Експерт: Всички се стремят да постигнат договор за Brexit

Според Любомир Кючуков ноември е крайният срок за споразумение
21 сеп 2018 22:15, Красимир Ангелов
9
Експерт: Всички се стремят да постигнат договор за Brexit
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Всички ще се стремят да постигнат договор за излизането на Великобритания от ЕС", заяви пред Bulgaria ON AIR бившия зам.-външен министър Любомир Кючуков.

На пресконференция в Лондон Тереза Мей обяви, че преговорите за излизането на Обединеното кралство от Съюза са в задънена улица и Великобритания ще се подготвя и за варианта напускане на ЕС без споразумение. След като планът "Чекърс" беше отхвърлен от евродепутатите, Мей поиска нови предложения от Европейския съюз.

По думите на Любомир Кючуков времевият фактор ще оказва все по-силен натиск върху преговарящите.

"За да се осъществи излизането в рамките на 2 години, тоест до 29 март, е необходимо, споразумението да е постигнато 6 месеца по-рано, за да имат време всички страни да извършат своите процедури за ратификация му", обясни Кючуков в "Денят ON AIR".

Според него ноември е крайният срок, в който всичко това би могло да се случи нормално, а ако не се случи, има две хипотези. Едната - излизане на Великобритания от ЕС без договор, а другата - намиране на способ да се удължи времето за преговори. По неговите думи вторият вариант е по-възможен, защото никой няма интерес да се извърши разделяне без договор.

"Основният проблем, който трябва да се реши, е дали ще има граница и ако я има, къде ще бъде. За да няма граница, Великобритания трябва да стане част от Европейското икономическо пространство. Да договори условия за участие във свободния пазар, каквито имат Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Това означава обаче да плаща, което обезсмисля излизането от ЕС", заяви пред Bulgaria ON AIR Кючуков.

Какво още каза той вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Страната която ще плати е Европа! Англия е огромен и силно платежоспособен пазар така че ЕС ще клекнат! Всяка втора кола в Англия е германска!
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудя се как има още такива експерти, които чакат Brexit да бъде отложен или отменен... Не знам какъв зам. министър е този, след като говори абсолютни небивалици. Споразумение няма как да има, без едната страна да направи компромис, разрушавайки съюза си. Това е по-висока цена от Hard Brexit и никой няма да я плати. Тези преговори бяха невъзможни от самото начало и излизане без споразумение е най-очаквания вариант.
6
2
 
1
 
! Отговори
сеянин преди 5 години
Абе за кво ни занимаете с некъв брекзит ? Квоа ни интерсува назе *** селу ? ба ааде сектеррр
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това изобщо не ни интересува!!
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаех си, че Великобритания няма да плати и един паунд на ЕС за излизането си от съюза! Натам вървят нещата. Единственото отмъщение на Европа може да е, като страните от ЕС. продължат да бойкотират представителя на UK на Евровизия (в това число и България, позор! ), но в крайна сметка британците и от Евровизия ще излязат!! Нека видят всички кои са майсторите на хитовете и на звездите в музиката в Европа и че без Англия конкурсът ще западне и ще произвежда само поп чалга !!!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че той договора е елементарен в него пише англия ще пуска който иска няма да пуска който не иска ще продава свободно с Европа но не и Европа в Англия за всички от ЕС ще има за Англия визи но за всички от Англия в ЕС няма да има визи.Това се казва евтин селски тарикатлък а в политиката се казва колониализъм.Англия ясно показа че и тя като фащ мисли Европа за протекторат или нейна колония.
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай *** 1Кой и какво ще плаща?! Англия е огромен пазар за Европа! Я помисли малко!
1
2
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
почти сигурно е че ще плащат както правят норвегия и швейцария но след като блокират евтина работна ръка от източна европа за нуждите на икономиката си тогава означва ли че ще започнат да вкарват евтина от други части на света?тогава целия процес по излизането не се ли обезмисля?