За 55% от българите членството в ЕС е нещо добро

Проучване: 57% не се интересуват от евровота
17 окт 2018 13:15, Елка Василева
54
За 55% от българите членството в ЕС е нещо добро
Снимка: архив, Reuters

Над половината българи (55 на сто) са на мнение, че принадлежността към ЕС е "нещо добро", показва проучване на Евробарометър, разпространено от Европейския парламент.

За сравнение същото мнение споделят 62 на сто от останалите европейци.

Според 11 на сто от хората в ЕС и 10 на сто от българските участници в допитването членството в ЕС е "нещо лошо". Всеки четвърти гражданин на ЕС и всеки трети българин оценява членството в ЕС като "нещо нито добро, нито лошо".

Общо 60 на сто от българите и 68 на сто от останалите в ЕС намират, че държавата им е спечелила от принадлежността си към ЕС. На обратното мнение са 24 на сто от отговорилите. Онези, които нямат мнение, са 8 на сто в ЕС и 16 процента у нас.

Със седем на сто - до 59 процента, нараства за година броят на българите, според които ЕС дава нови възможности за работа и това е най-силно изтъкваното предимство. На следващите места се отбелязват възможностите за международно сътрудничество, за растеж на икономиката, стандартът на живот.

Данните показват, че 48 на сто от хората в ЕС и 42 на сто от българските граждани намират, че гласът им се зачита. С около 1-2 процента повече са гласовете на обратното мнение. Близо половината от българите (48 на сто) и останалите европейци (49 на сто) са удовлетворени от европейската демокрация. Неудовлетворените в България са 29 на сто, а в ЕС - 40 на сто.

Общо 58 на сто от хората в ЕС са удовлетворени от демокрацията в собствената им страна, докато в България такъв отговор дават 36 на сто от участниците в допитването. Общо 27 на сто в ЕС и 29 на сто от хората в България изразяват склонност да проявят доверие към партиите. Недоверие изразяват 68 на сто от гласовете в ЕС и 59 на сто от българските граждани.

Близо половината от българските участници (46 на сто) са изразили очакване ЕП да защитава повече съпричастността в ЕС, докато сред останалите отговорили това мнение споделят 30 процента, пише БТА. В ЕС най-често (46 на сто) на въпроса какво очакват от евродепутатите хората са посочили защитата на човешките права по света. На второ място те поставят равенството между жените и мъжете (40 на сто в ЕС и 25 на сто в България), на трето е свободата на словото с 38 на сто в ЕС и 23 на сто у нас.

Над половината български участници (57 на сто) и 47 на сто от останалите в ЕС заявяват, че не се чувстват заинтересовани от следващите избори за ЕП догодина. Според мнозинството българи (59 на сто) предизборната кампания трябва да засегне въпросите за икономиката и нейния растеж, на второ място - миграцията, а на трето - социалната защита на гражданите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без ЕС ще стане по-лошо,а не по-добро.Самия ЕС трябва да се реформира,а не да се разпада.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.....особено тези българи които изпълняват държавни поръчки....няма как да не се радват че сме в ЕС
40
1
 
16
 
! Отговори
турчин преди 5 години
Политиците ни. Виновни сме си и ние, 30 години ни лъжат че правят реформи и нищо. Сега идват избори и пак ще обещаят и пак ще сме последни в европа.
39
10
 
6
 
! Отговори
8===o преди 5 години
До Кой уби БългарияНе че положението е розово ама в момента България произвежда доста (особено в леката промишленост - само погледни иконическа зона 'Тракия'). Розовият домат не е пречил на никой - през 2014-та имаше предложение за сертифициране на сортове (не забраваняване) домати ,но предложението отпадна. Също никой не е забранявал кривите краставици.ЧЕЗ се чудят как да се махнат от България и са готови да се продадат лично на Бойко.и т.н. Проверявай преди да ръсиш глупости.
38
2
 
