Сбогом на халогенните крушки, настъпва LED осветлението!

Европа насърчава енергийно ефективните продукти
28 авг 2018 21:17, Елка Василева
54
Сбогом на халогенните крушки, настъпва LED осветлението!
Снимка: архив, Reuters

Халогенните лампи са следващото нещо, което ще изчезне от пазара, тъй като ЕС насърчава енергийно ефективните продукти, които щадят околната среда.

Първо традиционните крушки, а сега и халогенните - мерките на ЕС срещу енергийно неефективните продукти взимат поредната жертва, пише ДПА.

Халогенните лампи трябваше да бъдат забранени преди две години, но получиха отсрочка, за да бъдат разработени подходящи алтернативи.

Сега обаче "бай-бай". От 1 септември повечето халогенни крушки няма да могат да бъдат на пазара в ЕС според разпоредби от 2009 година, определящи ефективните норми за производителите.

Крушките с нажежена жичка, които бяха забранени през 2012 година, преобразуваха само 5% от консумираната енергия в светлина. Същевременно халогенните лампи използват пет пъти повече енергия, отколкото ползващите се с доверие в момента LED крушки, според Европейската комисия.

Европейските правила за екоцелесъобразност са насочени към всички продукти, които се отразяват на енергийното потребление, включително душове и прозорци, например. Освен крушките продукти като прахосмукачки, фурни, котлони и вентилатори за отдушници - всички те се сблъскват с тези разпоредби.

От септември халогенните крушки ще бъдат заменени предимно с LED осветление. То ще пести годишно толкова енергия, колкото потребява страната членка на ЕС Португалия, твърди Комисията.

Ще има изключения обаче: прожектори за тавани, както и халогенни крушки, използвани при прожектори, или настолни лампи не са засегнати от забраната, която е насочена предимно към лампите във форма на свещ или крушка, които попадат в категория за енергийна консумация D, а тя е с ниска ефективност.

Останалите запаси все още могат да се продават след 1 септември, но нови халогенни крушки няма да се пускат на пазара.

LED осветлението може все още да е по-скъпо, но цените му се понижиха значително през последните години, спадайки със 75% между 2010 и 2017 година, според Комисията.

Във всеки случай по-високата цена може да се компенсира за една година благодарение на по-ниските експлоатационни разходи.

Халогенна крушка, която свети три часа на ден за десет години ще струва 160 евро (185 долара), включително първоначалния разход за покупката, според "Приятели на Земята Германия". За сравнение LED ще струва само 28 евро.

Потребителите могат да спестят много пари, ако не купуват продукти с високо протребление на електроенергия, казва експертът от "Приятели на Земята Германия" Ирмела Колако.

През последните две до три години техническите възможности на енергийно ефективните LED крушки напреднаха много, каза Юрген Валдорф от Асоциацията на германската електрическа индустрия (ZVEI).

Сега се предлагат различни оттенъци на светлината и те, както и яркостта, могат да бъдат контролирани от приложения на мобилни телефони, каза Валдорф, признавайки, че потребителите могат да се сблъскат с дълъг период на адаптиране към новите технологии.

Пазарният дял на LED осветлението расте бързо - от 38 % през 2014 година до 61 % миналата година, според германския институт за проучвания GfK. Същевременно делът на халогенните крушки е спаднал от 16,7 % до 12 %.

Когато крушките с нажежена жичка изчезнаха от рафтовете преди шест години, алтернативите не бяха все още напълно разработени. Краят на класическата крушка обаче даде тласък на прогреса, отбеляза Колако.

В Брюксел междувременно Комисията вече гледа към други области за повишаване на енергийната ефективност. Започнаха проучвания, който да установят потенциала за намаляване на енергийното потребление на електрически чайници, сешоари за ръце, миещи устройства и асансьори наред с още много други неща. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Халогенните лампи са следващото нещо, което ще изчезне от пазара, тъй като ЕС насърчава енергийно ефективните продукти, които щадят околната среда."Не че имам нещо против ЛЕД-а, само че Ес да "насърчава" използването на нещо чрез забрана на друго не е никакво "насърчаване", журналистически роби.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През социализма се продаваха криптонови лампи с нажежаема жичка на съвсем обикновена и ниска цена. Днешните халогенни са скъпи и безсмислени.
48
0
 
2
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
До поучителна история 34 А ти разбра ли че овцете са били в район с чума и са решили да се евтанизират профилактично?
47
0
 
3
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Влади 32 Влади , защо издаваш че обикновените крушки се продават на всякъде? Сега ще ги изземат и ще си купуваш ЛЕД.
46
1
 
1
 
! Отговори
до 47 преди 5 години
на Чайком-ите ще продадат и Белене, пак ставаме комунистическа колония, но този път от много лош тип, Маоистите са по-опасни и от Брюкселските Сталинисти на чело с Меркел - отговорничката в Източна Германия по Сталинистко обрадоване на Младежта!
45
7
 
