Великобритания все по-близо до... "твърд" Brexit!

Остават 14 седмици до напускането на ЕС
Обновена: 15 дек 2018 11:03 | 15 дек 2018 11:00,
93
Великобритания все по-близо до... "твърд" Brexit!
Снимка: pixabay

Тереза Мей оцеля във вота на недоверие. Но времето изтича и "твърдият" Брекзит става все по-вероятен. Изглежда обаче, че Лондон не иска да го проумее, предупреждава Робърт Търнър от английската редакция на Дойче Веле.

"Скъпа Великобритания, ти сериозно ли? Имаш ли толкова време? Както изглежда, след няколко седмици ще излезеш неподготвена от ЕС - без споразумение. Което ще бъде истинска катастрофа за теб, каквото и да твърдят хардлайнерите на Брекзита.

Ако депутатите не приемат нужния закон за "развода" с ЕС, или пък отменят параграф 50-и, тогава ти предстои един "твърд" Брекзит. Защо тогава пилееш ценно време за вътрешнопартийни битки? Ако Тереза Мей беше загубила вота на недоверие, щеше да изгубиш до шест седмици до излъчването на ново правителство. А ти имаш само още някакви си 14 седмици, преди да напуснеш ЕС на 29 март. Тогава за теб ще настъпи денят "Х" - денят на Брекзита".

Още по темата

По повод на вота на недоверие, британският депутат и горещ привърженик на Брекзита Бърнард Дженкин написа в Туитър: "Великобритания трябваше да си смени министър-председателя и през май 1940 година, когато страната се намираше в много по-тежка криза. Но щом се налага нещо, ние го правим, и толкова".

Но сега не сме в 1940 година, нито се намираме във Втората световна война. Вече повече от 70 години живеем в мир - благодарение и на европейското единство. И още: Вие сами си надробихте тази попара. Защо тогава искате точно сега да се отървете от Тереза Мей и да разедините още повече и без това силно разединената страна?

Последната битка на Мей

Абсолютно ненужните спешни избори от 2017 година костваха ценни месеци, които можеха да бъдат използвани за усилена работа за изработване на споразумение, вместо да се прахосват за предизборни кампании. Тези избори излъчиха едно още по-нестабилно правителство.

После Тереза Мей представи първия си проект, т.нар. план "Chequers", който стана фундамент за напускането на ЕС. Но много време беше пропиляно - цяла вечност бих казал - за постигането на някакъв напредък и за последвалото отлагане на гласуването.

Чак непосредствено преди вота на недоверие Тереза Мей изглежда налучка верния тон: в една много остра своя реч тя предупреди, че една смяна на управлението сега "ще заложи на карта бъдещето на нашата страна и ще породи несигурност, каквато ние в този момент не можем да си позволим". И тя има право - само след 6 дни парламентът излиза в коледна ваканция.

Нека обаче помислим какво би могъл да постигне един нов премиер преди Брекзита. Нито съотношението на силите в парламента щеше да се промени, нито правителството би се сдобило с мнозинство, а броят на депутатите, които са за оставане в ЕС, щеше да си остане същият.

Нямаше да настъпят и никакви промени по отношение на предпазния механизъм за Ирландия (срещу връщането на физическата граница между Ирландия и Северна Ирландия), т.нар. Backstop, ако начело на правителството бе застанал един страстен привърженик на Брекзита. Споразумението от Белфаст не предвижда, нито пък ЕС иска такава твърда граница на острова и, ако имаше време, този въпрос трябваше отдавна да е решен вече.

Каква е алтернативата?

Но да видим и какви са реалистичните ти други възможности? Нови парламентарни избори? За тях няма време. Нов Брекзит-референдум? И за него нямаш време. Сделка с ЕС по подобие на модела Канада-Норвегия-Швейцария? Знаеш ли обаче колко време трябва за договарянето на такава сделка?

И точно в това е проблемът: дори да разполагаше с всичкото време на света, всичко това пак нямаше да е постижимо. Онези над 48 бунтовници, които искаха да свалят Тереза Мей, се заблуждават, че един нов премиер би постигнал по-различна сделка за Брекзита.

