Авторитетът на Меркел отслабва, идва ли проблем за Европа?

Никой не може да си представи тя да се кандидатира за канцлер през 2021 г.
21 окт 2018 07:30, Красимир Ангелов
90
Авторитетът на Меркел отслабва, идва ли проблем за Европа?
Снимка: Reuters

Ангела Меркел навлиза в един мрачен период след 13 години като германски канцлер. Никой не може да си представи тя да се кандидатира през 2021 г. Нейният авторитет отслабва бързо. Малко по-бързо и това ще бъде краят за германското несигурно коалиционно правителство, предизвиквайки разместване на пластовете в Европейския съюз, който свикна с нея като с константа в един регион, разтрисан от икономически и политически катаклизми.

Няма по-добра илюстрация за нейната смаляваща се власт от победата от миналата седмица срещу Фолкер Каудер – един от нейните верни съюзници и лидер на християндемократите в парламента. Каудер е направил повече от всеки друг, за да гарантира, че партията приема политиките на канцлера, включително и такива, присвоени от ляво като понижаване на възрастта за пенсиониране например, посочва Financial Times в свой материал.

Победата на депутата Ралф Бринкхаус сама по себе си няма да предизвика големи промени. Той побърза да увери канцлера, че няма да имат различия по отношение на политиката, дори Бринкхаус да дава повече гласност на депутати, на които им е омръзнало да бъдат приемани за даденост. Той заяви, че ще подкрепи Меркел за още един мандат като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС). Неговото избиране не беше планиран преврат.

Въпреки това беше германско политическо земетресение. То изригна от насъбралото се чувство на неудовлетвореност на християндемократите заради лошите изборни резултати, компромисите с лявоцентристките коалиционни партньори и – преди всичко, важното решение на Меркел да приеме в страната 1 млн. мигранти през 2015-2016 г.

Това последва и поредица от сблъсъци между християндемократите и техните консервативни партньори от баварския Християнсоциален съюз (ХСС). Единият от тях беше заради имиграцията, друг заради противоречивите коментари на началника на германскоот разузнаване за крайнодесните протести в източния град Кемниц. Всичко това заедно отслаби канцлера и дестабилизира коалицията. Сред консерваторите нарастват гласовете за подновяване на политиките и политиците.

Меркел не изглежда да е застрашена от непосредствена заплаха от бунт и все още има какво да празнува – стабилна икономика, преливащи публични средства и бързо свиващ се държавен дълг. Само че предстоящите месеци са изпълнени с капани. ХСС се готви за най-лошите си резултати на регионални избори в провинция Бавария на 14 октомври, които само може да ги направи по-непокорни като коалиционни партньори.

Само две седмици по-късно ХДС пък може да понесе друг удар в провинция Хесен. Крайната десница пък може да се опита да се възползва от негодуванието срещу миграционната политика на Меркел по време на европейските избори следващата година.

Намаляващия авторитет на канцлера ще направи по-трудно за нея осъществяването на един систематичен преход към нов лидер. Изглежда тя има някого предвид, избирайки Анегрет Крамп-Каренбауер – бивш премиер на Саарланд, наричана също "мини Меркел" от германските медии, за партиен секретар по-рано тази година. В ХДС трябва да има открита надпревара, но партията ще иска да избегне раняваща битка между умерените приближени на Меркел и консервативните хардлайнери.

Останалата Европа може и да не разбира защо Германия е погълната от дребни вътрешнополитически спорове във време на ненадминато влияние и просперитет. Но дългото сбогуване на Меркел има значение за един Европейски съюз, който е все по-разединен между либералните и националистическите политически сили. Нейната гаснеща власт ще остави една празнина, особено след като позициите на френския президент Еманюел Макрон у дома са разклатени, въпреки че и други ще се опитат да се възползват от възможността да променят начина, по който работи ЕС.

На този етап канцлерът не може да направи много, за да трансформира своето наследство. Разпадането на Германия в шестпартийна политическа система означава, че коалициите може никога да не бъдат толкова стабилни, колкото в миналото.

Но Меркел може да се опита да влее малко ред и целенасоченост в своето правителство. В противен случай вътрешните борби само ще стават по-тежки, а политическите трусове ще се отразят зле на Германия и на Европа.

Още икономически и политически анализи от Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
фердо преди 5 години
на кой му дреме за бабушкерата нема вече европа
84
0
 
2
 
! Отговори
доктора преди 5 години
па кога е имала авторитет гедерейската комсомолка гостите и изядоха главата
83
4
 
3
 
! Отговори
Ханс преди 5 години
Добре че са американците да купуват немските таратайки. Че иначе Германия ще стане Българията на централна Европа.
82
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още помним как Меркел едвам направи сегашното правителство! Бяха нужни не знам колко месеца за пазарлъци! Е следвашият път директно в рисайкъл бина, завдно с Бокотиквите и тем подобни недоразумения с начално образование!
81
1
 