9
 
! Отговори
IXXI преди 5 години
най-обичам такива като 41, бас ловя, че всичко около такива хора е Мейд Ин Чайна или с други думи през живота си не са виждали какво е читав електрически уред, но плюят по Сделано в СССР, което е топ качество в сравнение с Мейд Ин Чайна. Освен това като е такъв Анти-Комунист, защо ползва продукти на Китайските Комунисти, просто не разбирам?!
44
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като купувате евтин лед крушки, ще са вредни, много ясно. Има само няколко производителя, които правят качествени такива - Philips, GE и Osram. V-tac са български ментета, сглобявани в Китай с най-евтините диоди (>3000K) и най-простите драйвъри, които трептят отвратително.
43
3
 
9
 
! Отговори
Пак съм 44 преди 5 години
...А по отношение на Филипс, прекалено си платих чрез годините и не купувам нищо тяхно или от купените от тях марки. Има ги в нета.
42
0
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
Опасявам се, че не си съвсем прав. Малко по-задълбочено - P=U*I*cos(fi), и именно кос(фи) е нещото, което пропускаше. При активен товар то е равно на 1, но при реактивен (капацитивен или индуктивен) е 0, нещо си (според капацитета или индуктивността). Дано приемаш това като градивна критика.
41
1
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
до 37няма никакъв живак и каквито и да било газове в LED . ти бъркаш с луминисцентните лампи.
40
0
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
за това ли LED крушките са значително по-скъпи.. ЕС насърчава.. ейй тия двойни,тройни стандарти..
39
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде,пак мечти за комунизъм, за Сделано в СССР! Вие луди ли сте,бе ***? Що не помните, че даже и крушки трудно се намираха в магазините през комунизма?Или батерии от 4,5волта или тоалетна хартия? Или маратонки Ромика или Трейнинг? Дънки, банани, даже хубави плодове и зеленчуци, щото ги изнасяхме, а за нас оставаше шкартото 4-то качество. Спорих днес с ***, дядо му бил партизанин-разбойник, бил се за свобода и осребрил борбата , внукът калпазанин, мечтаещ за комунизЪма!
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 37Така е.И в България имаше през соца и произвежадаха над 6 000 вида лампи,но затриха завода,само някакъв цех взеха някакви немци,но сега лампите са по-некачествени,явно пестят от материалите.И все пак са за предпочитане пред ЛЕД.
37
6
 
15
 
! Отговори
до 37 преди 5 години
Съветските са Razno, така пишеше на тях, с латински букви, още имам такава в мазето ми и не е мръднала, сигурно вече е на 40 години, така че 25 години гарантирани, може и 100 да изкара.
36
1
 
20
 
! Отговори
до 37 преди 5 години
аз имам крушки Narva, дори още се намират, но трудно. произведени в някогашната комунистическа Източна Германия, живота им е минимум 25 години. СССР също имаха модел и марка на крушка с нажежена жичка с 25 години живот но съм забравил как се казваше.
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До не си правНапротив,лампите с нажежаема жичка(нарича се спирала) могат да издържат над 10 години,ако са качествено направени и не са пестили от Волфрама,Молибдена,Медта.А в ЛЕД лампите има отровен живак и т.н.,самото излъчване на ЛЕД също е вредно.В лампите има и газове,иначе няма как да светнат или луминофор,суспензия.
34
4
 
12
 
! Отговори
до 34 преди 5 години
за какво са ти банани, най-пръсканият с пестициди, минимум по 40 пъти годишно ги пръскат банановите палми, а се стига и до по над 60 пъти. най-смешното е, че по време но комунизма българите са страхуваха от нитрати дето са като планинска вода в сравнение със съврменните химикали!!
33
1
 
18
 
! Отговори
поучителна история преди 5 години
четохте ли, преди няколко месеца имаше една статия, как 1 овца скочила от много висок склон и цялато стадо от 500 я последвали, нито една от тези 500 овце не оцеляла, същото е с обществото. когато лидерите са най-простите, падането от пропаста е въпрос на време.
32
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не щем банани,не щем и ЛЕД,искаме обикновени лампи със спирала!Съвсем обикновени!
31
3
 
9
 
! Отговори
Влади преди 5 години
Ако LED-ките са от V-TAK, мерси! Гърмят на 5-6-тия месец. В Кауфланд бяха свикнали да ги подменят, без проблем, щото са ***. Проблемът при LED-крушките е, че диодчетата са свързани последователно и щом едно от тях изгори, отива цялата крушка. Китайски направи, нищо не е с гарантирано качество.А забранените крушки 100W с нагреваема жичка ги има навсякъде...