Сърбия си даде границите на Евросъюза

Над 12 000 незаконни мигранти влезли в Европа през август
20 сеп 2018 15:15, Екип на Dnes.bg
35
Сърбия си даде границите на Евросъюза
Снимка: архив, Reuters

Европейски граничари ще могат да бъдат изпращани на сръбските граници, за да подсилват охраната при нови миграционни потоци. Европейската комисия и Белград се договориха днес за това. Споразумението е третото в региона, след като през февруари Албания и през юли Македония приеха съвместна охрана на своите граници с ЕС.

В момента европейската агенция няма законно право да оперира на територията на държави, които не са членове на Съюза.

Еврокомисарят за миграцията на ЕС Димитрис Аврамопулос обясни, че мярката е част от работата по укрепване на външните граници на Съюза, като Брюксел се стреми да подпише подобни договори с всички сухоземни съседи. Преговорите с Босна и с Черна гора продължават.

Сръбските и европейските граничари ще могат да създават общи екипи и да организират съвместни операции, съобщиха от екипа на Аврамопулос.

Европейската агенция ще получи възможност да води и самостоятелни действия на територията на Сърбия, като договореностите важат за общите граници с България, Унгария, Хърватия и Румъния.

Споразумението ще позволи при внезапни нови потоци от нелегални имигранти, европейските граничари спешно да бъдат дислоцирани по границите на балканските държави, които опират до тези на еврочленките, за да не позволяват те да се прехвърлят на територията на ЕС.

Преговорите със Сърбия отнеха 22 месеца. Те бяха първите, започнати от Еврокомисията през ноември 2016 г., най-вече по настояване на Хърватия и Унгария, които бяха силно засегнати, когато Балканският маршрут беше основен вход за мигрантите към ЕС.

Предстои проектът, договорен от Брюксел и Белград да бъде одобрен от Европейския парламент и от страните членки преди да бъде подписан и да влезе в сила.

Междувременно Европейският съвет разпространи информация, според която през август в ЕС са влезли незаконно 12 281 мигранти. Повечето от тях са минали през Испания (6533), 4242 са влезли през Италия, а 1506 са прекосили морето между Турция и Гърция.

На продължаващата и днес в Залцбург неформална среща на върха на ЕС председателя на Съвета Доналд Туск заяви, че "въпреки агресивната реторика, нещата се движат в правилната посока", главно защото усилията са насочени към подсилване на външните граници и сътрудничеството с трети страни. Туск припомни, че броят на мигрантите е спаднал от почти 2 млн. през 2015 г. до 100 000 от началото на тази година, което е под цифрите отпреди кризата. Според него сега разделението в Европа е между "тези, които искат да решат проблема с нелегалната миграция, и онези, които искат да го използват за политически цели".

ЕС се надява да проведе среща на върха с Арабската лига през февруари в Кайро, на която да убеди държавите от Магреба да приемат разполагането на закрити лагери за мигранти на своя територия. Европа иска да доставя в тях спасените в морето хора и да отсява имащите право на убежище от икономическите мигранти, преди те да са стигнали то територията на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
1
 
! Отговори
прав си преди 5 години
До Анонименбабичката ги канеше в дойчето да си ги гледа-какво ни ги набутва на нас--
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази миграция си върви от много отдавна и е бизнес на като се започне от трафикантите, стотиците държавни и недържавни чиновници, емиграционни служби, адвокати, правозащитниции, кетъринг ако щете,и още много по веригата. Затова няма никога да спре, ще се увеличава все повече бюджета. Не е разрешено спирането и колективната депортация, а после връщането с чартърни полети струва от 6-9 хил.на човек. Връщането с полет на 2-*** мигранти в Того(и 17 души охрана) в един случай излезе по 96хил.евро.
32
8
 
