"Жълтите жилетки" недоволни от Макрон: Маскарад, измама...

Предстои "пето действие от началото на гражданската революция"
11 дек 2018 07:20, Александър Попов
17
"Жълтите жилетки" недоволни от Макрон: Маскарад, измама...
Снимка: Reuters

И крайната десница, и крайната левица, и "жълтите жилетки" във Франция са недоволни от мерките, обявени от президента Еманюел Макрон в отговор на протестното движение, предадоха Франс прес и ДПА.

Левият радикален водач Жан-Люк Меланшон и лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор порицаха Макрон, че въвежда мерки, които ще бъдат платени от обикновените хора, а не от много богатите.

Меланшон каза, че ще има пети рунд от протести идната събота: "Пето действие от началото на гражданската революция в тази страна, това ще е голяма мобилизация".

Още по темата
Лидерката на крайнодесния Национален сбор Марин Льо Пен написа в Twitter: "Макрон се отказа от някои свои фискални грешки - това добре, но той отказва да признае, че недоволството е срещу отстоявания от него модел". Според нея президентът "отстъпва, готвейки се за скок".

В Марсилия, Рен, в редица други градове "жълтите жилетки" са все така гневни след обръщението на Макрон, съобщава Франс прес и цитира реакциите на някои от тях: "маскарад", "перчене", "измама", "представление", "лепенка върху рана от изгаряне", дори "провокация".

"Може би ако Макрон бе казал тези неща преди три седмици, щеше да успокои движението, но сега е много късно", казва 34-годишен участник в протестите. "Чувства се като заложник и хвърля по някоя троха", казва друг.

Френският президент Еманюел Макрон обяви снощи серия от мерки за повишаване на покупателната способност, с надеждата да уталожи гнева на "жълтите жилетки", и призна, че е подценил кризата.

В 15-минутно телевизионно обръщение президентът обяви повишаване на минималната заплата със 100 евро на месец от 2019 г., без това да предизвика нито едно евро допълнителни разходи за работодателите, освобождаване от данъци на извънредния труд от 2019 г., и отменяне на увеличението на данъците върху пенсиите под 2000 евро месечно. Освен това той прикани работодателите, които имат възможност, да изплатят на работещите премии в края на годината, които няма да бъдат облагани с данъци.

Сега минималната заплата е малко под 1200 евро месечно, а от данъци са освободени пенсиите под 1200 евро, припомня АФП.

Макрон каза, че разбира гнева и отчаянието на хората и поема своята част от отговорността.

"Няма да се върнем истински към нормалния си живот, ако нищо не се промени. Сега е исторически момент за нашата страна", добави френският президент.

Еманюел Макрон се зарече, че няма да бъде проявена никаква снизходителност към извършителите на насилието и вандализма, белязали протестите на "жълтите жилетки".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сто евро ама на месец!!!
13
0
 
9
 
! Отговори
la liberté преди 5 години
Само така жълтите жилетки, само така! Ако трябва вземете и обесете Микрон! Ако трябва и нова френска революция направете!
12
2
 
4
 
! Отговори
Макарончо преди 5 години
Изяж ме. Вярвайте на Путин
11
0
 
23
 
! Отговори
krasirz преди 5 години
Не вярвам на Макрон ще излъже французите.
10
0
 
29
 
! Отговори
Др. Уотсън преди 5 години
До АнонименИ в Англия е така. При тази скъпотия и алчност на богатите, скоро ще има проблеми и тук
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аоаааа ха ха ха хааааххх ! Увеличавал с 100 евро ! Аве макароне какво са 100 евро за сксъпотията в Франция ?
8
1
 
0
 
! Отговори
Николай преди 5 години
До Анонимен
7
0
 
43
 
! Отговори
ами преди 5 години
Възхищавам се на французите /не приемам за нормално чупенето и паленето на магазини и други/но явно управляващите не разбират от мирни протести!Браво жълти жилетки!!!
6
1
 
39
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Много ми се ще и ние да се събудим, и да видя Борисов в оправдателен режим.Не заради друго, а за да разбера, колко сме добре, как всички икономически показатели се вдигат, как инвеститори се избиват на границите, за да влязат и инвестират, как лично той,от собствените си спестявания, плаща са всичко , и дава ли, дава.А народът мързелив, само иска, и не ще да работи.... Шегувам се, разбира се.Баце се покри.....
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е баба Макрон с късите полички?
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маркс е бил прав...
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тиквон, той къде се покри?
2
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли някой да обясни как може да ти облагат пенсията с данък след като, по същество, тя е обезщетение за прослужено време и възраст. Щом са толлкова нагли да облагат пенсията като доход, още ще ядат тоягата!
1
0
 
37
 
! Отговори
Леко... преди 5 години
...ми се струва, че президентът лекичко поизгоря - няма да е за сефте и ще епоредният бушон! Чакам следващият клоун и така... В крайна сметка бушоните ще се редуват, политиката ще остане същата - бедният ще става все по-беден, струва ми се обаче, че средната класа ще поизчезне.