото сме готови за Шенген.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
KATO VAVEDAT EVROTO CHTE KRADAT 2 PATI PO MALKO.
4
2
 
20
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Тука ми прозвуча като ходенето на Бай *** до Лондон да учи английски език, и резултата бил че англичаните научили български. Явно нашия финансов министър ще научи европейците на българските мурафети.
3
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че нашата валута има ли някаква стойност въобще от къде тоя зор и бързане нещо се мъти такъв голям лобизъм и натискане за еврозоната без референдум няма да стане.
2
11
 
14
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Редно би било първо да се проведе референдум, а после да се започват каквито и да било стъпки за приемане на еврото.
1
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех ако БСП бяха на власт щяхме да приемем рублата и да сме добре като руснаците :(