Мей имаше слаби карти за пред Европа, а и ги изигра много лошо!

Британската преса за тежкото поражение на премиера
16 яну 2019 18:30, Елка Василева
49
Мей имаше слаби карти за пред Европа, а и ги изигра много лошо!
Тереза Мей. Снимка: Reuters

Категоричното и решително отхвърляне от депутатите на договореното от Тереза Мей споразумение за напускане на Европейския съюз е съкрушителен удар по авторитета на министър-председателката, пише в. "Гардиън".

Тя прекара две години в договаряне на сделка, която по същината си е обратното на това, което Мей заяви публично, че иска. Великобритания напуска ЕС след седмици, а Мей ръководи кабинет, който е безнадеждно разцепен, разкъсвана от разногласия партия и дълбоко разделена страна.

Мей избра да започне преговорите за Brexit не с Европейския съюз, а със собствените си хардлайнери. Червените линии, които постави след това, й попречиха да постигне сделка, която да обедини разединената й партия, камо ли да намери подкрепа сред политическите си опоненти. При сегашните обстоятелства няма парламентарно мнозинство за никаква алтернатива на сделката за Brexit. Това може да доведе до катастрофалния сценарий Великобритания да се откъсне от ЕС без споразумение, добавя в редакционна статия левоцентристкият "Гардиън", цитиран от БТА.

Още по темата

Провалът на плана на Мей всъщност можеше да се предскаже още от лятото на миналата година. Вълната от оставки на министри трябваше да й подскаже какво предстои. Но Мей редовно тълкува ситуацията погрешно. Не успя да вникне в избирателните нагласи на изборите през 2017 г., извади си погрешни заключения за ЕС, не разчете посланията на собствения си кабинет на срещата в Чекърс и очевидно изтълкува много погрешно парламента, пише десноцентристкият в. "Дейли телеграф".

Великобритания сега действително се намира на неизследвана територия. Две години и половина след референдума за членството в ЕС и малко повече от 70 дни до момента, в който Обединеното кралство е поело ангажимент да напусне ЕС, парламентът отхвърли единствения документ, който щеше да позволи Brexit в условия на ред. При нормални обстоятелства всеки премиер, понесъл такова унижение по ключов политически въпрос, щеше незабавно да предложи оставката си или да свика избори. Само че сега обстоятелствата не са нормални, пише в "Таймс".

Срещу правителството на Тереза Мей днес ще има вот на недоверие, което то неизбежно ще спечели, тъй като нито собствените й депутати, нито Демократичната юнионистка партия са готови да поемат риска за избиране на ляво правителство начело с Джереми Корбин. Така че на власт ще остане министър-председател, който очевидно няма вече доверието на кабинета, на партията си и на парламента.

Страната е изправена пред криза и не е ясно дали Мей е част от проблема или част от решението. Тя имаше в ръката си слаби карти, но освен това ги изигра изключително лошо. Начинът и на водене на преговорите за Brexit бе белязан от лоши решения, обърквания, увъртания и неуместна партизанщина.

Ако иска да остане в историята като нещо повече от злополучен премиер, хвърлил страната си в хаос и прокарал път за правителство начело с Корбин, Мей трябва да направи компромиси, за да осигури прокарване на сделката си под някаква форма. Това значи да бъде готова да приеме мерки, които преди отхвърляше, включително да бъде отворена към постоянен митнически съюз или към идеята да призове гласоподавателите да подкрепят сделката й във втори референдум, колкото и непривлекателно да изглежда това в момента, пише "Таймс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: тереза мейBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези ,които са плащали данъци и осигуровки в ЕС,могат да си върнат парите от последните 5(пет) години назад,такъв е европейския закон във всички ЕС държави,включително и в Англия трябва да е така.Например може да избирате дали да вземете парите си за 5 години назад внасяни за пенсия или да не ги вземете и да ви се води стаж за тези 5 години(я камилата,я камиларя,по-добре да си ги вземете).
28
3
 
11
 
! Отговори
... преди 5 години
тази деградирала нация колкото по-бързо я разкарат от ЕС толкова по-добре. Вече нямат колонии да се хранят и затъват все повече. Скоро ще са само чер.ни и глу.пави там. Време е за разплата ...
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оцеля *** дръглива! Много още има да патят бритите!
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От тия наглосаксонци, вече ми е до гуша. Вече ми липсват новини за кимито тюлена , или пък за свирколета.
25
1
 
