ЕС се готви за крах на преговорите за Brexit, надява се на чудо

Евромаратон в Брюксел със 7 срещи на върха до петък
17 окт 2018 07:00, Екип на Dnes.bg
21
ЕС се готви за крах на преговорите за Brexit, надява се на чудо
Снимка: Reuters

Европейският съюз се готви за провал на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, които трябваше да приключат до средата на октомври.

"Вероятността от сценарий без сделка е по-вероятен от когато и да е било", предупреди европейските президенти и премиери шефът на Съвета на ЕС Доналд Туск в поканата си за срещата за Brexit тази вечер в Брюксел. Снощи той заяви, че "няма основания за оптимизъм преди срещата" и че "единствената надежда сега е добрата воля и решимост от двете страни".

Още по темата

27-те премиери и президенти ще чуят от Тереза Мей нейната оценка за преговорите, след което трябва да решат дали има достатъчен напредък, който да позволи споразумението за условията на раздялата да бъде изпратено за ратификация на Европейския и британския парламент. Ако това стане, те ще се съберат пак през ноември, за да я довършат и благословят.

Според Брюксел октомври е крайният срок процесът на ратификация да може да приключи навреме за излизането на Великобритания от ЕС на 30 март.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, който ще представи на лидерите европейската гледна точка тази вечер, предупреди, че ще трябва още време "спокойно и сериозно" да бъдат продължени през следващите седмици преди да е ясно дали разводът ще стане мирно или по трудния начин.

"Работихме много през последните дни с британското правителство да намерим общо съгласие, но не можахме да го постигнем. Остават много отворени теми, включително за границата в Ирландия. Ще трябва още време да се намери това съгласие и да се изчака този решителен прогрес, който е нужен на нас да приключим преговорите", заяви Барние пред европейските министри от ЕС вчера в Люксембург.

Макар да е малко вероятно, Брюксел се надява на чудо в последната минута, което да позволи сключването на сделката за раздялата, уреждаща условията, при които Лондон ще престане да е част от ЕС на 30 март. Редица евролидери, включително шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнекр заявиха, че сделка е постижима.

"Нещата се оказаха по-трудни, отколкото някои може да са очаквали, но въпреки това трябва да запазим надежда и решимост, тъй като готовност за продължаване на разговорите има и от двете страни", пише още в писмото на Туск до европейските лидери, с което ги свиква в Брюксел.

Според първия зам шеф на Европейската комисия Франс Тимерманс не може и да се говори за успех при Brexit, като целта сега е раздялата да стане с по-малко щети за двете страни. Австрийският европейски министър Гернот Блюмел заяви, че за ЕС сега най-важно е да запази единството между оставащите 27 членки, за да може да продължи разговорите с Лондон.

Ако ЕС и Обединеното кралство не намерят общ език, на 30 март цялото европейско законодателство автоматично ще престане да действа на територията на Великобритания. Ако сделка бъде сключена, ще бъде уговорен 21-месечен преходен период, през който връзките от двата края на Ламанша да бъдат разтрогнати и новите отношения да бъдат договорени.

Вечерята, посветена на Великобритания довечера, е втората от седемте срещи на върха, които ще се проведат в Брюксел до края на седмицата. След тристранката между евроинституциите, синдикатите и бизнеса днес, в четвъртък евролидерите ще се съберат да обсъдят миграцията, вътрешната сигурност, дългосрочното бюджетно планиране и отношенията с арабските държави и с Африка. Очаква се да бъдат дискутирани новите планове за създаване на 10 000 европейска гранична служба, на затворени лагери за незаконни мигранти в ЕС и в съседните държави, в които да се пресяват имащите право на закрила от икономическите мигранти. Еврокомисията иска нови парични вноски за фонда за Африка, от който финансира различни програми за управление на миграционните процеси към Европа.

Очаква се разговорът за вътрешната сигурност да се върти около разкритията за провалена хакерска атака на руското военно разузнаване срещу Организацията за забрана на химическите оръжия през април, новите разкрития за отравянето на баща и дъщеря Скрипал и върху мерките срещу дезинформацията предвид наближаващите европейски избори догодина.

