СЗО: 41 хиляди заболели, а 37 починали от морбили

Резултатите за половин година, заради намаляване на имунизации
20 авг 2018 22:20, Петя Славова
12
СЗО: 41 хиляди заболели, а 37 починали от морбили
Снимка: Reuters

Световната здравна организация съобщи, че броят на случаите на дребна шарка в Европа е скочил рязко през първите шест месеца на годината и най-малко 37 души са починали в този период от заболяването, предава Fox News.

Европейският офис на СЗО съобщи, че на континента са обявени 41 хиляди случая на болестта през първата половина на настоящата година. Предишният рекорд е отбелязан през 2017 г. с 23 927 случая, пише "Фокус" През първите шест месеца на 2016 г. е имало 5273 случая.

Агенцията съобщава, че около половината от случаите - 23 хиляди са наблюдавани в Украйна, Франция, Грузия, Италия, Гърция, Русия и Сърбия също са страни с повече от 1000 регистрирани случая за първата половина от годината.

Дребната шарка, позната и като морбили, която е сред най-заразните болести на света, се предава по въздушно-капков път. Тя може да се предотврати чрез ваксинация, но лекарите сочат, че най-малко 95% от населението трябва да бъде имунизирано, за да се предотвратят епидемии.

Скептицизмът спрямо ваксините остава висок в много части от Европа. Властите в Италия наскоро гласуваха закон за задължителна ваксинация на децата срещу дребна шарка и други детски заразни болести. Румъния също е приела подобно законодателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Чикичева преди 5 години
Веднага се започна с тъпите коментари на антиваксърите...ИМА ЗАБОЛЕЛИ И КРЕД ВАКСИНИРАНИТЕ... Ами ще има , като се водят ваксинирани само документално , плащайки на джипитата за да се издават такива бележки... такива лекари и такива родители са проблем в обществото . Всички антиваксъри са хора БЕЗ МЕДИЦИНСКО ОБРАЗОВАНИЕ. Но компетентни в здравеопазването...коркото щеш
8
4
 
8
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Антиваксърите ей сега ще избухнат. Или вече го направиха. Простотията не ходи по гората, а по хората
7
12
 
7
 
! Отговори
Dedo преди 5 години
Тия шменти капели от сзо що не кажат колко от случаите са на ваксинирани заболели? Аре бегайте у лево ***.
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЗО преди няколко години си промениха дефиницията за епидемия само и само да могат да разпространят ваксина срещу птичия грип. Натискаха на държавно ниво да се изкупуват ваксините и да се поставят
5
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-*** е, че при такъв брой заболели,вероятно голяма част от тях са с поставена ваксина.
4
4
 
7
 
! Отговори
Шибириби преди 5 години
До ДрънЕ я съм се ваксинирал децата ви да му мислят.Кат им се мре.
3
7
 
3
 
! Отговори
Лизандър преди 5 години
От една страна емигранти от друга родители оли.офрени.Краят е близо!
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЗО ако бяха добрите самаряни за които се представят, щяха да предложат на света отворена статистика за ваксини, лекарства, че и лекари.Всеки трябва да може ако желае да отиде и да види, кой какво е взимал, дали е имало усложнения, дали човека е излекуван или предпазен или процедурата е провалена. Поименно, за всяка ваксина, всяко лекарство и всеки лекар.Не само да плашат гаргите...
1
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички луди майки и татковци от бгмама които са против ваксините да си водят бележки моля...