6
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
ако сте наистина толерантни, както твърдите цензура, неграмотен. защо не простите на англичаните, че направиха толкова много индииа вие едва сега ги създавате?
24
2
 
8
 
! Отговори
Я па тия преди 5 години
Нали щяха да напускат,к'во се мотаят още?Нищо фатално няма да стане,да се махат.
23
5
 
1
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
мей давайте! на прав път сте! аз никого не съм подвел, който мене не ме е подвел. смело напред към тотален брекзит! с предатели не може да се сключват споразумения, както и с терористи (каквито са противниците на брекзита и "толерантните" на ес - не се преговаря! принципи!
22
8
 
4
 
! Отговори
А+ преди 5 години
ВREXIT тегли Европа на дъното ,Белгия ще загуби 28 000 работни места,ФИнландиЯ,Франция,Германия и те пътуват към дъното заедно Брексита.Но това не се пише у нас,а само как ще е лошо на Британия от Brexit.
21
11
 
1
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Между другото Германия трябва да плати репарации на Гърция Сърбия Македония и Полша като на последната трябва да отстъпи цялата източна част плюс Берлин.В резултат на ВСВ.
20
5
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Боко тиквуна с какви карти играе...в англия взимам 1700 паунда на месец...храната и всичко друго ми е на същите цени.Добре си ти сега като си сипеш малко Джони и бедем... Радвам се че си добре!Хубаво е когато нашите сънародници, където и да отидат да заемат престижни позиции и да ги свързват само с хубави неща, а на с контингента.
19
5
 
8
 
! Отговори
Моше преди 5 години
България трябва да поиска репарации за изнесените храни и земеделска продукция от нацистите пред ВСВ на източният фронт подложили България на тотален геноцид и мор.
18
13
 
10
 
! Отговори
българин преди 5 години
До 15..Споделям напълно мнението ти! -:) Англичаните.Са били винаги добре! Горди и пресметливи хора! И с право! ЕС прословут.Даде и д упе на Гърците.Само и само да не го "напуснат"! И ги напълни с пари! При Англичаните.Не мина този номер! Те не искат.Да плащат.За ц иганите на Европата! Нещата ще се променят тепърва в движение в ЕС! Ще чуем за в бъдеща.И гласове.Че отделни държави.Ще пожелаят да излязат.И от ЕС И от Американското НАТО! Много държави.Ще кажат на глас.Какво желаят.За бъдещотоси!
17
8
 
7
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Англия щеше да постъпи умно ако директно беше поискала репарации за убитите войници през Първата и втората светов и войни с размери на няколко трилиона както и за бомбандирането на Ковънтри и Лондон.Ясно е че американските бели крепят Германия от брутални репарации.
16
4
 
15
 
! Отговори
vaseto преди 5 години
Все ми е тая за тези, бях там 3 години и да ви кажа живет си като царе! Ние сме за оплакване, че няма такава мизерия като при нас ама на никой не му дреме за нас. Бойко и компания казват добре сте, живеете си супер и това ни е отехата на нас българите!
15
11
 
5
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
Това е добра новина за българския бизнес. Сега без споразумение като ги изгонят от Англия ще се приберат българите, а те там са нископлатени и не могат да спестя нищо и цената на човешкия ресурс на пазара на труда ще падне, така българските фирми ще могат да уволнят работниците и да наемат по-евтин човешки ресурс и да реализират по-висока печалба.
14
4
 
13
 
! Отговори
до 15 преди 5 години
Ние не ги мислим, а просто се дразним от театрото. Изобщо даже не ги мисля. Само искам по-живо да се махат, та да си отдъхнем малко от тях и от претенциите им.
13
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хич не ги мислете ингилизите, евро*ейският съюз е истинският губещ.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно какво повече се е очаквало да договори. Те самите заявиха, че искат да излизат и после някой им е виновен. Без някакво споразумение ще трябва всяко едно нещо, не само в търговията тепърва да се преговаря. Но мита и висене по митниците ще ин срине собственото производство бързо.Ще ги видим след година-две.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на пиндосите в Манбидж не им върви. Май няма да дочакат да ги изведе бай Дончо. *** като мухи.
10
2
 
11
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
"Мей имаше слаби карти за пред Европа, а и ги изигра много лошо!" все повече се затвърждава впечатлението ми, че политиката е по-скоро игра на покер... :-)))