По обед европейските лидери ще преподредят креслата за т.нар. Евро среща на върха, където дискусиите ще са посветени на еврото. В дневния ред са предвидени дебати по завършването на банковия съюз и Европейския спасителен механизъм. Българският премиер Бойко Борисов е поканен и на този формат, в който и този път ще присъстват всички държави, а не само 19-те от еврозоната.

След като изчерпят дебата за еврото, лидерите на 28-те еврочленки ще се прехвърлят на срещата на върха на Азия-Европа. Започваща в четвъртък надвечер тя ще продължи 2 дни, до петък следобед и ще събере 51 държавни и правителствени глави, сред които и руският премиер Дмитрий Медведев и представители на 20 държави от Азия. В дневния ред са политически, икономически и социални въпроси, включително борбата с тероризма, климатичните промени и търговията.

Европейската комисия засега не потвърди съобщението на Москва, че Медведев си е уговорил среща с шефа й Жан-Клод Юнкер по време на събитието.

Дипломатическият маратон ще завърши в петък следобед със среща на върха ЕС-Южна Корея, която ще бъде председателствана от Туск и от корейския президент Мун Дже-ин. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То от сега нататък щге следват крах след крах.Това е бъдещето.
12
1
 
3
 
! Отговори
K6 преди 5 години
UK след Brexit -> създава най голямата оф-шорна зона, намаля данъците, сключва споразумение с USA и всички нейни колонии плюс Африканския континент, създава мултимиларден фонд за иновации и привлича мозъци от цял свят, без ограничение
11
0
 
1
 
! Отговори
V преди 5 години
На тоз свят има две движещи сили .Едната е парите .Ако проследите парите ще разберете защо има кризи ;) Потоците минават през три обекта ,които манипулират системата. ЕС ,държавния апарат и банките ;) Ади стига съм подсказвал :)
10
1
 
3
 
! Отговори
+ преди 5 години
Нещо лирата не реагира ,че не се получава да се разберат.... ! ЗАЩО ли ?
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
как да изтърват сега 13 милиарда евро вноска на UK във фалшивия си съюз? хахаааааа ужас ги тресе
8
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е обречен на гибел.
7
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англичаните са номер 1- уж преговарят Брекзит и по дефиниция за целта трябва да страдат и там уж ги натискат27 те щото нали напускат, а то всъщност те са лидери на Европа и постигат консенсус срещу руснаците и прочие заплахи и ръководят външната политика! Италианката дето се занимава с външните работи, милата, се чуди на кой свят е и като леля Меркел се опитва да запази някой северен поток или руска поръчка..., че руските фенове са бая. И накрая за да се облекчат може нас да нарочат за троянск
6
4
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
Офф тва го предвидих още преди две години . Що са занимават с глупости ?Дай ми едни 60 милиарда да та пуснем на нашия оглозган ,,пазар,, Много ясно че не става ;)
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС се готви за крах на преговорите за Brexit, надява се на чудо...??????? Ние ракия немаме, а тя хляб купила.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
27-те премиери и президенти ще чуят от Тереза Мей нейната оценка за преговорите, след което трябва да решат дали има достатъчен напредък, който да позволи споразумението за условията на раздялата да бъде изпратено за ратификация на Европейския и британския парламент. Ако това стане, те ще се съберат пак през ноември, за да я довършат и БЛАГОСЛОВИЯТ. ???
3
25
 
27
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Крайно време е ЕС да се разпадне. А при нас конкретно - и да се върне комунизма!
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пакоафроарабобританци няма да могат да пътуват из Европа, чудо голямо. Френския зооетнос е къде по-голям, но те все революционери го раздават. Скоро трябва да има ограничения за колониалните и придобити полуфабрикати,че Европа стана егати гетото.
1
18
 
18
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Еврооеиската пирамида един ден ще се разпадне.