Макрон дава заден, спират по-високите данъци на горивата

Правителството се отказва временно от повишението им
4 дек 2018 13:00, Елка Василева
29
Макрон дава заден, спират по-високите данъци на горивата
Снимка: Reuters

Френското правителство се готви да временно да се откаже от повишаването на данъците върху горивата, съобщи днес правителствен източник след придружените с насилие протести срещу вдигането на тези налози, предаде Ройтерс, като се позова на правителствен източник.

Премиерът на Франция Едуар Филип се очаква да обяви отлагането на повишението по-късно днес, уточни източникът на агенцията.

Още по темата

Тази стъпка ще бъде първият значим "обратен завой" на президента Еманюел Макрон по толкова съществена мярка, откакто пое властта през 2017 година.

Преди време френските власти съобщиха, че от 1 януари 2019 година цената на бензина ще се повиши с 3 евроцента, а на дизеловото гориво - с 6,5 евроцента. Един от компонентите на по-високите цени е въвежданият от правителството екологичен данък за отделяните газове с парников ефект.

Протестите на "жълтите жилетки", които започнаха на 17 ноември, са главно срещу данъците върху дизела, които според Макрон са необходими в борбата срещу климатичните промени и за защита на околната среда.

Оттогава обаче демонстрациите разшириха обхвата си и вече са като цяло срещу Макрон, като мнозина критикуват президента за мерки, които според тях, са в полза на най-богатите членове на френското общество, пише БТА.

Протестите в Париж в събота бяха белязани от много прояви на насилие, като щети бяха нанесени на Триумфалната арка и по булевард "Шан-з-Елизе".

Демонстрациите струват на икономиката милиони евро, отбелязва Ройтерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
5
 
! Отговори
Vive la France преди 5 години
Велик народ, брани си интересите.
23
0
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
6% и революция!
22
1
 
5
 
! Отговори
Англофил преди 5 години
Първото опълчване срещу немската финансова окупация.Второто и фи ално освобождение ще стане като се изстрелят няколко балистични ракети по Берлин Мюнхен Щутгард Франкфурт и Хамбург.А след това на тази територия се направят гигантски бежански лагери.
21
2
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 5 години
До ЕлиZatova v nedelya nemojesh da si namerish myasto v restorantite ot pensionerite zatova karat posledni modeli avtomobili kartofi bilo gluposti az jiveya 12 godini v franziya ne sam vidyal pensioner v kriza sabota ne mojesh da vlezesh da se postrigvash na 85god.na priceska otzad kato ya poglednes mislish ce e 20 GODISNA KARTOFI BILO NEDEYTE VYARVA VAV VSICKO KOETO GLEDATE I CUVATE
20
1
 
0
 
! Отговори
franziya преди 5 години
До Анонименkogato ne znaesh ne pravi izkazvane.nikoga franzuzin ne bil si pozvolil da udari polizay nito da ograbi magazin a za vlizane v muzey i unishtojavane na shedovri.tova sa taka narecenite mrisni i gadni ARABI koito sa vizpolzvat ot stackite na franzuzite i davayte da cupim girmim i ubiva me.vie iskate da napravite sishtoto v Balgariya li gospodin anonimen moje zashtoto vie nyamate nikakva razlika ot ARABITE.tova e reshenie koeto mojete da napravite na izborite.ama vie se razdelihte;
19
0
 
2
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Гледах репортажи от Франция, хората са бесни, не само заради цените на горивата.С пенсия хиляда евро хората се оплакваха, че основното им меню е картофи.Макрон беше много циничен, като обясняваше на хората как лично щял да им намери работа по хотели и магазини. Разбира се, медиите ги наричат фа_шисти, хората бяха възмутени срещу политиката на остеритет, движението им ще се разраства. Във връзка с миналият форум на Г-20: в Аржентина 85% от печалбите е само в един % от аржентинците.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Macron dava zaden...da se nanije na Melenchon na uq che togava shte mu stane hubuu
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, ама нашите политици нали казват, че при демокрацията НЕ МОЖЕ УЛИЦАТА ДА ОПРЕДЕЛЯ ПРАВИЛАТА. Ама французите знаят как да протестират агресивно, а не като нашите дето излизат за да играят Хоро.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Френската полиция не е като Българската която е готова да убива заради властта така са били и преди 9.9.1944 г. затова е имало толкова партизани и нелегални.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
след протестите Макрон спря вдигането на цените....само нашите гълфони в парламента вдигнаха данъците за старите коли без да ги е еня ,че мнозинството от хората се вдигнаха на протест и за това...Бойко се изправя срещу мнозинството от народа чрез слугите си в парламента...ама всичко се връща...рано или късно...
14
0
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Тоз ПецаМного умен бе. Европа таман създаде армия ама им подрязали крилата. Пък половин Франция дето пътува по 200 км да ходи на работа с автомобила ряпа да яде
13
0
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
само робската българска тълпа търпи да я ограбват и мачкът,къдърните и можештете одавна избягаха в чужбина,тука останаха мутри те и робите.
12
7
 
4
 
! Отговори
пецата преди 5 години
погромите в Париж не са заради горивата, целия филм е заради създадената коалиция от европейски армии за алтернатива на нато , която беше предложена от франция и на 7 ноември бе създадена официално, сега искат да покажат на всички страни какво ще им се случи ако се опитват да излизат или да правят алтернативи на пакта
11
0
 
28
 
! Отговори
Кумчо Вълчо преди 5 години
Евалла на франсетата, за някакви пикливи центове половин революция направиха.Наш боко в гъ.а ни бърка ,а ние се наместваме.
10
2
 
25
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Явно демокрацията работи така като не те чуват запали парламента той и без това е излишен. Там при демокрацията св извършват само простотии и антинародни и антидържавни актове. При соца бунтове нямаше но не се и налагаше, китай е чудесен пример. Държавата едонствената й функция е да решава проблемите на 99 процента от хората, американската демокрация решава само на единия процент
9
1
 
29
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
"Време е гилотината да се извади от музея !"И да не си помислят да чистят ръждата, за повече финес..
8
1
 
34
 
! Отговори
това е преди 5 години
У нас с прискърбие констатирам че все повече хора вярват че с мирни средства и избори страната няма да се оправи,и са прави....
7
0
 
24
 
! Отговори
??? преди 5 години
Цитат: ... френските власти съобщиха, че от 1 януари 2019 година цената на бензина ще се повиши с 3 евроцента, а на дизеловото гориво - с 6,5 евроцента. Един от компонентите на по-високите цени е въвежданият от правителството екологичен данък за отделяните газове с парников ефект.*Странно! Бензиновите двигатели отделят много повече парникови газове от дизеловите, а данъка на дизеловите се повишава повече от два пъти повече в сравнение с по-замърсяващите бензинови автомобили.
6
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клана Ротшилд няма да се откаже от тези пари, а Макрон е техен верен слуга.
5
2
 
33
 
! Отговори
Кога в Булгаристан? преди 5 години
Хората там си го извоюваха, в България кога??? отговора е: докато спи народа, ще си плаща тройно и по тройно по скъпо.