19
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Когато от "Li_l" искат да влязат на турския пазар,Ердоган им поставя едно единствено условие:"99% от стоката да е турска".Те отказват и си заминават.Ето защо в Турция няма чужди вериги(освен една немска).Ето защо икономиката им е 17-та в света по БВП,и 13-та по покупателна способност.Замислете се,че пазарувайки в "Кауфл_нд" единствените губещи сте вие.Европейският съюз е една велика идея от 1993 г.За съжаление в момента е пропит от лобита,непотизъм и сервилност.
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛЪЖЕТЕ КАТО ДЪРТИ..................айде да не се повтарям, ВСИЧКИ ЗНАЕТЕ като кого!!! Но това, че 57% не се интересуват от вота.......даже е малко! Както виждате, почти 2 милиона ВЪОБЩЕ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ СТРАНАТА СИ, те за някакъв "вот" ми говорят! ВСЕКИ ВЕЧЕ ГЛЕДА ДА СЕ СПАСЯВА ПОЕДИНИЧНО! НИКОЙ НА НИКОГО НЕ ВЯРВА, а пък за политиците мисля че няма нужда даже за зафащам приказка!
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудо, няма що.Ядем ***, караме трошки, броим си стотинките.Защо нямаме равни права?Какво търсим там?
35
3
 
19
 
! Отговори
До малоумника 40 преди 5 години
ЕС е просто една организация ръководена от САЩ, Германия, Франция, Белгия, големите колониални държави които източват останалите, разсипват ги и унищожават населението им. Всички освен изброените са фалирали. България също. Да ти изброявам ли чуждите немски, австрийски, френски, американски фирми които мачкат този народ и източват всички ресурси и богатства на тази страна ? Излишно е, всички ги знаем. Дори и ти продажно, на. упено ***
34
10
 
7
 
! Отговори
8===о преди 5 години
До !!!!!!!!!!!!!!!Подозирам ,че си психично болен - много патос много нещо.Зарежи лозунгите и вкарай поне малко факти или наблюдения. С лозунги няма да убедиш интелигентите хора в позицията си.
33
4
 
25
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!! преди 5 години
Тук трябва да разграничим ЕС и Европа ! ЕС не е Европа. ЕС е една масонска, фашистка, терористична, колониална организация.
32
3
 
22
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!! преди 5 години
ВСИЧКИ БЪЛГАРИ МРАЗЯТ СИЛНО ЕС И НАТО ! ТЕЗИ КОИТО ИМ ХАРЕСВА НЕ СА БЪЛГАРИ А БЪЛГАРОУБИЙЦИ
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
. В ЕС най-често (46 на сто) на въпроса какво очакват от евродепутатите хората са посочили защитата на човешките права по СВЕТА ??? ??? ???. По подобие на амерфашизма ли?
30
2
 
19
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
55% харесвали ЕС. 57% не се интересували от евровота. При положение, че тези два въпроса са зададени на едни и същи лица, значи считайте при подобно противоречие колко достоверна е тази анкета.
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 % бизнес, 1% обратни, 1 % депутати и близките им + 15 % от малцинството = 20 % антибългари са за ЕС и НАТО. Всички българи са против.
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много голям е процентът на неудобрение 45%. Много голям! Хората негодуват заради скъпотията, откраднатите евростедства, тъпите порядки и липсата на национална стратегия.
27
1
 
22
 
! Отговори
Вуйчо преди 5 години
Ако направите референдум някои ще трябва да си изядат дипломите по социология.
26
2
 
30
 
! Отговори
Истината преди 5 години
95 % от българите искат моментално излизане от ЕС и НАТО ! За тях тези организации са терористични.
25
1
 
23
 
! Отговори
месара преди 5 години
значи аз съм от останалите 45%,не видях нищо добро! санкции, размахване на пръст, забрани за криви краставици(на което много се смях) , чевермета, банички,загриженост за престъпници и малцинства - но не и за българите, ........ само дето не ни забраниха българския език (поне за сега)!
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
па добро е Я, -младите отидоха да работят и пращат парички на гладните си родители ."държавата" най-доволна - милиарди евро чиста пара влизат ежегодно, друг се грижи за пенсионерите , а еврофондове се усвояват от правилните хора
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия 55% от с.и.г.а.н.и.т.е ли са?А дали са разбрали какво ги питат?