Диктатура на ЕП или битката на Виктор Орбан срещу либералите

Проф. Боян Чуков и Петър Волгин с коментар пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 14 сеп 2018 14:43 | 14 сеп 2018 14:30, Анисия Иванова
121

В Европарламента се наблюдава сблъсък между евродепутати либерали глобалисти и евродепутати етатисти и патриоти, каза пред Bulgaria ON AIR експертът по международни отношения проф. Боян Чуков по повод атаката срещу Унгария.

Евродепутатите гласуваха да се задейства член, който може да лиши Унгария от право на глас в общността. Сред мотивите за искането са нарушаване на Конституцията, изборната система, независимостта на съдебната власт, корупцията и правата на бежанците.

Това е първият случай, при който европарламентът се възползва от правото си на инициатива по тази тема. В същото време Орбан заяви, че причината е отказа на страната му да приема мигранти.

Още по темата

"Всеки депутат, както и евродепутат трябва да гласува по съвест, т.е. така, както смята, че би било най-добре, а не да изпълнява партийни повери. За съжаление обаче и в България, и по целия свят те гласуват според решението на политическото им семейство", коментира в студиото на "България сутрин" журналистът Петър Волгин.

По думите му е жалко, че Европейският парламент именно по такъв начин се възползва от правото си на инициатива.

"Недоверието на гражданите към институциите става все по-силно, различията между структурите стават по-големи. С това гласуване евродепутатите за пореден път разшириха делението между себе си и обществото", допълни още Волгин.

Проблемът на Европейския съюз е, че решенията, които Брюксел взима, трябва да бъдат легитимирани чрез вота на народа. Оказва се обаче, че те не са, подчерта още проф. Чуков.

Според Волгин поводението на ЕП не е само удар срещу Орбан и Унгария, а е насочено срещу всички държави, които си позволяват да водят независима от Брюксел политика. Това са обвинения към всяка държава, която се опита да излезе извън либералния консенсус, което е консенсус на брюкселския елит.

Според процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, задействана от парламента, сега щафетата се прехвърля към Съвета на ЕС, съставен от правителствата на държавите членки. Пръв ще разгледа въпроса Комитетът на постоянните представители на държавите членки (КОРЕПЕР).

След това Унгария ще бъде включена в дневния ред на Съвета по общи въпроси, съставен от министрите по европейските въпроси на държавите членки. Според чл. 7 съветът "може да констатира, че има явен риск от сериозно нарушаване" на основните ценности на ЕС, след като изслуша обвинената страна.

В текста обаче не са посочени никакви крайни срокове. За да се заключи, че има такъв риск, е необходимо мнозинство от най-малко 4/5 от членовете на съвета.

Според Волгин при предстоящите евроизбори сблъсъкът ще бъде между партиите, защитаващи интересите на народа, и тези, защитаващи интересите на елита, като победата ще бъде за първите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
6
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Нали знаеш че няма вечни фирми все един ден те фалират .Така е и Ес време му е да отплува в мрака завинаги .
104
0
 
2
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Абе умнико аз понеже съм *** като газда Борисов ,да вземеш да ми обясниш какво значи популизъм ,че гледам всички политици използват тази дума под път и над път .
103
0
 
3
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Аз пък помня по наблизо ,2008 година и фалита на Лос Говедарос и фалита на ЕС и как този фалит се отрази на всички държави по света . Та още не можем да се оправим икономически .
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Европейският съюз" е обединение от ВАСАЛНИ държави и ПОРОБЕНИ народи, управлявани ДИСТАНЦИОННО чрез НАЗНАЧЕНИ от ЛИХВАРИТЕ марионетни АДМИНИСТРАТОРИ ! Г-н Орбан е съвременният СПАРТАК в ИМПЕРИЯТА на ЛИХВАРИТЕ ! КЛАСОВОТО РАЗСЛОЕНИЕ е достигнало ПРЕДЕЛНИТЕ си ГРАНИЦИ ! Светът е РАЗДЕЛЕН отново на ПАТРИЦИИ и ПЛЕБЕИ !
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали знаете какво става с нашите съюзници от историята.и тоя път ще им е...м мамата
100
1
 