Не, друг резултат няма да има. А Европа казва: стига, достатъчно, дотук. Времето изтича, а ти изглежда не искаш да го проумееш. Има някаква тъжна символика в това, че и прочутият Биг Бен тези дни е замлъкнал - стрелките на часовника му бяха отстранени през април за ремонт, който ще отнеме три години. За ремонта на страната обаче ще трябва повече време."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
Факти преди 5 години
Така че англия се връща в обичайното си състояние от преди 19 век - периферия.
69
0
 
2
 
! Отговори
Факти преди 5 години
Без Франция нямаше да има Англия. Англичаните в продължение на векове са били периферна и бедна провинция. Французите ги завладяват и цивилизоват, дават им култура. 60% от думите в английския са френски. Франция има по-силна армия, по-голяма територия, по-голяма икономика, по-големи заплати, по-добро здравеопазване, повече отпуски, по-добра инфраструктура, по-красива страна, език и култура. Периферна Англия никога няма да може да бъде Велика Франция.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гилгамеш 77Ами не пише глупости за да не предизвикваш смях и личностни сърбежи. Казал *** и се изпикал в калпака. (фуражката)
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дакатаб 72"Тия англичаните са някакви шизофреници."Те били били шизофреници а българите умници! Ама имат сравнително силно здравеопазване за разлика от българското, където в моргите ни "зимуват" трупове от 2004, гражданите ни умират ако не си доплатят а престъпниците са свободни да напускат панделата. Спартанците пък грабят старите по селата а родната милиция е една сбивщина от преяли чичковци.
66
1
 
0
 
! Отговори
Иван Драганов преди 5 години
До # 65 А аз искам да правиш това, което прави вятъра!
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гилгамеш 73"Аз каквото виждам с очите си, съм го написал, според съвестта си. А ти, бъди честен, бъди мъж."Виждаш колкото милиционера Свирулкин. Фатмашката съдба е тежка откъм логичната мисъл и за това ще вариш компотите дорде костилките се покажат.
64
2
 
3
 
! Отговори
Даката преди 5 години
Тия англичаните са някакви шизофреници. ЕС е нещо лошо и се махаме казват те защото не е изгоден за нас!!!!!!!! ( стандарта им е 3-4 пъти над този от 1990 година) ама във същото време викат на шотландци и ирландци. Дайте да си седим във великия съюз Великобритания вижте какво е готино да няма граници и мита и да сме си заедно. Еми нали това им разправяха германци и французи ама кой да чуе
63
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейският съюз се оказа "достоен" наследник на бившия СССР и СИВ. Когато през 1968 г Чехия се е опълчила на соц. системата, незабавно бунтовете са били смазани и са се намесили танковете. Същият диктат прилага в момента ЕС към "непослушната " Великобритания. Какво си въобразява, 'че прави, като е тръгнала да се отделя, как смее!!! Оставете британците сами да решат съдбата си, брюкселски нещастници! И не ги наказвайте, защото ви е яд, че без великата Британия ЕС е една нула! Кръгла НУЛА! Англия ще е винаги с най- лоялния си съюзник Щатите , и пак ще е най-влиятелна в Европа, а ЕС
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гилгамеш 69Като чета нашенските "радини вълнения" относно английския брексит разбирам че нервните тупкащи крачета са нашенски! Защо тупкате така отявлено вместо да варите компотите не ми е ясно! Дядо Йоцо гледа иде ли една българка по жицата!!! Съдейки по историята се вижда ясно колко не сме "гледали" или тупкали нервно и с двата крака. Корекомските въздишки от едно време не ни заобикалят а се увеличават многократно. Злобеем за англичаните ама шамара нас ни пляска - много пъти и винаги нас
61
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До PAUL GASCOINNE 65Седнал си на тъпуни да обясняваш! Те истинските български "робдолюбци" ако имаха повечко пастет НЕКЪДЕ ГОРЕ нямаше да докарат страната и народа до тази жестока просешка тояга! Велики наши писатели са ни оприличили много правилно с думата *** и така до днес мършата се увеличава! Англия ще се оправи а мършата сама ще се удави! Това наше велико самозастрелване в краката го няма почти никъде в Европа!
60
1
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 63 преди 5 години
Пишеш така за знамето, защото не си виждал как в Русия работници от Комуналното събират и влачат опадалите есенни листа с руския национален флаг с големина 5 на 2 метра....
59
23
 
