Стрелецът в Утрехт Гьокмен Танъш: IQ-то му – като на скарида!

Той има дълго метър криминално досие - терорист или психопат е?
20 мар 2019 20:30, Елка Василева
153
Стрелецът в Утрехт Гьокмен Танъш: IQ-то му – като на скарида!
Снимка: БТА

Главният заподозрян за стрелбата, отнела живота на трима души в трамвай в Утрехт, Холандия, е бил известен с "дългото си почти метър криминално досие", но почти не е показвал признаци на радикализация, според различни свидетелства, пише Франс прес.

Роден в Турция, 37-годишният Гьокмен Танъш е бил пуснат на свобода преди две седмици след присъда по дело за изнасилване, но е бил осъден и за незаконно притежание на оръжие.

Полицията, която вчера продължаваше да го разпитва, заявява, че "сериозно" преценява дали е имало терористичен мотив заради писмо, намерено в колата, която той използвал, за да избяга.

В неговия квартал Каналенейланд в Утрехт, където живеят много имигранти, обвиненията срещу този човек, представян като "любезен" и "луд", предизвикаха шок.

"Бях шокиран, когато видях снимката му. Казах си: познавам този човек!", разказва Мехмет, 51-годишен безработен, който поиска да не се разкрива фамилното му име. "Чух да се говори, че се дрогирал, но наистина е любезен човек. Никога не съм чувал нищо лошо за него".

Кварталът, пълен с магазини и ресторанти, е дом за голям брой хора от турски и марокански произход. Много жени са забулени по улиците, където от понеделник полицията увеличи патрулите си.

"Коефициент на интелигентност на скарида"

Имамът в една от кварталните джамии казва, че нападателят не идвал на молитвите. "Знаех, че има семейни проблеми", добавя той.

Още по темата

"Ако беше идвал редовно в тази джамия, никога нямаше да извърши това, което направи вчера", уверява Али Чепи пред АФП.

Портретът, който се промъква от описанията в холандските медии, обаче е доста по-мрачен. Интервюираните жители на квартала определят Гьокмен Танъш като "дребен престъпник и наркодилър", "неудачник с проблем с дрогата", "объркан и изгубен".

Според обществената телевизия (NOS) някои членове на семейството му имат връзки с радикални ислямистки групи, а и той бил нестабилен след развода си преди две години.

"Преминал е на тежки наркотици и е започнал да пуши хероин", каза също пред в. "Волкскрант" местен жител, пожелал анонимност. "Не искаме да имаме нищо общо с него. Коефициентът му на интелигентност е като на скарида".

Жена, замесена в случая с изнасилването с участието на Танъш, е още по-крайна: "Той е напълно луд и дрогиран. Предупредих полицията. Не е терорист, а психопат", каза тя пред в. "Алгемен дагблад".

Баща му Мехмет Танъш обяви пред турските медии, че неговият син "трябва да бъде наказан", ако е отговорен за стрелбата. Той не е имал никаква връзка със сина си от 11 години, когато се развел и се върнал в Турция.

Криминално досие

Според холандското правосъдие Гьокмен Танъш има тежко криминално минало.

През 2017 г. той е бил задържан за един месец по дело за изнасилване, после отново през януари 2019 г. за неспазване на условията за временното му освобождаване, включително личностен тест, посочи холандски съд. В началото на март обаче е бил освободен, след като се съгласил да сътрудничи.

През 2014 г. Танъш е бил осъден за "незаконно притежаване на оръжие" и опит за кражба, но оправдан по обвинение в опит за убийство.

През последните месеци е бил осъден също за кражба от магазин и за кражба с взлом.

Неотдавнашното му освобождаване предизвика вчера гнева на някои холандски депутати. "Имал е дълго цял метър криминално досие. Вие носите политическа отговорност", заяви крайнодесният ислямофобски лидер Герт Вилдерс на министъра на правосъдието Ферд Граперхаус по време на парламентарен дебат.
Лидерът на "Зелени леви" Йесе Клавер просто попита министъра: "Защо този човек не беше в затвора?"
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: УтрехтГьокмен Танъш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Пеци преди 5 години
Г-н Танъш има всички качества да стане шеф на БСП.
39
1
 
10
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Има ли още някой който не одобрява призива на Ердоган за връщане на смъртното наказание.Ако има такъв нека ми обясни ЗАЩО ТОЗИ ТРЯБВА ДА ЖИВЕЕ
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мохамед за времето си е бил реформатор. Щото арабите са били много зле, избивали си момичетата, та той в карана обяснил, че верно че жената не е човек ама поне да не я убиват. Обаче днес сме 2019 година а исляма понеже е останал на нивото на дива Аропия от седми век, е редно или да се реформира съобразно другите релитии или ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕН КАКТО В ЯПОНИЯ.
37
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Холанците усещат вече какво значи "съжителство" с мюсюлмани.Дали ще им трябват още 470 години напълно да осъзнаят какво значи ислям като ние тук на Балканите знаем това от векове-ислям=смърт.
36
1
 
