Евросоцът възмутен: Груевски е бежанец

Бившият македонски премиер се похвали с "Да" от Унгария
20 ное 2018 22:35,
90
Евросоцът възмутен: Груевски е бежанец
Снимка: Reuters

Европейските социалисти се възмутиха от нескритата радост, с която бившият македонски премиер Никола Груевски се похвали, че е получил статут на бежанец в Унгария.

Груевски се появи изненадващо в Будапеща миналата седмица, измъквайки се под носа на македонската полиция, издирваща го, за да го отведе да излежи ефективната си присъда от 2 години затвор по дело за корупция.

Още по темата
"Случващото се предизвиква силна тревога, тъй като създава опасен прецедент и може да има сериозни последици за региона", се казва в изявление на парламентарната група на социалистите в Европейския парламент, публикувано веднага, след като Груевски съобщи, че молбата му за бежански статут е удоволетворена от унгарските власти.

"Законите за убежището са предназначени да закрилят хора, които бягат от война и преследване. Вместо това унгарското правителство ги използва, за да защити политически съюзник от последиците от неговите действия", заявяват зам.шефката на групата Таня Файон и Кнут Фликенщайн, който е говорител за външната политика. Те настояват Европейската комисия да проучи обстоятелствата около узаконяването на престоя на Груевски на територията на ЕС.

Двамата социалисти определят като "горчива ирония" факта, че тъкмо правителството на Виктор Орбан, което "демонизира кандидатите за убежище", предлага закрила на човек, който се укрива от правосъдието по обвинение за корупция.

"Докато бягащите от войната в Сирия и Ирак биват задържани, отказват им се храна и вода и се криминализират, бившият македонски премиер, който е пристигнал в Унгария вероятно, използвайки незаконни документи и е осъден у дома си, е посрещан с отворени обятия", възмущават се евросоциалистите.

Групата непрекъснато призовава ЕНП да отлъчи Виктор Орбан от редиците си за нарушаване на основни европейски ценности, но досега натискът им не дава резултат, върху европейските християн-демократи, където членуват партиите на Орбан Фидес и на Груевски - ВМРО.

До момента ЕНП не е коментирала бягството на Груевски в Унгария. Очакваше се, че това ще направят външните министри, които бяха на редовната си месечна среща в Брюксел в понеделник, но унгарският първи дипломат Петер Сиярто съобщи, че никой не е повдигнал въпроса. Това обаче може да стане през декември, когато Западните Балкани ще бъдат в дневния ред на Съвета за външни работи на ЕС.

Никола Груевски съобщи вчера следобед във Фейсбук, че молбата му за получаване на бежанска закрила в Унгария е уважена. Той излага подробно мотивите, с които я е поискал. Те включват твърдения, че Македония няма независимо правосъдие, че е преследван по политически причини от правителството на премиера-социалист Зоран Заев и че стандартите в затворите не отговарят на европейските. До момента унгарското правителство не е коментирало официално решението си и мотивите, с които то е било взето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
4
 
! Отговори
до 80 преди 5 години
друже, на 8.8.2008 грузинската армия подпука с РСЗО Град руския контингент сини каски в Цхинвали, 56 та руска армия влезе. два ни по късно през един от проходите към Грузия и всичко завърши когато Медведев прати главорезите от Чечня наемния батальон Изток. Който след това разформироваха.И точно Саакашвили си изяде връзката от яд че запада го остави на Медведа , който спазари южна осетия с това да не атакува обекти на грузия около и в Тбилиси. И готово ,пито платено...
80
0
 
3
 
! Отговори
до79 преди 5 години
хайде прочети да ти стане известно хронологията Саакашвили, а не с това доколкото ти било известно. Саакашвили е в САЩ люлката на демокрацията и атлантическите ценности, не е някъде в Тамбукту. И не е осъден в Украина а последно е изгонен, а има присъда в Грузия ....
79
2
 
