Българинът не знае що е международен трен

Нашенецът се дразни най-вече от мръсотията във влака
18 сеп 2018 22:21, Екип на Dnes.bg
36
Българинът не знае що е международен трен
Снимка: архив, Reuters

89 процента от българите никога не са се возили на международен влак. Това показва проучване на европейската статистическа агенция Евростат, публикувано днес.

Това е почти с една десета повече от средните данни за ЕС, с изключение на Литва, където 92% не са минавали граница на релси.

 Българските данни са сходни с тези в Гърция, Италия и Естония, където на жп транспорта също се гледа повече като на национално средство за придвижване.

В момента БДЖ обслужва влакове до Белград, Букурещ и Крайова, Киев, Истанбул и Солун.

Като цяло българите гледат на влаковете като на средство за придвижване в почивните дни (41%) и за отпуска (26%). Само 7 на сто го използват, когато отиват в командировка, а 12% - на училище.

Българите, гърците, румънците и италианците са най-недоволни от качеството на железопътния транспорт. В Централна и Източна Европа придвижването с влакове е по-задоволително в Чехия, Словакия, Австрия и Полша, докато в Западна - гражданите като цяло са по-доволни от качеството на услугата.

За българския пътник най-големият недостатък на жп транспорта е чистотата на влаковете, показва проучването на Евростат. Поддръжката на хигиената в купетата и тоалетните предизвиква раздразнение у 62 на сто от пътниците и само един от петима е доволен. В същото време честотата на влаковете се вижда недостатъчна на 35 на сто от пътниците, но пък почти толкова - 33%, я намират за достатъчна. Закъсненията предизвикват недоволство у 38 на сто, но 44 процента смятат, че те са търпими и на треновете може да се разчита.

Под 20% от пътниците намират, че българските влакове са пригодени за инвалиди. Положителните реакции са повече (26%), когато иде реч до гарите и използването на пероните от хора с ограничени възможности за придвижване.

Организацията на продажбата на билети предизвиква най-голямо одобрение у българина, когато става дума за жп транспорт. Две трети от анкетираните от Евростат намират, че е лесно да си купиш билет. 36% смятат, че не е проблем да намериш билет за влак, а всеки трети - и паркинг за колата, когато трябва да се качи на трена.

Европейската комисия рапортува, че гражданите стават все по-доволни от влаковия транспорт. В момента 66 на сто от анкетираните нямат претенции към честотата на влаковете, 59 на сто от точността им и 55% - от информацията за закъсненията. Според Комисията резултатите показват подобряване на услугата спрямо предишно изследване през 2013 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: ЕСвлакове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
13
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ВЛАКЪТ "Евростар" за 2 часа и 20 мин. те вози от Центъра на Лондон до Центъра на Париж /495 км/.Спестяваш пари и време за пътуване от и до летището.Не ходиш 2 часа преди полет да се чекираш, да те събуват и събличат.Не си ограничен за течности и теглото на багажа.Лоши митиорологични условия не отменят пътуването.Във влака е по-широко, може да станеш е да се разходиш, Виждаш околните пейзажи.НЕОБХОДИМО е да се изгради съвременна железница в България.
33
1
 
2
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
Е ползвах един път международен влак Букурещ през Русе за Инстанбул ,но линията в южна България беше в ремонт та влакът мина през София .Иначе вагоните като вагони ,не казвам че бяха мръсни или нещо подобно ,но то като свикнеш с нещо нередно то вече не ти прави и впечетление .
32
0
 
9
 
! Отговори
Хмм преди 5 години
Кой е отговарял в тази анкета? Качвали ли са се на истински влак? Продажбата на билети била задоволителна - не съм видял автомати за продажба на билети, каквито има и в най-малките селца в Германия. За мобилен апп, от който да купиш билет и следиш влаковете да не говорим. Чистотата е под всякаква критика. За скорост да не говорим - бавни и дори не знаеш дали ще стигнеш дестинацията. Защо нямаме бързощи влакове по основните направления - такива, които се движат с поне 300км/ч?
31
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да си много отчаян, че да пътуваш с БДЖ.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предимствата на жп транспорта у нас се изчерпват само с цената. Иначе е по-бавен, по-неприятен откъм компания, мръсен, неудобен като разписание, а като пристигна на гарата, липсва удобен транспорт до мястото, накъдето съм тръгнал.На Запад - ами натам влакът е по-скъп от самолета, но затова пък е много удобен. Последният път в Германия се движеше с 270 км/ч.
29
0
 