0
 
! Отговори
звуков тероризъм има преди 5 години
Поразения на снимката развива ново трайно увреждане тип"BAD Dead"..Терористите ползват тежко терористични звукови оръжия за подобни трайни увреждания.Ползват и камери с черни холограмив хиляди заводи и пак хаусове работници а терористите пускат нарочно психофашиска музика по 24 часа всеки ден .терористичната музика облъчва обемно и уврежда жертвите поименно.При откриване на импланти вкл микро задействат програми.
35
1
 
2
 
! Отговори
warning преди 5 години
ДА се предупредят медиите и службите з а сигурност да спрат рекламата на подобни актове.Показаните хиляди пъти кадри поразиха стотици милиони с нарочно подавани черни режещи терористични внушения..
34
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
ди=вак по генезис
33
1
 
10
 
! Отговори
масова депортация на преди 5 години
Какво каза Ердоган за новозеландския терорист? Че Нова Зеландия опитвала турците, застрашавала ги и ако искали новозеландците да дойдат в Турция, щели да си отидат в ковчези. Е! Хайде да чуя Холандия? Турция опитва търпението на холандците и ако проблемите продължат, турците ще се връщат от Холандия в ковчези! А ако Холандия е мека китка, ами нека турци като тоя да избиват холандците. Не съжалявам хора, които не искат да направят нищо против волнеещите турци. Могат, но не искат.
32
1
 
21
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
Поредният терористически акт, извършен заради лигавата толерастия на западните власти. Показателно е, че дори собствените му сънародници мюсюлмани го определят като психопат и терорист и се чудят защо не е в затвора и не искат да имат нищо общо с него !!!
31
1
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Що обиждате скаридите бре? Те са преживели над 100 млн години и са оцеляли!
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно му е било по-голямо IQ-то, не на скарида.............за да извърши такъв атентат!!
29
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
заглавието напрово убива коча с лопата
28
0
 
24
 
! Отговори
Tadannn преди 5 години
Ужас, сега медиите ще цензурират думата скарида lol
27
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мюсли в Холандия, без абсолютно никакво образования, професия и умения... с "един метър криминално досие", но видиш ли ПОЧТИ не е показвал признаци на радикализация.... ЩЕ ПАДНА ОТ СМЯХ. Добре ви уча да пишете статии от Еврейче Веле.
26
1
 
5
 
! Отговори
Гьокмен преди 5 години
Оп.., обърках се, за холандски затвор ставаше дума, но то все там, щото от Германия братята същото разправят, и даже те ме научиха !
25
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ердоган заплаши публично Австралия и Нова Зеландия че ще си платят за убитите 50 "техни братя и сестри" и дума не обели за скаридата от неговата страна, и религия. Призовавам гласувайте за националистически и леви партии, това може би ще е една от последните битки за истинска Европа. Не тази която е в момента моделирана от ционистите като Сорос, Ротшилд, Рокфелер и други еврейски гни..ди.
24
0
 
15
 
! Отговори
Гьокмен преди 5 години
Хаха, ще поразпусна няколко години в някой хубав немски затвор, и тамааан да ми доскучее, пак ще ме пуснат за някое емоционално преживяване ! Ей туй е хубав животец, братя мюсюлмани, идвайте насам !
23
0
 
15
 
! Отговори
строг преди 5 години
и оня бай с късия ръкав ше ми говори за австралийски ковчези и докат си пеняви мустака тоз му подопечен стреля жени в холандски трамвай и случайните очевидци на средновековни порядки които опитват да помагатщот то тва се иска те са мъже като са или по много или с патлак
22
0
 
14
 
! Отговори
байо преди 5 години
до гледната точкабаце нищо добронамерено не се случва под минаретатадоказателството ви го показа един човек с автомати неговорещ половината езици на които си беше надписал пълнителитесега ще го демонизират и винаги така се е случвало с трезвомислещите в ново време
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алоооооооооо не ви ли стана ясно, че този "стрелец" със IQ на скарида дори може да бъде освободен. Този от толерираните от ЕС хора. Партията на ОРБАН е блокирана за участие в ЕП. Хора, Българи, нормално мислещи човеци, юдеомасоните подменят истинските Европейски ценности с изро.дски такива в стремежа си да властват над света и унищожаването на бялата раса. Гласувайте за националистически или леви партии, управляващите в ЕП е сбирщина от марионетки на еврейските ционисти.