Във Франция се канят да премахнат понятията "майка" и "баща"?

Предлага се със закон те да бъдат заменени с "родител 1" и "родител 2"
16 фев 2019 11:40, Елка Василева
318
Във Франция се канят да премахнат понятията "майка" и "баща"?
Снимка: архив, Reuters

Във Франция са на път да премахнат понятията „майка” и „баща” от училищните формуляри. Предложената поправка в закона вече е одобрена на първо четене и предвижда тяхната замяна с „родител 1” и „родител 2”. Дебатът във френската Национална асамблея вече предизвика бурни реакции.

„Никой не трябва да се чувства изключен от обществото заради нечие старомодно мислене. Всеки месец септември се изправяме пред една и съща ситуация. С екипа ми разработихме проект, с който да заменим „майка” и „баща” с „родител 1” и „родител 2”, каза Дженифър де Темерман, депутат от „Републиката напред”, цитирана от Нова тв.

Тези думи запалиха искрата на недоволството в Националната асамблея и предизвикаха сериозен дебат сред хората.

Гергана Спасова живее и работи във Франция вече 20 години. И не е склонна да бъде родител под номер 1 или 2 в официалните училищни документи. „Нека все пак не забравяме, че мнозинството от децата живеят в семейства с майка и баща. Лично мое мнение е, че изключението не бива да става правило", заяви Гергана.

Маркетинговият директор Франсоа Кола говори открито за сексуалната си ориентация. От 4 години е женен за Патрис, с когото са заедно вече 26 години.

„Имам брак с мъж. Нямаме деца, но съм абсолютно „за” приемането на тази промяна в закона. Мисля, че мярката би допринесла за повече равенство между хомосексуалните и хетеросексуалните двойки. Представям си момента, в който имаме наследници. Как ще попълня всички формуляри? Какво ще напиша в графата „майка”?", казва Кола.

За да стане официално факт, предложението има да извърви дълъг път. Дори да бъде одобрено на следващо четене в Националната асамблея, поправката може да бъде отхвърлена от Сената.

През 2013 г. Франция става 14-ата страна в света, която легализира еднополовите бракове. Година по-късно в страната се наблюдава бум на съюзите между партньори от един и същи пол – от 240 000 сключени брака близо 11 000 са еднополови. Узаконяването на хомосексуалните бракове дава и легално право на партньорите от един и същи пол да осиновяват деца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
1
 
1
 
! Отговори
Щ.Мл. преди 5 години
Езиците ни не са ни близки поради някаква досадна случайност- тези народи (племена) са някогашни жители на Стара Велика България,които са се разселили из Европа още в езическо време.
204
1
 
1
 
! Отговори
:-) преди 5 години
Пиле, ние никога не сме владели, Чехия, Полша, Словакия, Словения, Хърватия. Те са католици и са били в различна сфера на влияние векове наред. Въпреки това езиците ни са близки. Тук Русия няма нищо общо.
203
0
 
2
 
! Отговори
Щ.Мл. преди 5 години
Да разбира се- точно това е езикът на "пра"-Българите!
202
0
 
2
 
! Отговори
:-) преди 5 години
И сърбите, черногорците, босненците, хърватите, словенците, чехите, словаците, поляците, белорусите, украинците и те сигурно говорят прабългарски?
201
2
 
2
 
! Отговори
Щ.Мл. преди 5 години
Измислените от Кремъл "славяни" също говорят Български,само че диалектен.
200
2
 
3
 
! Отговори
До 211 преди 5 години
Ние говорим Български език- не говорим "славянски"! Древните Българи и Траки също са говорели Български език- знаеш какво значи това,нали?
199
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде затрихте Блог.Бг,червени гюбрета?
198
2
 
2
 
! Отговори
До 209 преди 5 години
Кажи, пиле, защо тогава говорим славянски, а не прабългарски или тракийски език?
197
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родител 2 постоянно ще води съдебви дела срещу Родител 1 за расова и обществена дискриминация. За да има истинско равенство както ни учеше дрогаря Ленин,трябва да са Родител 1 космат и Родител 1 епилиран,а Родител 2 трябва да бъде забранен!
196
2
 
2
 
! Отговори
Щ.Мл. преди 5 години
"Славяните" са някаква сатирична смешка,измислена от Кремъл- затова са любими само на русофилите. Хората на място не вярват не "славянските" кьорфишеци понеже знаят,че всичко това са бивши Българи,разпръснати по света по силата на съдбата и променили своя език с течение на времето в посока към полски,чешки,руски,сръбски и прочее фалшиви "езици" (т.е. Български диалекти).
195
2
 
2
 
! Отговори
лъжа преди 5 години
Емигрирай в Рассия. Там няма *** с изключение на джендърите в Кремъл.
194
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MAI SI PRAV ILI PRI ORBAN ILI PRI PUTIN TYI E BILO I V TURSKO
193
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
UMRE ZAPADA SEMEISTVA SCHTE IMAT SAMO MIUSIULMANITEI NE.GROSITE S MNOGO DECA SCHTE PREVZEMAT ES VIJ V IZTOCHNATA XRISTIQNSKA CHAST MOJE I NQKOI DA OKRQKA NA KAK SCHTEE JIVEE V MORETO OT I.DIOTI NE ZNAM CHTE BQGAM V AFRIKA
192
0
 
2
 
! Отговори
aa1830 преди 5 години
До 202: Ако решиш да емигрираш поради тези причини, то Унгария не е лош избор. Хем близо като разстояние и манталитет, хем по-цивилизовано. С езика ще ти е тегаво, ама за едно десетина години ще посвикнеш.
191
1
 
4
 
! Отговори
Иванчо преди 5 години
В къщи на мама и на тате ще им викам Ей първи дай пет лева че втори не ми дава.На баба и дядо дъртпърви и втори.
190
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече няма да мога да им споменавам родата до девето коляно.Ще я караме на номера.
189
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас ще го гласуват ли?Има ли европейса препоръка вече?Че да си хващам челядта и да емигрирам ,ама къде ,в Куба ли?
188
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре бе на бабата и на дядото как ще викат.Щото един ден извратеняците ще остареят и ще имат внуци.Въпреки,че няма нищо по отвратително от дърти лезбиики и дърти геьове.
187
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
BROITE ZAPADNALATA CIVILIZACIQ UMRELA NQMA TAKAVA
186
1
 
4
 
! Отговори
До Сата НАТО преди 5 години
Според ИК джендърът е социално конструирани роли, поведение, занимания, атрибути и характеристики, които дадено общество счита за подходящи за мъжете и жените. Това е една от опорните точки на *** изследванията, които биват налагани с конвенцията. Джендърният спектър, небинарното мислене мъж-жена, премахването на хетеронормативността са част от ДИ. Тях ги няма в ИК, но ги давам за пример, за да разберете в какъв контекст се използва думата ***.