Как британци обръщат палачинката: Първо за Brexit, сега за ЕС

"Разбрах, че страната няма да успее да се справи сама"
19 яну 2019 20:00, Елка Василева
144
Как британци обръщат палачинката: Първо за Brexit, сега за ЕС
Снимка: Reuters

След като гласуваха за Brexit на референдума от 23 юни 2016 г., някои британци промениха мнението си и сега агитират за оставане в европейския блок, пише Франс прес.

Гари Мейлин си спомня прекрасно месеците преди референдума. И защо в деня на този исторически вот е избрал, подобно на 51,9 процента от британците, да гласува за разтрогване на брака, продължил повече от 40 години.

"Исках Обединеното кралство да си възвърне суверенитета", каза 38-годишният късокос мъж с безгрижно изражение от Норич (Източна Англия).

"Регионът, в който живеех, беше до голяма степен настроен в подкрепа на оттеглянето (от ЕС). Моят депутат подкрепяше Brexit. Всичко, което чух, беше в този дух, така че аз самият стигнах до заключението, че бихме могли да обвиняваме ЕС за много проблеми", добави той.

Но днес, ако трябваше да се направи отново, "бих гласувал без колебание да остана" в Европейския съюз, каза той.

Още по темата

"Разбрах, че страната няма да успее да се справи сама", каза той. "Ако разгледаме сегашното състояние на света, с Доналд Тръмп в Съединените щати, възхода на Китай, Путин в Русия, в наш интерес е да бъдем силни в обединена Европа".

След няколко часа той ще отиде с дузина "разкаяли се" в Уестминстър, център на властта в Лондон, за да се срещне с британски депутати и да им разкаже историята си, както и защо се бори да спре Brexit. Инициативата бе организирана от движението RemainerNow, създадено по инициатива на еврофила Андрю Дейвидсън.

"Референдумът от 2016 г. ме остави в състояние на шок, аз се страхувах за страната, исках да направя нещо", каза той и изрази надежда, че движението, чието име идва от използвана ключова дума в социалните мрежи, ще "повлияе на дебата" и ще насърчи други брекзитъри да променят позициите си.

"Напрежение"

Движението възлага надеждите си на неотдавнашни социологически проучвания, които сочат, че в случай на нов референдум - вариант, изключен от правителството, но набиращ популярност във Великобритания - вотът за оставане в ЕС ще надделее (54 на сто) според обобщени резултати от проучвания на общественото мнение, направено от неправителствената организация What UK Thinks.

Тази промяна се обяснява най-вече със страха от потенциални икономически затруднения след Brexit.

"Ако сте гласували да напуснете, но знаете, че икономиката ще пострада, шансовете да гласувате отново за напускане ще бъдат намалени наполовина" каза Джон Къртис, преподавател по политика в университета "Стратклайд" (Шотландия), интервюиран от АФП.

Кристофър Орам, с брада и тъмно яке с качулка, е в същата ситуация. През 2016 г., успокоен от обещанията за бъдещето, които правеха брекзитърите, той гласува за развода.

"После чух да се говори, че ще напуснем единния пазар и митническия съюз. Това е шокиращо, защото консерваторът Даниел Ханан каза, че никой не говори за застрашаване на отношенията ни с митническия съюз и единия пазар", каза 28-годишният мъж, живеещ в Дорсет (в югозападната част на острова).

"Обещанията, които ни бяха дадени, не бяха спазени", каза той и призна, че го е "срам", че не е проучил повече въпроса, преди да пусне бюлетината си в избирателната кутия. "Не опитах да се информирам лично. Повярвах на това, което говореха хората по телевизията. Казах си: "Те са депутати, трябва да знаят за какво говорят".

Това, че последователите на движението открито говорят за промяната на позициите си, не остава непременно без последствия.

Гари Мейлин е бил тормозен в социалните медии. Кристофър Орам се скарал с най-добрия си приятел. "Той е очарователен човек, но гласува за напускане и все още смята, че трябва да напуснем (ЕС). Това поражда напрежение между нас и нашите половинки ни помолиха да не говорим за Brexit на масата", каза той.

Други са решили да не говорят повече с него. "Това е тъжно. Имам право да променя мнението си", добави той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: британциBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Били са велика да. Имат много постижения образовани хора и много открития. Но...Все едно ти да чакаш хората да ти плащат повече защото чистиш улицата заради баща ти който е бил адвокат? -Ама баща ми това и онова....А ти какво извършваш в момента?Това са британците. Не всички но половината със сигурност.
86
11
 
38
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Не ме интересува нито Англия, нито ЕС. И двете са кочини. За България е по добре Брексит и веднага подписване на митническо и ДДС споразумение за свободна търговия с Англия от типа преди да се случи Юнкер, Шевчович и останалата пасмина в ЕС, ЕП.
85
2
 
