Евросоцът шокиран от аферата с българските паспорти

Социалистите искат Еврокомисията да разследва разкритията
28 ное 2018 22:00,
34
Евросоцът шокиран от аферата с българските паспорти
Снимка: архив, Булфото

Социалистите в Европейския парламент обявиха, че са шокирани от разкритията за продажба на български паспорти на чужденци и настояха за пълното им разследване.

"Обвиненията, че високопоставени български политици са замесени в незаконната продажба на хиляди паспорти на чужденци за 5000 евро, са шокиращи", заяви заместник-председателят на парламентарната група Йозеф Вейденхолцер днес.

Според евродепутата от Австрия скандалът не само ще застраши сигурността на ЕС, тъй като чрез българските паспорти чужденците получават право да живеят и работят на територията на Съюза, но и руши доверието на гражданите в Общността.

Още по темата

В съобщението на Евросоциалистите поименно се назовават вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, както и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, като "въвлечени в скандала".

Групата на социалистите, която е втората по численост в Европарламента след тази на Европейската народна партия, призовава Европейската комисия и парламентът да се занимаят с проверка на обвиненията, а Комисията да започне и разследване по разкритията.

Според тях случаят е особено шокиращ, тъй като засяга действащи лица от управлението на България.

Членът на ръководството на групата Петер Нидермюлер от Унгария коментира, че е "депресиращо, че страните, които говорят най-силно против мигрантите и бежанците, стават много тихи, когато те харчат големи суми пари".

Европейската комисия подготвя доклад, който изследва практиките за даване на европейско гражданство на чужденци. Очаква се той да бъде публикуван преди края на годината. Негов акцент обаче ще бъдат схемите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, а не незаконните схеми за издаване на червени паспорти.

До момента Европейската комисия не е коментирала информацията за схемата в Държавната агенция за българите в чужбина, вследствие на която директорът й Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и още двама служители са арестувани.

Излизащото в Брюксел издание "Юрактив" цитира днес имената на няколко български граждани, които са подали сигнали за схемата в Европейската комисия, за да ги разследва.

Според европейското право политиката за получаване на гражданство е отговорност на властите в държавите членки. Европейската комисия няма правомощия по определяне на реда и взетите решения по режима на предоставяне на гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До 27Именно. По Български език (не мисля, че литературата би била толкова задължителна) и История.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само Нинова ще ни вкара в Шенген. И то със засилка.
26
2
 
2
 
! Отговори
точка преди 5 години
Точно социалистите в Европа са за идването на всеки от майна си райна в ЕС.Те подкрепят пакта за миграцията и като винаги им трябва изкупителна жертва и тя е удобната България защото политиците ни са безполови същества и нямат топки като Орбан.Иначе съм против български паспорти за когото и да било освен за доказаните българи чийто предци са избягали от "прекрасното съжителство" по време на османската инвазия по нашите земи.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Махкайте я таз стряана от ЕС, че само проблеми ...
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МенКато е така, нека имаме тестове. На 18 всеки ги полага и ако негоден, ще е със специален статут и намалеи права. Така, ще е честно :)
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пхх имам вече 2 брака сключени с разни ханъми, че да могат съпрузите им, да си ги вземат тук и после, да получат паспорти. 10 000 евро за подпис ... не е зле, а? Па я да се зинатят за нещо,казвам, че са ме заплавали и ни гражданство, ни претенции ;)
22
0
 
2
 
! Отговори
А дали са връщали преди 5 години
РУСКИ граждани, искащи бълг. паспорт( нямащи родство) вицепрезидентите при Плевнелиев и Радев?Ще провери ли някой като извадка как са руските граждани с бълг. паспорт- по каква причина.
21
0
 
6
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Отдавна съм против безразборното раздване на паспорти. Тези наши сОсеси трябва да разберат, че българското гражданство е привилегия, а не право. Може да не сме най най, но не си даваме зора за всяко нещо, за да може други да се възползват от това, за което се борим всеки ден.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма какво толкова да са шокирани. Меркел ги покани без никакви документи. Ние поне ги проверяваме дали са платежоспособни.
19
1
 
15
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Я,пак да послушаме мантрата на Борисов ,как сме готови за Шенген ,и направо сме непробиваеми,как от много години сме изпълнили критериите ,но само чистата омраза ни пречат да сме там.Ако и това не помага ,трябва да се знае ,че за всичко е виновен неизбежния Орешарски
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влизането в ЕС с европейски паспорт е възможно единствено през най-корумпираната държава в ЕС.Корупцията мили деца,не е в ниските социални пластове,корупцията спи във висшият политически ешалон,който е недосегаем,понеже е охраняван от специални силови служби.За заплатите на ешалона,плаща народа,с пари от джоба си,с пари които би могъл да изучи децата си.Някои хора живеят все още в соц. времето,сякаш времето е спряло за тях.Корупцията е перо на висшите политици и юристи.Паспорти издават от МВР.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма какво да се шокират. Да извикат Шкембе войвода на обмяна на Обед в Брюксел и той след като се нахрани обилно ще ги научи как да печелят от паспорти за ЕС.
16
24
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
БГ няма да излезе от ЕС, защото НАТО и ЕС са бъдещето на България, а такива *** като теб е най-добре да се изселите в Сибир, дали ви е много мил!
15
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние също бяхме шокирани от това, че вкарах 3 милиона фриканци и араби!!! Социалистите бях главни действащи тогава. Да не се правят на утрепани лисици.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От какво са шокирани?На тях не им ли е ясно, че на нашите комунисти им дай само кражби и далавери!В това НС няма нито един, който да не е в тясна връзка с бившите ДС и БКП!Тепърва ще има да се очудва света на членка на ЕС с руски манталитет!
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Русенскио Македонец иска и министерство да се направи за продаване на паспорти за да завлече всичко живо в пъкала. Незнам как го мислят пишман патриотарите ама вече никой не иска и да чуе за тях. Най върлите им подържници ги плюят и псуват. Вчера едни техни фенове си броеха стотинките и единият разправяше на другият че ще им купи свещи на патриотите с онези 20 лв дето им дадоха към пенсиите че да си светят щото са соц слаби. Да се хващат тримцата и да се хвърлят в най дълбокото да не смърдят.
12
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брей каква трагедия,сътворена от шепа булгармошеници и разгласена от медии,подкокороани от западните мошеници!Сега,пак,нарочения за световни престъпници,полусмачкания и полуумрял булгаристански "народ",ще го отнесе!Не мошениците политици,а "народът",ама хак му е,като стои и мучи!А я вижте,как фрау Шмъркелица го направи - направо набута в подопечния си обор милиони завоеватели,без никакви документи,ама никой не изрева,че това е престъпление!Че и отгоре на това ги натрапи и на всички гаута!
11
4
 
23
 
! Отговори
Оле преди 5 години
Да не почвам аз да разследвам на какви бежанци и терористи раздадоха паспорти шокираните евродепутати,че ще се изчервят от срам. Ние поне вкарваме от тъй наречените македонци. Докато ония ни набутаха родата на Осама
10
3
 
8
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
"И ний сме дали нещо на света".Време е да ни забележат,не само чрез Стоичков ,Кобрат Пулев и " Златните момичета" .....
9
2
 
23
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Га ядоха кифтетата по време на европредседателството ни не реваха, а сега да шокирани.