12
 
! Отговори
От Германия преди 5 години
Меркел за разлика от Бойко не я показват по 100 пъти на ден по телевизора. Защо ги прие бежанците?Ако я махнат ми се иска новото правителство да гласува отново закона, който позволи на обратните да се женят. Самата Меркел гласува против еднополовите бракове, ама нейната партия беше за. ПРОТИВ еднополовите бракове съм. ГНУС ми е да виждам на улицата мъже да се целуват. Единият да е мъж, а другия нещо като жена. Не мога да повярвам, че дадоха толкова права на джендърите и се смята за нещо нормално
80
1
 
1
 
! Отговори
до 81 преди 5 години
Картината ми е ясна като бял ден преди полунощ. Да речем, че съм добронамерен марсианец, който наблюдава какви ги вършат земляните и иска да се ориентира в цялата тази кашотина. Мога ли да направя нещо, за да ви помогна да си изберете управителите и да ви променя модела на управление? Кой трябва да го направи така, че да сте доволни и щастливи, и да цари ред, сигурност и благоденствие?
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
80 ТОЧНО! Полека бройката на бивши членове на БКП и ДС намалява. В момента в парламента е страшно- БКП 1 , БКП 2, БКП 3 ( ДПС- офицерите на ДС), БКП 4 ( Атака Волен като най-големия руски агитатор), ВМРО ( Каракачанов е руска ***. Само Боко се прави на западно настроен , но реално и той пази руския монопол.
78
3
 
4
 
! Отговори
до 79 преди 5 години
Рисофилията и всякаквата -филия ще бъде елиминирана, когато в България дойде на власт правителство, което се излъчва не според партийна принадлежност и интереси, а според качествата си на Управник и Стопанин на страната. Додеяхте и на българските врабчета с хибридните си партийки и пристрастия.
77
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми като гледаме Русия затъва, обаче тука русофилията пищи за Европа. Преди няма месец Путин продаде поредното златно находище на Китай( 70%). Преди 2 месеца пък хариза диамантени полета на Холандия. Заводът за втечнен газ на Тотал. Милиони декари земя в Сибир са дадени на Китай за следващите 50 г ,че нямало пари. Най-голямото находище на газ за 50 г на Германия. Лада е на Рено, което купува и ВАЗ. Обаче русофилията пляска на всяка измислица дошла от Изток.
76
1
 
5
 
! Отговори
до 76 преди 5 години
И трите дедо попе - Русия, Америка и Европа са на тинтирамтата- та страна. Докато се боричкаме в междуособни партийни и национални кавги ротшилдовците си плетат кошничката и никой не казва в прав текст кой е истинският виновник и кукловод в този вече много изнасилен свят. Европа е в "рейпд" отвсякъдеако някой не знае какво е "рейпд" ще го кажа на български - изнасилена.
75
4
 
3
 
! Отговори
Ху преди 5 години
Да вземе. Тя да отслабне че е станала на лоена топка. Глътнала е няколко гуми на талията. Противна е. Проблем е когато лидер е лоена феминистка зобичала *** толкова. Не говори добре и е сбъркано от всякъде.
74
1
 
3
 
! Отговори
с отклонено внимание преди 5 години
Вържете нещата, които се случват в Европа през последните 3-4 години в Европа и кажете дали наистина Русия ще бъде прецакана или европейците?!
73
0
 
5
 
! Отговори
до 74 преди 5 години
Всички аврамически религии, защото ислямът е производен на юдо-аврамическо тълкуване на Библията и осакатяване на смисълът на Евангелията в полза на римо-католическата Църква са инструмент за манипулация, контрол на светската власт, която пък използва доктрините и догмите да го прилага над стадото. Сега пък се използва, за да всява раздор в европейските държави.
72
0
 
8
 
! Отговори
тангра до зозо преди 5 години
мюсулманството е религия също като християнската.по същество не изповядва нищо лошо.Въпроса е в една камара *** които я тълуват както им изнася.05166
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако моите синове не искат войни. Войни няма да има." - Ротшилд. Защо синовете на Ротшилд искат войната в Сирия? Въпросът е риторичен. Може да не ми отговаряте.
70
1
 
8
 
! Отговори
до 71 преди 5 години
Всички много добре знаем, че който притежава златният фонд и печатницата на държавна валута може да си прави каквото си иска с всяко правителство и народ. Зашо никой не казва КОЙ ограбва и манипулира Европа?
69
1
 
6
 
! Отговори
Барези преди 5 години
До до 68Болен Сидера като разбрал, че канадската фирма е с руски собственик си замълча като п/ка за златната концесия.
68
1
 
6
 
! Отговори
до 68 преди 5 години
Ти ме подсети да попитам - а какво се случва със златните залежи на България взети на концесия от някаква канадска фирма с руско участие?
67
4
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Хахаахххааа, путино-фашистите са нацъкали 60 и кусур болни коментара! Пак ще им кажа, че ЕС не е СССР. Да си погледнат родната Русия с 30% мюслюманско население.
66
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците да върнат на Германия цялото количество злато, което е уж на съхранение в Държавният им Резерв и тогава ще си говорим кой кум, кой сват и кой на булката брат.