2
 
! Отговори
Полша преди 5 години
Полша държава ли е?Махни прибалтийските и Полша и виж какво остава - истинската Европа.
99
0
 
6
 
! Отговори
Ели преди 5 години
А, ЕС е съюз на рептили - къси вратове, агресивни, видими физически дефекти, квичащи, грухтящи, и тук таме някой читав - хуманоид.Браво на Орбан, мъж с достойнство.Как случиха на управници, Чехия, Русия, Румъния, Гърция, Италия.Само ние си ги избараме, едни служащи на Рептилите.Води се война на Злото срещу доброто, целта е унищожение на човешката раса.
98
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аре викторчо стига си квичал . Като не ти харесва евросъюза , ходи да цункаш дупето на путинчо и си прави съветски съюз с неговата сибирска империйка .И посрещай червените танкове по улиците на Будапеща , както го правил баща ти през 56г.
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май наистина евросъюза върви към разпад. Това беше атака срещу вишеградската 4-ка, които играят като един играч.
96
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"насочено срещу всички държави, които си позволяват да водят независима от Брюксел политика"На това му викам диктатура! А някой говориха че след СССР който непрекъснато контролирал и се месил в политиките на страните от блока, сега били вече свободни!! Звучи като виц! Унгария са свободни за това медиите продажници и лешояди, бълват против Орбан! Затова го наричат нацист, диктатор защото не иска да ислямизира страната си! Браво на Унгария! ЕС си показа истинското тоталитарно лице!
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цял ден няма и една новина за арестуваните журналисти, горените документи и като цяло заформящият се скандал. Жалки медии.
94
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз помня СИВ. След СИВ за 10 г имаше 3 фалита. Та унгарците знаят, че не са безсмъртни и 10 г мизерия, ще се последват от 10 г полу- мизерия. Та затова в Унгария всички са за ЕС. В Полша 80 % са за ЕС. Та излишни драсканици са тук. И Орбан знае, че не може без ЕС
93
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно СИВ е примера. Нямам повече нужда да се коментира. Интересно защо всичйо бяга пт Раша и иска в ЕС. Не се нуждая от отговор!
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поправимо е, разбира се. Просто тези популистчета нямат никаква идея как точно да стане това. На тях силата им е в лаенето и раздаването на чужда баница.
91
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех тия либерали бе много пречат бе. Заради тях Путин, Ердоган, Орбан и пальоша Сидеров бял ден не,могат да видят.
90
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излизане от ЕС значи МИТА и липса на свободна търговия. Тръмп наложи мита на американските фирми в Китай и резултата- 4 млн работни места нови в САЩ. Та айде без глупостите на Волен за колонизатори и бла бла. 6000 немски фирми, заводи и т.н. 1750 от САЩ. Опел, Мерцедес, БМВ и т.н. ...и Унгария угасва. И Орбан остава един популист. Ес му угаждаше на всичко, а той не спря да плямпа просто за вот ....Евтин популизъм
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Именно, защото си гледат интереса, ще ги поизместят. Словакия, Румъния, Хърватска - все държави с даже по-ниски от една трета заплати. Пък и България - какво ѝ е, само трябва да държат изкъсо едни определени лакомници.
88
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немските фирми никога няма да се изтеглят от Чехия и Унгария по една много проста причина. Заплатите които плащат на местните са на една трета от заплатите, които плащат на немските работници. Собствениците на тези немски заводи не се интересуват от мнението на Брюксел. Те си гледат интереса.
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
`Демократът` Хитлер като взе `демократичто` властта организира през 1933-та година в Мюнхен `нощта на дългите ножове`, когато голяма част от опозицията е изклана. После останалите живи от опозицията са първите, с които пълнят концлагери и затвори. Хитлер е един мракобесник. И завърши живота си като такъв, както се полага на такива като него.
86
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сам знае че извън съюза изтеглят ли се немските, френските и т.н. фирми и Унгария фалираЕееееееееее, раааааазгеле, най-накрая някой да го напише след почти 100 коментара. Унгарците са като чехите - яко мрънкат, ама в същото време целият им бизнес зависи от Европа. Вият за някаква си несправедливост, но в същото време не отказват, ако Франц им даде кинти.