Евросъюзът пристъпва към развръзка по Brexit

Условията по раздялата договорени, остават 3 гласувания
15 ное 2018 12:23,
5
Евросъюзът пристъпва към развръзка по Brexit
Снимка: архив, Reuters

Европейските институции пристъпиха към последната фаза на излизането на Обединеното кралство от ЕС, след като условията за раздялата бяха договорени късно снощи на техническо ниво.

"Не споделям ентусиазма на британския премиер Мей за Brexit. Това е ситуация, от която губят и двете страни. Нашата работа от самото начало беше да намалим щетите", заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск днес.

Снощи Еврокомисията съобщи, че е постигната договореност за условията за напускане, след като британското правителство й даде зелена светлина.

Според Туск споразумението за раздялата е постигнало двете си основни цели - да ограничи щетите и да даде гаранции, че интересите на оставащите 27 държави и на ЕС са защитени.

"Постигнахме решаващ напредък, но работата не е свършена. Предстои ни дълъг път напред", заяви Туск, обещавайки да направи възможното разводът да е максимално безболезнен.

Още по темата

Председателят на Съвета насрочи извънредна среща на върха на 25 ноември, неделя в Брюксел. На нея лидерите на 27-те оставащи в ЕС държави трябва да одобрят техническото споразумение, както и политическа декларация за бъдещите отношения между Съюза и Великобритания, след като тя престане да е част от него. От лидерите се очаква и да дадат мандат на Мишел Барние да продължи преговорите с Лондон, този път по отношенията след развода.

С това условията на развода ще бъдат приети, за да влязат в сила те трябва да бъдат ратифицирани и от Европейския и от британския парламент преди 29 март.

Европейската комисия ще представи до вторник проект на политическа декларация, а до четвъртък страните членки ще могат да внасят промени в нея, обясни днес Туск. Декларацията ще зададе рамката на бъдещите отношения, които след това ще се развият в търговско споразумение. То вече ще трябва да бъде одобрено освен от ЕС и от Лондон, и от националните парламенти на страните членки, преди да влезе в сила, съобщи Барние.

Дотогава държавите от ЕС ще могат да оценяват условията за раздялата, които са изложени на 585 страници.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние замина спешно за Страсбург, за да информира Европейския парламент за постигната договореност. Очаква се след одобрението от лидерите Европейският парламент да гласува споразумението, за да може то да влезе в сила. За него трябва да се произнесе и британският парламент. Тези два вота все още не са насрочени.

Без тези три одобрения, споразумението няма да влезе в сила и напускането на Великобритания ще стане автоматично, като цялото европейско законодателство престане да действа в полунощ на 29 март 2019 г.

Ако обаче условията за раздялата бъдат благословени от евроинституциите и от британските депутати, се предвижда преходен период, в който европейското законодателство ще продължи да се прилага, а Великобритания ще остане част от общия пазар и от митническия съюз.

Споразумението за напускане съдържа условията, при които ще се прилагат правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания и на поданиците на кралицата в ЕС, финансовите ангажименти на Лондон към евробюджета, прилагането на преходен период, както и протоколи Ирландия и за статута на Кипър и Гибралтар.

Според договореностите преходният период, в който Великобритания ще продължи да спазва еврозаконодателството и без да е член на Съюза и да участва във вземането на решения, ще продължи от 30 март 2019 г. до 1 юли 2020 г. Той може да бъде удължен по взаимно съгласие.

След изтичането на прехода ЕС и Обединеното кралство ще създадат обща митническа територия, която ще обхваща всички стоки с изключение на рибните продукти и аквакултурите, за които ще има отделен режим. Така двете страни ще избегнат създаването на твърда граница между Ирландия, която остава в ЕС и Северна Ирландия, която ще продължи да е част от Обединеното кралство. Общата митническа зона ще продължи да съществува до намирането на друго, по-трайно решение. “Ирландският въпрос” се оказа най-трудната част от раздялата, която отне повече от 2 г преговори и беше договорена последна.

Междувременно, Еврокомисията публикува нови указания към бизнеса - за прилагането на законодателството по енергийната ефективност и препоръча в бъдеще безвизов режим, ако Лондон не наложи визи на европейските граждани след напускането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: ВеликобританияЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България никога не е била част от Британската империя, иначе щяхме да сме доста по-добре! България винаги е била от ГУБЕЩАТА страна. Ще ми се да е имало Британизъм, но имаше комунизъм, социализъм, русизъм и сега див капитализъм! Въпреки че напуска ЕС, Британия продължава да владее Европа и цял свят с близо 80-90% англо говорящи. Който владее езика, владее почти всичко. Така че УЧЕТЕ английски!
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко британско. Това което го има всъщност го няма. Хем има договореност, хем остават толкова много висящи вотове, главно в Лондон
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абре компотаджиите от Компотия защо толкова щателно се интересуват от брексита! Не го ли разбрахте от толкова време че Англия е била добре и ще бъде още по добре за разлика от джибра-териториала!
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност няма нищо договорено. Поради липса на съгласия е договорено временно нещата да останат почти както са сега. Великобритания прилича на дама, която е искала развод, платила е сметката за развода, обаче остава в къщата на бившия си съпруг, даже й се налага да дели спалнята с него.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напускаме Британската империя. Сво-бо-да! Сво-бо-да! Де-мо-кра-ци-я!Това е нов 10-ти ноември 1989 година. Народът излиза на митинги и скандира и пее:: "Британизмът си отива, британизмът си отива, спете спокойно, деца!"; "Последен валс, сбогом, Англия!"