2
 
! Отговори
аз преди 5 години
До РускиняПонеже отвори дума - Саакашвили отдавна не е в Грузия (както и сама казваш) - кога ще им върнете окупираните територии?
78
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 5 години
До Анонимен!) Саакашвили не е в ЕС.2) Грузия не е в ЕС3) Саакашвили е арестуван (доколкото знам?!) за престъпления в Украйна - която не е в ЕС4) Не ми е известно Саакашвили да е търсен за престъпления от Грузия!Извод: двете неща нямат нищо общо!
77
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 5 години
До слепи ли стеМакедонска партия не може да е в ЕНП - Македония не е в ЕС! Колкото до Орбан - задайте си въпроса: кога някой може да бъде изключен от партия? Ако за всяко опониране се изключваше - щеше да стане като със СДС и отлюспването! Може да не харесваме действията на Орбан, но за изключване е нужно далеч повече! Погледнете БСП - търпят в редиците си хора, които явно са свързани с (меко казано) съмнителни обстоятелства.
76
4
 
4
 
! Отговори
слепи ли сте преди 5 години
В ЕС има две диктатури на Орбан Унгария и на Борисов България с подкрепата на ЕНП !
75
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейският съюз трябва да се поучи от опита на Съветския съюз с Унгария.
74
3
 
6
 
! Отговори
рускиня до 79 преди 5 години
зададох въпроса за Саакашвили - тишина и минусите
73
4
 
6
 
! Отговори
ПРИМЕР преди 5 години
ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ИМАТ ПРАВО ДА ПОТЪРСЯТ УБЕЖИЩЕ В ЕВРОПА МАСОВО СЕ ПРЕСЛЕДВАТ БЪЛГАРИ И ИМ СЕ ИЗТРИВАТ МНЕНИЯ КОИТО СА ОПОЗИЦИЯ НА СТАТУКВОТО ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ........
72
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОПЪЛНЕТЕ ДОПИСКАТА ДЕ, КАЖЕТ , ЧЕ ОРБАН ГО Е СКРИЛ ПО ЗАПОВЕД НА ПУТИН!!!!
71
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОРБАН ПРИЮТИ АНТИБЪЛГАРИНА ГРУЕВСКИ!
70
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе я кажете за Саакашвили, що не го предават на Грузия, там от години е с присъда, а и Грузия не е руски сателит, нещо стана тука има тука нема...
69
2
 
17
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
Сърбомана "груйчо" цял живот да гние у маджарско!
68
17
 
7
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
80% от мигранти бягат не е от война. Еритрея, Намибия, Афганистан, Цялата Африка - без Йемен. Нали там Европа и САЩ направиха цветни революции и има процветание и спокойствие. Идват икономически мигранти за социални придобивки.Груевски може би единствен ,който се преследва по политически мотиви и има право на закрила, ако трябва и съдебен процес, но не е от купени и продадени съдии на ЗАЕВ
67
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Груевски е българин.Той открадна парата и каза чао.
66
11
 
4
 
! Отговори
Българка преди 5 години
Убежището е за хора,които бягат от война и преследване.Груевски не бяга ли от преследване?3 млн.гости на Меркел бягали от преследване.Мама Меркел няма ли да го приюти и него до майчинската си гръд.Или щом не е мюсюлманин няма закрила за него.
65
4
 
3
 
! Отговори
изумен преди 5 години
До 73 Пустинякмалеееее ! Не стига ,че си се надрусал в ранни зори ами и къв ник само си си сложил който напълно отговаря на мисленето ти !
64
8
 
14
 
! Отговори
Пустиняк преди 5 години
Скоро, като маджарите се освестят от втълпените им страхове от малкия мошеник Орбан, и го погнат за чудовищната корупция с кражби на еврофондове, пред които дори шайката на Бойко и патрИДИОТИТЕ бледнее, двамата с Груевски под ръчичка към Масква... при другия крадец и лъжец Янукович. Путин ще събере страшна пасмина.
63
4
 
21
 
! Отговори
РОСС преди 5 години
ЛЮБИМИЯТ НА РУСКИЕ *** ОРБАН ПРИЮТИ АНТИБЪЛГАРИНА ГРУЕВСКИ! ФАКТ! КОЙТО ЩЕ ВИ НАТЯКВАМ ВСЕКИ ПЪТ, КОГАТО ПИШЕТЕ КОЛКО ГОТИН Е!
62
13
 
22
 
! Отговори
факт преди 5 години
Орбан е за малко, Европейският съюз е вечен.