Многохилядни протести в Прага, Бабиш обаче не дава оставка

Премиерът на Чехия получи подкрепа от президента Земан
16 ное 2018 19:13, Елка Василева
16
Многохилядни протести в Прага, Бабиш обаче не дава оставка
Снимка: Reuters

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви днес, че никога няма да подаде оставка и отхвърли призивите на критиците си да се оттегли след обвиненията, че възпрепятства разследване за измама, предаде Ройтерс.

Коалиционен партньор на партията на Бабиш АНО обмисля дали да не се оттегли от правителството, след като обществено достояние стана запис, в който синът на премиера Андрей Бабиш-младши казва, че миналата година баща му поискал от него да се укрие, за да не бъде разпитан от полицията.

Хиляди чехи излязоха снощи на протест срещу Бабиш в Прага.

"Никога няма да подам оставка, никога. Запомнете всички: Никога", заяви днес Бабиш на страницата си във Facebook.

Опозиционни партии поискаха вот на недоверие към правителството, който се очаква да се състои следващия петък.

Чешката социалдемократическа партия, партньор в правителството на Бабиш, обмисля дали да оттегли подкрепата си за кабинета, въпреки че според партиен източник много от представителите на партията в парламента не са склонни на този вариант.

Бабиш получи подкрепата на президента Милош Земан, който вчера каза, че очаква обстановката да се успокои и заяви, че ще даде на Бабиш още един шанс да състави правителство, ако вотът в парламента го принуди да подаде оставка.

Миналата година полицията обвини Бабиш и две от децата му, че са извършили измама, като преди десет години фалшифицирали собствеността на една от фирмите на Бабиш, за да може тя да получи субсидии от 2 милиона евро.

Бабиш е бизнесмен милиардер и е най-популярният чешки политик. Той отрича да е извършил закононарушение, отрече и твърденията за сина му, публикувани в новинарския сайт Сезнам.

Опозиционни политици, включително водачът на Гражданската демократическа партия Петър Фиала, днес отново призоваха премиерът да се оттегли, посочва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя е инатлив като Валери Симеонов!
14
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те си имат бабиш, ние бокич. Едни и същи пребоядисани комунистически ченгета. Крадат та чак пушек се вдига. Но отричат до последно, тъй както ги е учила партията майка. Не човек, а стомана.
13
3
 
18
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Тоя чешки Бабушкер ще да е комунист-милионер сигурно...
12
6
 
12
 
! Отговори
Словѣньсци преди 5 години
Подкрепа за братята чехи!
11
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никаква остава..............правилно!!Гадината Сорос иска да прави още цветни революции!!!
10
2
 
17
 
! Отговори
Хаахха преди 5 години
Тук цяла България би тъпаните и си отиде само Валери, а там няколко хиляди искат да свалят правителството. Каква ирония...
9
17
 
11
 
! Отговори
Накратко преди 5 години
Ей голема са напаст това комунистите,няма отърване от тях и тяхната некадърност.
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочети !!!!!Чехите не искат да имат комунист премиер !!!Българино , комунисте БОЙЧО твоя измислен генерал и премиер ли е ?
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така както излиза хората ще се обърнат пак към календара на маите дето са пресказали уж, че след 2012 година в света предстоят големи промени.
6
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то и тук Тиквите са се заинатили и не дават оставка.Въпреки че вече на ден има по няколко гафа.Само че държат медиите и няма скоро да паднат.
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е държава а не като Мишо Бирата и Суджука!
4
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да, държавата не се управлява от улицата.
3
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Прага привикват ли в полицията протестиращите, за да ги карат да се откажат да протестират?Днесът защо не публикува инфо?Сега ми заличете поста като полит некоректен. Това го умеете. Свободни медии!
2
0
 
18
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Май така е навсякъде.ЕС САЩ Китай Русия.Парата движи света.Вече няма светци.Тези които не са крали-просто не са ги хванали
1
0
 
33
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Уоу те това е полиция да обвини премиера!!! Дали ще доживея у нас полицията да обвини поне чистачката на премиера, че е злоупотребила с метлите и е получила субсидии???