Еврокомисията: Не сме искали чужд купувач за БЕХ

Парламентът ни виновен за глобата, отхвърлил сделка с Брюксел
18 дек 2018 17:15, Екип на Dnes.bg
63
Еврокомисията: Не сме искали чужд купувач за БЕХ
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия отрече твърдението на българския енергиен министър Теменужка Петкова, че е искала чужд инвеститор да влезе в Българския енергиен холдинг (БЕХ), за да се откаже от глоба за нарушаване на принципите на конкуренция на общия европейски пазар.

„За нас беше важно само престуктурирането на компанията, така че да изчезне възможността за повтаряне на незаконните действия. Как да бъде направено това, не е наша работа“, заяви комисарят за конкуренцията на ЕС Маргрете Вестагер днес.

В понеделник, след като Еврокомисията обяви, че е наложила глоба от 77 млн. евро на БЕХ за злоупотреба с господстващо положение и препятстване на частни компании до газопреносната мрежа и до хранилището в Чирен, министър Петкова заяви, че Брюксел е искал приватизацията на „Булгартрансгаз“, за да не глобява холдинга. Петкова обясни, че това е било оценено като риск за националната сигурност и е било отхвърлено.

Вестагер отрече твърдението на министъра и посочи, че Брюксел е искал само да се раздели доставката от преноса на газ, така че да бъде избягната възможността занапред да се водят координирани действия срещу навлизането на пазара на други играчи освен държавата, което противоречи на правилата за конкуренция на европейския пазар.

Още по темата

България обаче е била напълно свободна на избере как да извади „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ изпод шапката на БЕХ  – дали чрез приватизация, чрез обособяването им като две отделни държавни дружества или чрез държавно-частно партньорство.

„Дали те ще бъдат оформени като частни, публични или смесени бизнеси, не беше от значение“, обясни Вестагер.

Еврокомисарят отрече и да е искано в „Булгартрансгаз“ да влезе чуждестранен инвеститор, което също беше казано от министър Петкова.

 „Ако решиш да продаваш нещо, сам решаваш кому ще го продадеш. Това не е наше решение. Ти си свободен да кажеш, че от съображения за сигурност не желаеш определен купувач при раздялата на активите на две компании. Това решаваш сам“, обясни Вестагер, добавяйки, че това се е случвало многократно в други държави от ЕС.

Еврокомисарят, който води преговорите с българската държава през последните 3 от 6-те години на преговори по случая, посочи че целта им е била да се договорят ангажименти, „които не биха позволили ново нарушаване на правата за конкуренцията“.

„Отне ни много време да търсим процедура за сътрудничество с българските власти, но българския парламент отхвърли този подход“, заяви Маргрете Вестагер. Тя обясни, че вотът на депутатите е направил невъзможно да се намери начин за истинско структурно разделяне на двете дъщерни компании на БЕХ, занимаващи се съответно с доставката и с преноса на газ на българския пазар. Това е било решаващо за налагането на глобата.

Санкцията срещу БЕХ идва в момент, когато Европейската комисия и румънската „Трансгаз“ са в решаващ етап от преговори по сходен случай, след като румънската компания предложи решение, което в момента се тества от Брюксел.

През 2017 г. на закрито заседание Народното събрание гласува против признаването на нарушаване на правилата за конкуренция на европейския пазар, което беше условие за намаляване на санкцията от Брюксел.

Отказът от признаването на вина ще направи по-трудно за частните компании да доказват пропуснати ползи и да търсят обезщетение заради монопола на БЕХ на газовия пазар в България.

Европейската комисия започна разследване срещу БЕХ през 2013 г. по жалба на „Овъргаз“, на която бе отказан достъп до газопреносната мрежа за доставка на собствено синьо гориво, след като „Булгаргаз“ отказа да й препродава от внасяните от нея количества от Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
до к.52 Анонимен преди 5 години
Газът за БГ се доставя от Газпром.Тръбите са руски, монтажът на газовия подвод е също руски. Заплащане на тръбите от БГ. Двама-трима мушмуроци чакат всичко да стане готово, та да продават газ. Държавата обаче иска тя да получава и разпределя газа, та да може за поне 15-20 години да си върне разхода по тръбите и да излезе на печалба. Намира с обаче хитрец като С.Дончев и съди държавата в Хага и ЕС за пропуснати ползи. Ай сиктир! Трябваше Б.Б. да го фалира, когато С.Д. не беше си предплатил газа
56
0
 