2
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 6Прочети ком.14 по специално за цената от 250лв пък тогава говори кой ще ползва влака.Предполагам всички пенсионери с 180 лв пенсия ще направят опашкаС трици маймуни не се хващат
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да не знаят ама знаят ГЕРБ и БСП
27
0
 
7
 
! Отговори
Продължение преди 5 години
И са банички. Самите чехи не ги ползват по-далеч от Словакия. 120 км за два часа. Но специално за моята дестинация автобусите бяха по-бавно заради липсата на магистрала. Хем ми беше смешно, хем тъжно като чух от чехи вица за живота на Марс и магистралата до Ческе Будейовице.Има и някакъв частник, Режио джет. Само с автобусите им съм пътувала, но предлагат безплатна напитка, списание, завивка. Можеш да си гледаш филм по избор на малък дисплей. Вероятно и влаковете са такива.
26
0
 
7
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Талис, нали? Не ми бяха удобни, защото пътувах до по-малка гара. Прекарах един семестър в Белгия и сигурно най-хубавото нещо в тази страна бяха влаковете. Бързи, чисти, удобни. В делнични дни са относително празни, не се налагаше да си деля двойното/четворното място с друг. Има уикенд билети с голямо намаление, а студентите до 26 пътуват само за 6 евро независимо от дестинацията и превозвача. В Чехия също изкарах няколко месеца, националният им превозвач не е цвете, но се стараят да не е БДЖ.
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искате лукс в пълният смисъл на думата качете се от холандия до франция на трена. Веднъж трябваше да отида до франция да взема тира от ремонт и се возих на такъв влак. Билета е скъп но аз не съм го плщал а холандската фирма към която работя. Бедна вие фантазита за да си представите на какво се казва влак без забележки. Скорост обслужване уют. Скороста не се усеща въпреки чее близо до 400 км в час по точно 385 км поне толкова показваше таблото в купето.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наскоро влизам в тоалетнага на един Макдоналдс в Италия и щях да се разплача от умиление. Бяха я направили същатата като в БДЖто! След такава миризма ти иде да изпушиш една дълга цигара висейки на прозореца. Ееех!
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влака е хубаво нещо, но ако го хващаш от Унгария на там.
22
4
 
5
 
! Отговори
8 инча преди 5 години
на международен трен може и да не съм се возил, но на европейки като тази на снимката съм се возил и то много, яздил съм ги диво, докато направо полетят!
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми то човек да повърне в тия влакове... То смърди, все едно влизаш в обществена тоалетна... Как да ползвам влак, тогава? Да не говорим, че се движи с 50% по-бавно от очакваната скорост. Докато се краде и се спъва този вид транспорт, няма как да е популярен в България.
20
1
 
20
 
! Отговори
Край преди 5 години
Напипвате проблема. Освен че се точат държавните дружества се спъват за да не конкурират частните щото са на наши хора. Така Български пощи да не пречат на Спиди и Еконт така БДЖ да не пречи на бизнеса на автобусите.
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли място, до което мога да стигна от България, с влака, з а под 6 часа. Отговор - Не. Само пропадняшки държави от рода на Македония, Турция и Румъния.То не, да си в Белгия, че да ти е кеф Германия, кеф ти Франция, кеф ти Холандия...
18
1
 
23
 
! Отговори
крият от нас.. преди 5 години
Има и български влак-стрела, но е толкова високотехнологичен, че е невидим за обикновен човек. Ползват го само ВИП персони. Даже и релсите му са невидими. Това го знам от вътрешен човек, работещ в секретен отдел на БДЖ
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не на международен, ами сигурно вече има мнозина, дето не са се качвали въобще на влак. А преди 40-50г с международните влакове младежта пътуваше до Русия, Чехословакия и Полша, особено през лятото, направо до и от Бургас. По същото врене експрес Чайка и Сл.Бряг до София го вемаха за 4.5 часа.В цяла Европа сега влаковете са основен транспорт, като се почне с RER, TGV, Eurostar и т.н. Ама TGV върви с 310-315 км/ч, а преди няколко години поставиха рекорд от 575км/ч, има го в ютюб.
16
1
 
22
 
! Отговори
Железничар преди 5 години
До Анонимен 12Извинения могат да се намерят всякакви, но не бива да си затваряме очите, че автобусните босове или са спонсори на партиите или направо седят на банките в Народното събрание. Докато това е така, БДЖ ще вехне
15
3
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
До Анонимен 14Същото е усещането и във влака за Банкя - приятно и удобно. При това билетът е само левче