55
 
! Отговори
Истина преди 5 години
само идииоти може да си помислят че ще запазят всички плюсове и ще премахнат всички минус като не са част от ЕС. сега като започнаха да затварят позииции на хора които "хранят" страната, все повече хора им казват да се преместят я в Германия, я във Франция или Испания и тези изпаднаха в паника. Лошото за тях е че вече компаниите се преориентираха и инвестираха преместванията, няма връщане, дори да останат в ЕС, малко е вероятно да си запазят работните места на високо квалифицирани хора! Потъват
84
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гурбетчиите стягате ли куфарите? Чемодан, вокзал и обратно в ***
83
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
просто британските политици обещаха куп неща след брекзит (някои възможни, други - не) и техните избиратели им казаха - добре, хайде тогава направете го. и на мига всичките обещаващи си подадоха оставките и се изпариха - фараж, джонсън и оставиха бабичката на бутилка джин да се оправя с всичко. а на обикновените британци не им пука особено - гледат само театър в парламента.
82
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки здрав прав англичанин, млад и с ясно съзнание не иска бежанци и романисти на собствената си земя...Само дето бежанците нямат нищо общо с ЕС, а с една конвенция за бежанците от 1951, която са подписали. От ЕС идват само преговорите за разпределянето, но и без ЕС ще са длъжни да продължават да приемат. Романист е човек, завършил филология на някой от романските езици, например френска, испанска или италианска. Или писател на романи.
81
4
 
74
 
! Отговори
Pin преди 5 години
Какъв е смисъла от тази пропаганда за съжаляващите англичани. Англия никога не е искала да е в ЕС. Правеха всичко възможно да не се интегрират и да пречат за по-тясното интегриране на страните в ЕС. Не приеха еврото, не влязоха в Шенген. Против създаването на европейска армия са и т.н. Винаги са се държали с САЩ и когато ЕС леко влоши отношението си със САЩ веднага спретнаха Brexit.
80
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
британците ги разделям на три категории- надути сноби,наивни добряци и хулигани,и трите са ясно разграничени ,сякаш си живеят в клубове и не се срещат помежду си.Та първата група успя да навие втората,че са най-великата нация,ама както винаги всеки надут балон(сноб)рано или късно се пука и се вижда истината.Разбира се повечето мислеха,че ще махнат минусите от евро членството а ще си запазят плюсовете,ама уви,всичко се маха
79
19
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам за англичаните,но нямаше ли го този ЕС,ние щяхме да сме на ниво Армения и Грузия в момента.Управлявани от наши олигарси,вероятно щяхме да сме около 3 милиона в момента и три пъти пи-бедни.ЕС един път ни спаси от хиперинфлацията чрез валутния борд,след това от лапите на олигарсите,а на всичко отгоре ни пооорави пътища,жилища,инфраструктура.Апелирам всички,които наричат ЕС зло,да си спомнят 90те години !
78
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И нашите *** обръщат палачинката - британците от горда, достойна нация, махаща се от западната либберастия, сега станаха дженърри, ненормалници и т.н. Нема лошо, важното е рубли да има.
77
2
 
39
 
! Отговори
nn преди 5 години
До АнонименКак 51% са 2/3 от населениено?
76
28
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 105 Не знам как си въобразяваш, че Русия работела за унищожаване на България, след като тя самата е създала съвременната българска държава с цената на много жертви и кръв. Вие сте тука няколко откачалки, които постоянно обиждат съфорумците и демонстрирате невежеството си, непознаване на историческите факти и простотията си. Много сте ни омръзнали с неадекватното си поведение
75
39
 
99
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам дали Русия е враг на България. Знам само, че отвоюва едни изконно(500 години) турски територии с кръвта на своите войници и подари тези земи на едни неблагодарни и необразовани селяни за да си направят държава на нея и да се обърнат после и да я плюят.
74
18
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко британско трябва да се изгони от България. Британците са виновни за създаването на антиконституционната партия ДПС, която окраде поколения Българи и все още експлоатира наивните български турци и ги краде приоритетно.
73
30
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше референдум и 2/3 от народа на Великобритания гласува за излизане от ЕС. Така, че въпросът е приключен.
72
21
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой нормален не иска д ЕС на Меркел и Макарон.
71
3
 
84
 
! Отговори
пропов преди 5 години
Тая игра с Брекзит , някой я планира и намазва яко от нея. И той я е предизикал. Болшинството англичани бяха кандърдисани да гласуват против ЕС. Политиката е сложна и много потайна игра, за да се изказваме ние какво ще да стане. Аз Брекзит го виждам като колапс на икономиката. Болшинството от световните фирми(и финасите им)се местят в Германия. Защото трябва да оперират в ЕС. Във Франкфурт кипи яко стрителство на небостъргачи и ги очакват.
70
4
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Омразата на Чърчил към България ,идва по време ПСВ!Като шев на адмиралтейството Чърчил успява да прокара план за атакуване на пролива Дарданели и превземането на Истанбул!Обаче още при Дарданелите англичаните забуксуват,тогава на Чърчил му идва идеята турската армия да бъде атакувана в гръб от БГ армия!Иска от политиците да привлечат България ,но удрят на камък!Операцията при Дарданелите е неуспешна с много английски жертви!Чърчил е уволнен от поста и пратен да се бие на германския фронт !
69
40
 
46
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Този европейски съюз е вреден за народа той обслужва интересите на мафията и олигархията и най вече КОРУМПИРАНО И ПРОДАЖНО ПРАВИТЕЛСТВО
68
11
 
84
 
! Отговори
Чърчил преди 5 години
Англия винаги е била враг на България. Ако беше от британците и Чърчил и. бабичка Мей да нямаше България. Въпреки че нашите политици също се стремят най усърдно да ни унищожат. София е бомбандирана от тези използвачи, отровители и интриганти.