1
 
! Отговори
@ к.56 преди 5 години
До АнонименЗащо лъжете?! От Газпром ние получаваме природен газ сред страните с най-ниски цени! Затова Т.Петкова замълча, когато поискаха от нея да намали цената на газа. На практика 60% от цената на газа са данъци, такси, мита, акцизи. От тях МФ печели и то има полза от високи стойности на тези отчисления, защото отиват като приходи на държавата. Нуша мълчи и за цената на американския шистов газ. Разровете публикациите по американския газ. Очаква се цената му да бъде 30% ПО-ВИСОКА от руския
55
0
 
0
 
! Отговори
Цецоу преди 5 години
Сашо Дончев е завършил в Москва и като такъв Газпром го възприе като свой човек и му даде право да купува отделно газ и да го продава в БГ. Само че хитрецът нямаше свои тръби и транспортираше газ по тези на Булгаргаз. Нека премиерите Боко-1, 2, 3 и Станишко обяснят как въртяха далаверите с Овергаз, как Дончев намери пари за доставяне на газ на своите абонати, как преди 3 години щеше да остави клиентите си без газ на Нова година и Б.Б го спаси. И Б.Б. да не премълчава истината, а да говори!
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойчоооо , пак се издъни , лъж.льольо. !
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Газпром - Русия не дава да има конкуренция за да държи високи цени.Теменужка, Борисов и техните другари от Газпром да плащат глобата.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПАК НИ ЗАСИПАХА С ДЕБЕЛИ ЛЪЖИ
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие мало умни ли сте?Човекът ви казва - елементарно преструктуриране направете - да се разделят доставката и транзита, за да няма монопол! Изобщо не е нужна приватизация или раздържавяване. Не, пак недоволни.
50
1
 
6
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
До Анонимен 45На Вестагер не й пука за местния ландшафт - тя иска правилата да се спазват на територията на целия европазар, защото за това й плащат заплатата - да бъде надзорник за конкуренцията. Както пише и в текста, за нея не е важно какъв модел има във всяка от страните, стига той да се основава на общи принципи и правила. Тези правила, апропо са одобрени от всички членки - точно от правителствата им, които трябва да ги прилагат.
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не иска от нас да приватизираме тръбите, а да могат да се ползват от конкурентни фирми, да се даде равноправен достъп до газопреносната мрежа. Нашите все не разбрали, все се объркали, "Изгубени в превода" имаше един филм, че и нашите такива. Не владеят английски, който вече и децата знаят, ама курдисани там на високия пост и не знаят какво да правят. Пълна повсеместна некомпетентност.
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе как я избрахте тази Теменужка Петкова за Министър на енергетиката, аман от некадърни и некомпетентни хора поставени на високи постове в държавата, които не знаят езици, не знаят защо са там, какви реформи се искат от нас да направим, за да синхронизираме законодателството си и икономиката си с Европейската. Все не разбрали, все глоби плащаме заради тях. До кога?
47
16
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Че те утре ще пускат и Стара Планина да дадем на някой. Я да се пръждосват
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яаа, ама как така след толкова години преговори не сме разбрали какво иска ЕК? Само преводачите са виновни.
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ...Не вярвам нито на Комисията, нито на нашите. Резултатът е че ние ще плащаме и това ми е достатъчно
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 34Е, чак на български не го е казала, но каквато е и не се стресна от Епъл и Гугъл и им омааа милиардни глоби, може да седне и да го научи
43
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вестегер не е наясно с местния ландшафт на Губернията.Тя не знае, че ако се разбие сегашния газов конгломерат, веднага ще се създадат няколко дружества на Русофили за смяна на модела в чийто офисни ще виси портрета на Путин и ще се конкурират !
42
1
 
14
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Буда ще умре , но Газпром няма да предаде!!!Агент Кони Лейджър!ЦРУ!!!
41
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега момата няма ли да си понесе отговорността за изречените лъжи?
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, с една дума - съветска пазарна икономика !Или с друга дума - Демокрация, ама я какво кажем !
39
5
 
2
 
! Отговори
1234 преди 5 години
След многото приказки и усуквания разбрах едно Юропата сака да си уреди индустриите до БГ газов маркет с процедурни врътки. Та питам, шъл мога да си продам 400-те милиона кубика газ у ингелизко или у францата, ей току така, одам и продам?
38
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че Маргрете Вестегер най-сетне го каза на чист български език, та го разбра дори и матряло, защото нашите руски троянски коне разбират само руски,....но и него - не съвсем !