ЕС отвори пак наказателната процедура за Натура 2000

Брюксел с предупреждения за интернета, дипломите и колите на ток
19 юли 2018 21:15, Екип на Dnes.bg
17
ЕС отвори пак наказателната процедура за Натура 2000
Снимка: Булфото, архив

Сред 10 годишно прекъсване, Европейската комисия отвори днес отново наказателната процедура срещу България за защитените екозони "Натура 2000".

Причината са многобройни оплаквания за нарушения на европейските правила за защитените територии, съобщи Европейската комисия.

Процедурата за нарушения по "Натура 2000" беше първата, отворена след приемането на България в ЕС, и отне години Брюксел да бъде убеден, че защитените птици и растения получават достатъчна закрила от държавата.
Сега Еврокомисията изпраща допълнително официално уведомително писмо за "системни пропуски при прилагането на законодателството на ЕС за опазване на природата".

То се основава на сигнали, че в защитените зони се строи и сече, без да се правят задължителните оценки за въздействие върху целостта на зоните или в противоречие със заключенията за рискове, направени от специалистите.

Още по темата

"В България кумулативното въздействие от съществуващите и одобрените планове и проекти върху зоните по "Натура 2000" систематично не е било вземано предвид и извършването на много промени, представляващи сериозна заплаха за постигането на природозащитните цели, е били разрешено независимо от наличието на такава заплаха", пише Еврокомисията в писмото, изпратено днес до българското правителство.

В него се добавя, че в Брюксел "редовно се получават оплаквания относно планове и проекти, разрешени въз основа на недостатъчни оценки или дори при липсата на подходящи оценки".

Ако кабинетът на Бойко Борисов не успее да се защити, Еврокомисията през октомври ще изпрати второ предупреждение, а до края на годината може да подаде съдебен иск, заплашващ бюджета с глоби.

Брюксел изпрати последно предупреждение към правителството да предложи законодателство, с което в България да бъдат въведени изискванията на евродирективата за мрежова и информационна сигурност. С нея се въвеждат допълнителни изисквания към доставчиците на интернет. В частност те трябва незабавно да докладват за кражбата на лични данни на техни клиенти и за хакерски атаки, както и да разменят информация за подобни пробиви с останалите държави от ЕС. Това трябваше да е станало до 9 май.

За неприлагане на европейските норми са отворени и наказателни процедури за признаването на професионалните квалификации и за строителството на станции за зареждане на електрически автомобили.

По първата процедура България трябва да признава без допълнителни изпити квалификацията за 7 вида професии, включително дипломите на архитекти, акушерки и медицински сестри, издадени от училища в останалите европейски държави. Същите изисквания важат и за българските дипломи в останалия ЕС.

При станциите за зареждане на електроавтомобили става дума за узаконяване изграждането на инфраструктура за тях, като целта е да се намали зависимостта на транспорта от нефта и да се ограничи замърсяването на атмосферата от изгорелите газове от колите.

България и Полша са единствените европейски държави, които не прилагат европейските стандарти, макар че е трябвало да ги въведат най-късно до миналия ноември. Процедурата за електрическите коли е в най-напреднал етап и ако промените не бъдат направени до октомври, Европейската комисия може да подаде съдебен иск срещу България в Съда на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
аман от наркомани преди 5 години
Природата подава че с е готви ликвидация на човечеството.Милиарди автомобили увреждат тежко и завинаги природата с нарочно инсталирани тежко вредни холограми ,радиоактивни скенери,и друга техника.СЛед пробив в биосферата около 1 април причинен от милиони автомобили облъчващи вкл с включени фарове против мъгла в ясно и слънчево време,Европа с е опита да се самолекува с дъжд.
10
2
 
1
 
! Отговори
АМАН от НАркомани преди 5 години
Заради НАГЛИ НАРКОМАНИ НА ВЛАСТ В БРюксел имаме трайно нелечимо увреждане на ЕВропа с включени фарове денем и нощем.Наглите престъпници прецакаха бисофернат аохрана. С фотоволтаични вражески станции увредиха Ядрото на Земята. Има стрес на Магнитосферата от 16 дена.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Боката му е накура 2000.Той краде, народа ще плаща евроглоби. После си пускаш тв и ти се обяснява колко чудесно живееш.. Заплати пенсии ръст на икономиката.. Чудо! А и е лъв в муждународната сцена.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само се питам какво ще загубят отговорните лица от глобите върху бюджета? Ясно е, че България плаща сметката, ако бъдат наложени санкции, но схемаджиите няма да извадят от джоба си и стотинка. Къде е точно санкцията за тях? Защото дори и да ги сменим, на тяхно място ще дойдат следващите като тях, после отново и отново, и ще плащаме глоби от данъците си до безкрайност, без нещо да се промени. Няма ли някакъв европейски разследващ орган на индивидуално ниво?
7
5
 
14
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Ние българите мрем като мухи те се загрижили за птици и екология няма такива лицемери долни, избихте ни изгонихте ни и продължавате
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за последната поправка в закона за лова нещо да са казали? Едва ли, щом и нашите "зелени" мълчат, значи всичко е на шест!
5
1
 
3
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
До Анонимен 3Няма вече ИСПА и Сапард - те са предприсъединителни програми за страни кандидатки. Ние сме членка и сме направо до чучура на еврофондовете
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Натура?!!! Ха-ха-ха... Еврочиновниците докато бяха тук, да се бяха разходили из Борисовата градина само. Мутренски автокъщи, чалга-кръчми (кметицата ИЗЛЪГА, че ще се премахнат), Откъснаха стотици декари от гората и ги застроиха хищнически в района на кв Хладилника и "Погребите". Призрачния София ленд, болница, мутренски кооперации и офиси, огромна болница, цял нов път през гората... И това се прави в София, представете си какъв бандитизъм е в планините и по морето.
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ред 10 годишно прекъсване, Европейската комисия отвори днес отново наказателната процедура срещу България за защитените екозони "Натура 2000"."Браво Тиквич! Счупи 10 годишния карък!
2
1
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Трябва и Българите да бъдат защитени в Натура..незнам си какво. Че са пред изчезване. Всичко е изгнило. Къде е да пипнеш е проядено.
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закрива се ски зона Банско и се взривяват всички мутренски хотели и няма да има глоби. Другия вариант е всички ние да платим глобите и мутрите да си задържат хотелите и да си печелят на наш гръб. Избирайте.