8
 
! Отговори
яяя преди 5 години
емигрантите намаляват от 2 милиона преди 2 години, само 100 000, в момента се ползват за сплашване на населението и провеждане на популистки политики
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 29. Длъжни са да ги спират. Заплатата, която взимат граничарите е да си вършат работата. Както пожарникаря да гаси огъна.Тия пари за нашите граничари ги дава БРЮКСЕЛ.И когато бежанец стигне Германия той си разказва патилата и маршрута и кой го е возил. Защото там си получава и свободата и соц. помощите.
30
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28Аз не съм видял на бягащи от войната на челото да пише че са на Меркел ? Долу съм написал ясно...Защото ти като държава си длъжен да спираш всичко. Понеже си *** беден по манталитет казваш: защо Аз да ги пазя. Защото ти твърдиш че имаш държава :) Второ българите в Германия защо трябва да ги гледат ? Нали си имат уж държава на ***? Мн си объркан момче. Като е ползата за тебе с ЕС сме...Като трябва да плащаш ЕС да св оправя :) за това си ***.
29
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т.нар. бежанци не са тръгнали за България или Сърбия.От къде на къде ще ги спират тука?
28
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен8И що *** Балкански трябва да пази ГОСТИТЕ на МЕРКЕЛ?
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AZ22Ще хванат, ама друг път.
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен20Халал да са ви на Германия и Турция бежанците.Дръжте си ги и сви живейте с величието.А за нас *** не се безпокой, оправяме се и без бежанци.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ЕС НЕЩАТА СЕ ОПРАВЯТ С ПАРИ.
24
5
 
11
 
! Отговори
AZ22 преди 5 години
Сега, като хванат миграните на българо-сръбската граница, ще ни ги върнат обратно.
23
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До21. Щом заповедта е от Брюксел става. А това да ли е длъжен или не. Това решава този , който плаща.
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21 Като не си длъжен ..дръж си ги на границата ! Ти си длъжен да не пропускаш никой. Германия не е длъжна, нито пари за ограда да ти дава, нито да ги прибира. Ти си длъжен да ги държиш. Те не са на тяхната граница :)
21
6
 
9
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
Никой на никого не е длъжен да помага! Точка по въпроса!
20
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива като орбанн са просто едни посерачнии материали :) Нищо повече. От цялата ситуация Турция и Германия блеснахаа, а всички останали мишкии измислиха милион причини да не помагат. Както си става и в нормалния живот. Малка част даравят и помагат, голямата част си търси Извинение. За това те ще са големи държави и занапред, а вие *** още 100 години. Толкова по темата.
19
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До FLOROЧе какво им е на Тунис и Мароко бе? съвсем нормални държави, даже Тунис е много по европейска от Русия например, а по отношение на Либия там никога не е имало държавност, от Османската империя преминава под контрола на Италия и после СеСеСеРето финасират някакъв вид ислямски социализъм, това е просто една измислена държава
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До макТочно, Но ги пусна с конвой от войници, да им показват пътя до Германия, щом толкоз ги искат там, за да не се загубят по пътя
17
4
 
25
 
! Отговори
FLORO преди 5 години
До АнонименЖени и деца има само в началото на колоната, че да ги снимат журналистите с камерите. Отзад си е военна колона, и то строго организирана, с низшите и старшите си чинове. По голямата част от така наречените бежанци които лично съм виждал в работата си, са толкова добре физически подготвени и толкова им личи че са войници, че като ти обясняват че всички са хлебари и служители в банка и носовете им растат като на Пинокио.
16
4
 
22
 
! Отговори
мак преди 5 години
12, доколкото си спомням, Орбан ги държа на границата и не искаше да ги пусне в Унгария, но понеже цяла Европа гракна, че е ксенофоб и т.н., пусна ги да си ходят в Германия. Та затова са стигнали при меркел.
15
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 14А там където русия изнесе трудови лагери цъфтии :) Може да отидеш с кеф. Хахахаха Не знам даже, какво правиш тук, а не в СК . Много големи усти имате, а малки лешниции.