Визи, книжки... Нови документи за пътуване заради Brexit

Българската фармация най-засегната от раздялата на ЕС с Лондон
18 яну 2019 13:15,
12
Визи, книжки... Нови документи за пътуване заради Brexit
Снимка: архив, Reuters

Европейските граждани ще се нуждаят от нови документи за пътуване до и от Великобритания, ако Обединеното кралство напусне ЕС на 29 март.

В случай, че договорените между Брюксел и Лондон правила за раздялата не влязат в сила и Великобритания излезе от ЕС без сделка, режимът на пътуване от двете страни на Ламанша ще се промени.

Паспорти и визи
Европейските граждани вече няма да могат да влизат в Обединеното кралство с лична карта, а ще се нуждаят от задграничен паспорт. Вероятността от визи също е значителна, тъй като Европейската комисия е предложила безвизов режим, ако Лондон въведе подобен към европейците. В момента въпросът не е уреден и ако това не бъде сторено до 29 март, визовият режим ще влезе в сила автоматично.

Още по темата

Шофьорски книжки
Шофьорите трябва да уточнят режима на зелена карта със своите застрахователи и да проверят дали няма да се нуждаят от международна шофьорска книжка за Великобритания. Според сегашните правила у нас книжките от държави, които не са част от ЕС, са с валидност от до 1 г. и трябва да бъдат придружени от превод на съдържанието им на български език.

Здравни застраховки
Необходимостта от допълнителна здравна застраховка трябва да бъде уточнена със застрахователя при планирано пътуване след напускането на Великобритания. Европейската здравна карта за спешни случаи няма да важи на територията на Обединеното кралство. Ще се промени и редът за възстановяване на заплатени суми за здравни услуги, но подробностите все още не са публикувани и е препоръчително все отделен случай да се изяснява със застрахователя и с доставчика на услугата - болница или медицински център.

Телефони и банкови карти
Телефонните разговори и интернет ще поскъпнат при ползването на българските мобилни оператори в Обединеното кралство и на британските в България, тъй като регулациите за роуминг ще престанат да действат за Великобритания. Същото ще важи и за ползването на дебитни карти, за които таксите при теглене също ще се увеличат.

Билети и резервации
Европейската комисия е поискала от авиокомпаниите с преобладаваща европейска собственост, които изпълняват полети между Великобритания и летища в ЕС, да кандидатстват за допълнителни лицензи за кацане и излитане. До края на януари трябва да стане ясно кои превозвачи ще получат такива разрешителни, но въпреки това около датата на Brexit се очакват значителни закъснения и анулиране на полети и пътниците, закупили билети, трябва да проверят дали полетите им ще се осъществят.

Транзитните пътници през британски летища трябва да предвидят повече време за паспортен контрол и регистрация на багаж, особено ако идват от Шенгенски държави.

Правата за компенсиране и пренасочване при забавени или анулирани полети след 29 март ще важат само за дестинациите, започващи от европейска държава, но не и за тези от Великобритания.

Същото важи и за влаковите билети за “Евростар”, който изпълнява маршрути между Лондон и Париж, Брюксел и Амстердам.

Заради очакваните опашки в евротунела и на фериботите автобусните превози между Лондон и ЕС също ще бъдат засегнати от закъснения и анулиране.

Пренос на храни
Режимът на пренос на храни, напитки и цигари ще се промени след 29 март. Внасянето и изнасянето на месо, сирене, кашкавал и производни животински продукти за лична консумация ще бъде забранено. Цигарите и алкохола ще поевтинеят заради отпадането на митническите такси, но количествата ще бъдат ограничени до 200 цигари, 1 л алкохол, 4 литра вино и 16 л бира.

Подготовка за Brexit
Европейската комисия посъветва правителствата на страните от ЕС да засилят подготовката за твърд Brexit, след като британският парламент отхвърли във вторник сделката за раздялата. Комисията е издала инструкции за бизнеса и гражданите в 88 области, където се очаква прекъсването на действието на европейското законодателство на територията на Обединеното кралство да се почувства най-силно. В четвъртък Франция задейства кризисния си план заради напускането. Други държави като Германия преценяват, че засега не е нужно да се задействат кризисни мерки. При поискване Брюксел е готов да предостави съвети на всяко правителство за най-неотложните промени, които трябва да се направят преди 29 март, за да се омекотят неудобствата и загубите за бизнеса и гражданите.

Износът на лекарства
Според официални данни най-голям дял в българския износ за Обединеното кралство има фармацевтичната индустрия. Експортът на пакетирани лекарства ще почувства в най-голяма степен променените правила за търговия с Великобритания след излизането й от ЕС.

Сценариите

Говорител на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че очаква следващата седмица британския премиер Тереза Мей да обяви какъв подход ще избере след отхвърлянето на сделката за раздялата от парламента в Уестминстър. Освен твърдия Brexit, при който излизането ще стане автоматично чрез прекратяване действието на европейското законодателство на територията на Обединеното кралство, са възможни отлагане на напускането за допълнителни преговори, за което ще е необходимо единодушното съгласие на европейските държави и прекъсване на процедурата за излизане от ЕС. Брюксел смята, че договорените условия за напускане с преходен период от 2 г. все още са на масата и ще продължи ратификацията им в Европейския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
космически оптимист преди 5 години
Каквото надробили-това да си сърбат!" Великите британски дипломати " Имат наглостта да плюят в медиите лошия ЕС, защото видите ли те трябвало да се ползват с всички облаги на ЕС, естествено без никакъв принос. А интересите на останалите граждани на общността- кучета ги яли.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тежки времена се задават. Ами онези цицолини, дето все искат да гласуват.
9
2
 
6
 
! Отговори
Популист преди 5 години
Май, все пак е по-добре в ЕС.
8
3
 
4
 
! Отговори
Одисей преди 5 години
До Отец ТъкТова звучи забавно, но на хотелиерите и ресторантьорите хич няма да им е лесно губейки идващия да се напие до безпаметство у нас британски пътник на лоукост компаниите
7
1
 
4
 
! Отговори
Отец Тък преди 5 години
То лимитът за багаж ще се запълни само от разрешения алкохол - 16 л бира, 4 л вино и 1 л твърд алкохол. А мезето?
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
70 % от народа изобщо не ги интересува нито великобритания нито ЕС. Тези 70 % ежедневно се борят за оцеляването си. Нямат време да мислят за пътуване защото нямат финансовата възможност. Така че тези хора не ги интересува какви ги дробят триполовите.
5
3
 
9
 
! Отговори
гОСПОД преди 5 години
И после като дойдат на слънчака ще ми се усмихват и ще искат "РЕСПЕКТ".Набор от документи и за тях за да дойдат на почивка !!! каквото повикало такова се обадило!
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3Пазарлъци защото за ралика от тия неща на снимката политиците им разбират много добре в какви *** нагазиха и как икономиката им ще се види в чудо когато свободите от това да си в ЕС изчезнат. Тези от вас които си мислят, че не е голяма работа и ще бъде както преди са в много голяма грешка.
3
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази агония не е от полза за никого! Защо да се отлага с още 2 години? Друг АКЪЛ ли ще им дойде или чакат новият ЕП и ЕК, че да им мине номерът? ВЕЛИКА БРИТАНИЯ падна до жалки пазарлъци!
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Качака пак намаза!
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рибата е още в морето, те слагат тигана на печката.