Германия с мерки за защита на ключови компании от китайска експанзия

Експерт: Китайските инвеститори се насочват предимно към компании в затруднение
21 мар 2019 21:25, Екип на Bloomberg
10
Германия с мерки за защита на ключови компании от китайска експанзия
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Китай е втората по големина икономика в света, а Германия е четвъртата. Напълно е вероятно и възможно втората по големина икономика в света да има по-голяма финансова мощ, с което да придобива интересни и добри активи. Това каза Виктор Манев, член на УС на Българска асоциация на управленските консултантски организации, партньор в Impetus Capital, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Част от философията на китайските инвеститори, които често са подкрепяни от държавата, е да се насочват към компании в затруднение, обясни Манев.

"Тези компании на национално равнище трудно намират подкрепа, но притежават ужасно много технологични познания и патенти. Китайските фирми придобиват технологии и патенти, които автоматично използват за своето развитие", отбеляза експертът.

Поради това Германия предприема протекционистки мерки в защита на своята икономика и в подкрепа на своето развитие, смята той. "Големите суверенни фондове инвестират в големи частни предприятия".

Германската икономика се забавя, отбеляза Манев.

"Поради това държавата ще се стреми да подпомага частния сектор. Когато инвестициите на равнище частен сектор се понижат, единственият друг източник е от държавата. Това е политика, която ще наблюдаваме и в САЩ".

Още по темата може да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С BMW i3 за 45000 еврака, нищо нема направят. Виждали ли сте му предните гуми? Аз съм ивждал колел с по-широки гуми ...
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накрая ще спрат да купуват от пампайците и тооолкоз ще е :)
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Одържавяване на частни предприятия. Дойде комунизмът на Запад, вече бившите крайни либертарианци станаха комунисти. Така им е заповядано.
4
5
 
11
 
! Отговори
Да са живи и здрави. преди 5 години
...братята китайци. Дано пробият на пазара в Европа с елавтомобили. Дано инвестират у нас. Там ми е надеждата. Че в Германия няма да ги пуснат,то е ясно. Шансът е за нас
3
5
 
1
 
! Отговори
До-властта.... преди 5 години
Винаги, се- разстройва, човек,..От- Китай.....А, гъди,...Още- мисли, че- има, германки .....
2
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китаецо е долнопробен играч. Трябва му урок от запада и то бърз, защото надигнат ли глава ще пометат целия свят и първи които ще пострадат са гламавите руски смешни пияници.
1
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велика е Германия. Велики са САЩ.Слаб, но симпатичен е Китай.Силна е Япония.Кретат объркани някакси следващите сили - Великобритания, Франция, Канада, Италия.Индия и Бразилия са мощни икономики, но те се разпределят между много хора... Така хората са бедни.Южна Корея, Австралия и Испания го карат спокойно. Силни са, но гледат да не ги забелязват много.Следващата поред икономика е Русия. Объркаха пътя. Удариха го на агресия, целият свят ги мрази и те се влачат надолу.