Мей за Brexit: На този етап сме в застой. Няма прогрес

Вчера се състоя работната вечеря на лидерите на ЕС в Залцбург
20 сеп 2018 07:52, Анисия Иванова
14
Мей за Brexit: На този етап сме в застой. Няма прогрес
Снимка: БТА

Няма напредък към споразумение за Брекзита и в частност по ключовия въпрос за режима на ирландско-британската граница, казаха лидерите на Литва и Словакия след приключването на работната вечеря на лидерите на ЕС на срещата им в австрийския град Залцбург, предаде Ройтерс.

На срещата със слово към колегите си се обърна британската премиерка Тереза Мей. 

"На този етап сме в застой. Няма прогрес", каза президентката на Литва Далия Грибаускайте пред Ройтерс. А словашкият премиер Петер Пелегрини добави: "По въпроса за границата няма напредък. Нека видим какво ще покаже дискусията между 27-те утре". Той имаше предвид заседанието, предвидено за днес, на което ще се съберат лидерите на страните членки без Тереза Мей.

Според Пелегрини Мей потвърдила в словото си, че Великобритания ще напусне през март, както е предвидено, и че няма да има втори референдум за членството в ЕС.

Ройтерс цитира обширни извадки от словото на Мей още преди тя да го произнесе, като се позова на правителствени източници. Тя се обърнала пряко към своите колеги около масата с призив да се откажат от неприемливите си искания, които според нея можели да разкъсат Великобритания, и да отговорят подобаващо на нейния "сериозен и работещ" план за Брекзит, изложен преди два месеца в Чекърс край Лондон.

Тя директно ги попитала как биха постъпили, ако от тях било поискано да се съгласят на "юридическо разделяне" на техните страни. Именно това целял ЕС, настоявайки за безконтролна граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. Това означавало британската провинция да остане територия, в която да важат икономическите правила на ЕС. 

"Убедена съм, че съм формулирала сериозни и работещи предложения. Разбира се, няма да се съгласим по всички подробности, но се надявам да отвърнете подобаващо", казала тя, имайки предвид своя план от Чекърс. Според нея проблемът можел да бъде разрешен, ако се гарантира "търговия без пречки", предвидена в Чекърс.

Мей засега не показва признаци да се отклони от този план за Брекзита, подложен на критики както от ЕС, така и особено от редица нейни съпартийци, привърженици на твърд Брекзит. Според правителствен източник, цитиран от Ройтерс обаче, тя щяла да излезе с нови предложения за границата на Северна Ирландия "когато му дойде времето", което явно в този момент не е подходящо. А и Брюксел засега не я притискал силно, за да не я изправи пред открит разрив с вътрешната й опозиция.

За липсата на напредък говори и ирландският премиер Лео Варадкар при пристигането си в Залцбург вчера. Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също каза пред репортери, че до споразумение с Великобритания все още е "твърде далече". Според неназован служител от ЕС въпросът за границата можел да бъде улеснен, ако се постигне споразумение за улеснение на търговията подобно на това между ЕС и Япония. Засега обаче такова предложение към Лондон още не е отправено формално.

Според хора от преговарящия екип на Брюксел проблемът не е само митнически, но също и в това, че трябвало да се гарантира влизащите в ЕС британски стоки да бъдат произведени според правилата на ЕС - нещо, което Лондон иска да избегне.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влакът на брекзита е в застой? Няма проблем, както в едновремешния виц за влака на социализма, когато спря: слизаме всички, и почваме да правим "пуф-паф", все едно че върви...
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тигър 1Това е дама от класа а не като червендалестата ти Корнелия с бабешкия глас! Интелекта на Тереза няма стигане от нашите сралюги и зачервени генитали! Ще си останеш в българското шише знаеш къде!
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8Прецаканите за ужас сме били винаги ние в България. Клекситът не ни е напускал даже ставаме все по наведени. Мечтаем злото на другиго а сами в него попадаме, а пък точно при нас, не сме излизали от дупката. Ще поживеем и ще разберем за пореден път колко сме уязвими и слаби.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таз що се прави на умрела лисица, обединение на Ирландия и готово, няма да имат територия в ЕС.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано да ги прецакат яко!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Британия и Мей си приличат - изпаднали са в мощна констипация! Дъртофелни дефекти!
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че се махат тия пуйкии инак нямаше да се спрат да плюят по нас и нашата любима сьседка Румьния! Колко е спокойно без тия в момента нали?
4
2
 
7
 
! Отговори
и така до кога преди 5 години
всъщност каква е идеята да няма ясен механизъм на напущане, а изключително подробен при присъединяване?Нещо умишлено ще да е направено така
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде чупката вече бе британски тьпани!
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСИЧКО Е ТЕАТРО!!!!СЕГА НЕПРЕКЪСНАТО ПУСКАТ НОВИНИ ТЕ САМИТЕ, ЧЕ ХОРАТА ИСКАТ НОВ РЕФЕРЕНДУМ И , ЧЕ ТЕ ОТКАЗВАТ!!ТОЧНО В НАЧАЛОТО НА ДРУГАТА ГОДИНА МЕЙ БУШОНА ЩЕ СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА И ЩЕ ДОЙДЕ ДРУГ И ЩЕ ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ ИМА НОВ РЕФЕРЕНДУМ!НЯМАМ НИКАКВО ДОВЕРИЕ НА АНГЛИЧАНИТЕ!!!!НИКОГА НЯМА ДА ИЗЛЕЗНАТ ОТ ЕС ЩОТО В МИГА В КОЙТО ГО СТОРЯТ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЕ РАЗПАДА!ПРЕМИЕРКАТА НА ШОТЛАНДИЯ ВЕЧЕ ОБЯВИ, ЧЕ СЛЕД ИЗЛИЗАНЕТО НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОТ ЕС ТЯ ИСКА МОМЕНТАЛНО НОВ РЕФЕРЕНДУМ ЗА РАЗПАД!
1
1
 
13
 
! Отговори
Тигър преди 5 години
Таза стара кукумявка ще се върти до последно.