8
 
! Отговори
PAUL GASCOINNE преди 5 години
Искам да изгонят всички българи от Ю КЕЙ.СЕГА ВЕЛИКА-БРИТАНИЯ ЩЕ СЛОЖИ 100 ПРОЦЕНТА МИТА, ТАКСИ И ДАНЪЦИ НА ВСЯКА ЕДНА СТОКА И АРТИКУЛ ОТ Е.С. ! И ЩЕ ДОИМ ЕВРОГЕЙЦИТРЕ !!БРИТАНИЯ НЕ ИЗНАСЯ НИЩО ЗА Е.С. ..ОБРАТНО ЕВРОГЕЙТЕ ВНАСЯТ ОГРОМНИ ОБЕМИ СТОКИ В Ю КЕЙ ....И СЕГА ЩЕ ГИ УДАРИМ СИЛНО И СМЪРТОНОСНО !GOD SAVE THE QUEEN !
58
3
 
9
 
! Отговори
някой си преди 5 години
Британските политици са същите *** като нашите.Очевидно е че няма да има споразумение.Британците просто са със самочуствие не са свикнали да губят и до последно се надяват че ще им се размине.Те не са имали криза не знаят какво е.Освен това света се промени.Англия просто почива на стара слава.
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виждаали ли сте някоя друга държав така позорно и долно да позволяяваа да се стъпи на знамето си и да го полЗва за деуги цели??
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цяла седмица с това чудо ли ще ни занимавате,кого го засяга изобщо ?
55
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не се плашат - твърд изход и толкоз. Щатите като са твърдо вън какъв им е проблема?
54
2
 
11
 
! Отговори
80%, гледай фактите преди 5 години
А и забравих, вече и повече от половината население си е сменило мнението и НЕ ИСКА Брексит
53
4
 
9
 
! Отговори
80%, гледай фактите преди 5 години
Тереза не случайно се мота две години, без да направи нищо.Продължам, отделно, Ситито, АЦБ и другите банки, Ротшилд/Рокфелер/Сорос/САЩ, Кралското семейство - НЕ ИСКАТ Брексит.Е, мили ми 80%, тогава какво ще стане, при условие че ви казах кой кара влака ?
52
7
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ВЕЛИКИЯТ САМЮЪЛ КЛЕМЪНС / МАРК ТВЕН -ЕВРЕИН/ Е "АНАТЕМОСАН" ОТ "ВЕЛИКАТА ЧЪРКВА" ЗА ТВОРЕНИЕТО МУ "ПИСМА ОТ ЗЕМЯТА" !?!?!? ДНЕС ЕВРОГЪ.ЗИЦИТЕ АНАТЕМОСВАТ БРИТАНИЯ/ И РФ/ ,ЗА ТОВА ЧЕ НЕ ЖЕЛАЕ ХИТЛЕР ДА СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА ПОСМЪРТНО !!! КОЙ "КУПИ" АНГЛИЙСКИЯ АВТОМОБИЛ ...ЧЕШКИЯ АВТОМОБИЛ ...ИСПАНСКИЯ АВТОМОБИЛ И ИМА ОЩЕ МЕРАЦИ ...ПА И ФРАНСЕТАТА СА НА МУШКАТА !!!
51
3
 
6
 
! Отговори
Гледайте фактите преди 5 години
БИЗНЕСА (а кой поддържа и избира политиците ??) не иска Брексит, както и ЕУ, лордовете и половината парламент.Както и цялата средна и визша класа.Както и Тереза.Това са фактите.И важното е не какво иска ***, а какво искат силните на деня.Фараж и други, омаяха населнието със приказки за независимост и прецакаха естаблишмента.И така, Тереза я вкараха да отмени Брексита (отмяна на член.50 и всичко да е по старому).Как ще стане ? Ами по старому - лъжи, сълзи, протакане, да не се усъмни Народа