Груевски се скри при Орбан. Кой допусна бягството му?

Мирослав Ризински: Властите в Македония реагираха доста наивно
Обновена: 21 ное 2018 22:07 | 21 ное 2018 21:52,
15

Не е ясно по какъв начин Никола Груевски е избягал от Македония. Има активно участие на унгарски дипломати, каза пред Bulgaria ON AIR Мирослав Ризински от Българския културен клуб - Скопие (БККС).

Бившият македонски премиер Груевски е в Унгария, която му предостави политическо убежище. Той избяга в Будапеща, след като властите в Македония издадоха заповед за ареста му. Груевски трябваше да изтърпи присъда от две години затвор за злоупотреба с влияние.

Още по темата

Ризински изрази мнение, че има много неща, които свързват унгарския премиер Виктор Орбан с Груевски. По думите му и двамата ползват антиевропейска риторика, свързва ги и антиимигрантската им политика.

"Унгария сериозно разшири своето влияние в Македония. В началото с купуването на телекома и впоследствие - с приближени медии до ВМРО-ДПМНЕ", посочи той в предаването "Денят ON AIR".

Мирослав Ризински смята, че решението на Груевски и Орбан е политическо и няма как да се търси юридическо обяснение.

"Всички европейски доклади, които говорят за правосъдната система, са най-критични в периода, когато управляваше Никола Груевски. Правосъдната система беше крайно партизирана", каза още представителят на БККС.

Той е на мнение, че няма начин в Македония да бъде организирано бягство без хора от самите служби за сигурност в държавата. Ризински допусна, че в бягството на Груевски има и сръбска следа.

"В по-тесен кръг се коментираше, че Груевски ще се опита за избяга. Учудващо е как властите в Македония реагираха доста наивно. Цялата македонска общественост е много обезпокоена, защото по този начин се показва, че държавата и институциите не функционират по начина по който трябва", каза още Ризински.

В края на разговора той отбеляза, че "процесът на разчистване в Македония" ще завърши с президентските избори. ВМРО-ДПМНЕ губи ориентация, все повече се изолира и маргинализира, подчерта Ризински.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не го екстрадира да изгонат посланиците на Унгария какво чакат и ЕС да ги накаже от глас 2 години !Той е престъпник и е крал Унгария всичките им политици крадът и за тях енормално явно!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато руснаците са замесени в нещо,то често не е ясно. Така стана и с Бранко Цървенковски: там също не стана ясно че те са го убили,за да не откъсва Македония от техните приятели сърбите.
12
0
 
2
 
! Отговори
Жибор преди 5 години
Груевски вероятно е допуснат умишлено да избяга а Орбан няма да обясни честно на Европа защо го е приел,понеже не му е удобно да каже "Ние двамата сме руски шпиони и трябва да си помагаме".
11
0
 
0
 
! Отговори
КАУНЯ преди 5 години
В една страна пропита от корупция да те осъдят за един Мерцедес се нарича лов на вещици.Странно е как именно бевшите кумунисти легнаха на международните интегристи начело със Сорос и предадоха страната си в ръцете на шиптърите.В Македония тепърва кръв ще се лее.За косовската мафия останалите там 1 милион бългъри имащи се за македонци са 2 милиона бъбрека и по милион черни дроба и сърца за пазара на органи в САЩ и Запъдна Европа.Предателството на Борисов и Каракачанов към тези хора е отчайващо.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който прави завод на БМВ в Дебрецен за 1 млрд. евро той позволи бягството! Просто е! Кой подкрепя режима на Орбан? Една баба.
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан в момента много се е наточил да го начуква по всички възможни начини на ЕС. И сега с Груевски пак му се отвори възможност. Само че нека да си даде сметка дали не прекалява малко вече. За бежанците - добре. Имаше право. Но сега? не е негова работа да се набърква и да укрива издирван от властите на друга държава човек. Скоро май ще започне да се вманиачава и тогава не знам вече какво има да става.
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато Орбан е на власт ще се крие в Унгария, а после?
7
12
 
12
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Колко години щяха да лепнат на Груевски за шест апартамента? Питам за един приятел.
6
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Груевски - македонският Г. Димитров !За Груевски Орбан е само междинна спирка преди да отиде при Сталин....пардон, Путин !
5
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Могъл, избегал. Какво го дъвчат толкова време.За един мерцедес.Нашия с петте мерцедеса и една бригада гавази с високи заплати какво да го правим?
4
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бившият македонски премиер Груевски е в Унгария, която му предостави политическо убежище."Ясно защо и Бойко гледа да е в добри отнношения с Орбан.
3
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука става въпрос за пари, а защо не попитате как хиляди главорези от къде ли не нахлуват незаконно в Европа и кой ги пуска?
2
4
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БРАВО НА ГРУЕВСКИ , ЧЕ СЕ СКРИ ПРИ ОБРАН!ТОЗИ НЕ Е БЪЛГАРИН А ЧИСТ СЪРБИН!!ДОКАТО МАКЕДОНИЯ Е БИЛА ОКУПИРАНА ОТ СЪРБИЯ ТАМ СА ПЛЪЗНАЛИ СЪРБИ КАТО ПЛЪХОВЕ!
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Открадна парата и каза чао!!! Груевски е чист българин!!!