Проевропейските партии: Замразяването на Орбан е трик

Социалисти, либерали и зелени критикуваха решението на ЕНП
21 мар 2019 12:12,
25
Проевропейските партии: Замразяването на Орбан е трик
Виктор Орбан. Снимка: БТА

Най-големите проевропейски партии в ЕС критикуваха решението на ЕНП да замрази временно вместо да изключи партията на унгарския премиер Виктор Орбан ФИДЕС.

Социалистите, либералите и зелените коментираха като половинчато и слабо решението, което предвижда временно отнемане на правото на глас, участието в срещите на ЕНП и издигането на членове на ФИДЕС на партийни постове в европейската християндемократическата партия.

Трите политически семейства са най-големите проевропейски сили и предвид очакванията ЕНП и социалистите да загубят представителност в следващия Европейски парламент, естествени потенциални съюзници на десноцентристите.

Още по темата

Лидерът на либералите в Европарламента Ги Верхофстат нарече решението на ЕНП “политически трик, който е срам за Европа”. Според него половинчатата мярка показва, че “ЕНП винаги ще поставя парламентарните си членове пред европейските интереси”.

Верхофстат намира ограниченията, наложени на ФИДЕС, за твърде ограничени и показващи, че “ЕНП не се интересува от върховенството на правото, демократичните принципи и независимостта на съдебната власт и медиите, а само от себе си”.

Разочарование изрази и лидерът на социалистите в Европарламента Удо Булман. Според него действието срещу ФИДЕС е закъсняло и показва, че “орбанизацията” на ЕНП е твърде напреднала и ще е трудно да бъде изкоренена.

Неговият съпартиец Ищван Уихей добавя, то не решава проблема и че докато партията не бъде изключена от ЕНП, “както ЕС, така и най-голямото европейско партийно семейство ще бъдат заложници на мръсните политически игри на Орбан и неговите последователи”.

За европейските Зелени замразяването на членството на ФИДЕС е печелене на време преди европейските избори.

“Защитата на върховенството на правото и европейските демократични ценности не могат да бъдат компрометирани чрез политически трикове”, заяви съпредседателката на групата в Европарламента Ска Келер.

Вторият съпредседател на Зелените Филип Ламберт смята, че е срамота, че ЕНП се е задействала, едва когато нейни членове са били сложени на плакати, а не когато са били затваряни вестници и университети и съдии са замествани с партийни назначения.

ЕНП реши в сряда временно да замрази членството на партията на Виктор Орбан, докато комисия от мъдреци начело с бившия белгийски премиер и председател на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой оцени обвиненията срещу ФИДЕС за отклоняване от принципите на християндемокрацията. Срок за доклада на мъдреците не беше поставен. Това стана възможно, след като 13 партии, членуващи в ЕНП, настояха да се разгледа положението на унгарската управляваща партия в политическото семейство. Те бяха подтикнати от кампанията на Орбан, на която членуващият в ЕНП председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер бе сложен на плакати по унгарските улици заедно с американския финансист Джордж Сорос като привърженици на миграцията, на която унгарският премиер е категоричен противник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
2
 
! Отговори
Свободен българин преди 5 години
До Анонимен6 "Голямата миграция я направи целенасочено Путин през 2015-2016г с безогледните си бомбадировки и убийства в Сирия. Ако и това не виждате значи сте кьорави." - Много си зле, брат. Заслепен и неинформиран. Споко, не си виновен ти.
17
4
 
17
 
! Отговори
Не ми ги хвалете преди 5 години
Така е - на ЕНП не им пречеше, когато Орбан национализира 400 медии във фондация за една нощ или пенсионира неудобните му съдии, но щом Юнкер беше закачен на плакат, веднага се задействаха. Лицемери
16
1
 
11
 
! Отговори
Моралистка преди 5 години
Естествено, че е трик. Точно от типа, който правят и гореизброените критици. Например АЛДЕ на какво основание държат ДПС като либерали? На същото, на което ЕНП си пазят Орбан - за бройката в Европарламента
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кадафи поиска да се отвърже от Долара....от там му дойде белята. Според някои е щял да се прикрепя към Юана, според други - към златото. И това бе краят.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
отдавна стана ясно, че само за Египет, Сорос е дал над 5 Милиона чрез фондация за да бъдат въоръжени хора, да им бъдат раздадени компютри, да се провеед агитация....то тази "арабска пролет" не бе случайна.Сорос набута милиарди в Килъри, защото очакваше тя да му ги върне, и сега вие от яд.
13
0
 
23
 
! Отговори
Една добра идея преди 5 години
Референдуми във всяка страна за/против мигрантите!Които нации ги желаят-да ги приемат!Обаче да не ги натрапват на тия,дето не ги искат!Унгарците вече казаха тежката си дума!
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе ти наред ли си? войната в Сирия а започна САЩ, защото искаше да бутне АСАд. ИД е тяхно отроче търгуваха с него оръжие и храни срещу Петрол. Пет години се "бориха" с ИД, тя не връдна с метър дойде Русия за шест месеца ги сви наполовина.Второ - Килъри се хвалеше налявои надясно че плана за "Арабската пролет" е нейна идея и че Обама не искал да се намесва в Либия, но тя го убедила.... КОЙ създаде имигрантите.
11
0
 
21
 
! Отговори
Пфф преди 5 години
Миграцията на паплачта почна след като събориха Кадафи и се прицелиха към Сирия още 2011започна миграцията 2012 2013 2014 имаше яко наплив Путин въобщее не играеше по тая тема в началото - туй е сценарий на САЩ тПутин просто ги спря да не разградят Сирия и да съборят Башар Асад щото вече ще му дойде в повече разпарчатосани 'демократични' страни около него виж Либия и останалите и се сещай кой разбута близкият изток не е Путин гаранция , иначе му е през макарона че Европа си поканила емигранти
10
0
 
19
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До СТИГА ЛЪЖИНе ме интересуват либерали,фашисти,комунисти,демократи,консерватори и каквито и да е!Всеки,който работи за изхвърлянето на исляма от Европа е приятел,а всеки,който го толерира-враг!Толкоз,това е вододела!
9
0
 
21
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До АнонименАланкоолу,миграцията 2015-2016 ли почна или още 2011г?Путин му бил крив....Впрочем 80% от мигрантите по Балканския път НЯМАТ нищо общо със Сирия.А тия през Средиземно море-100%.
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как може да са "проевропейски" партии, искащи Европа да се превърне в постнационална, постхристиянска, мултикултурна, мултиетническа, ислямо-африканска федерация?
7
2
 
20
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До СТИГА ЛЪЖИСтига глуп.ости!И хич не ме интересува какъв е бил австралиеца преди,а СЕГА!То и Орбан е учил в университета на Сорос,ама сега действа със замах!Впрочем,сигурно му е било от полза-друго си е когато познаваш врага отвътре!
6
1
 
20
 
! Отговори
Верно преди 5 години
До АнонименТочно така-какви про-европейци могат да бъдат слугите на Сорос съсипващи Европа с политиката си.Жалко,че и в тоя ЕП няма да загубят мнозинство и още 4 години проблемът ще се задълбочава,вместо да бъде решен!
5
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан е истински лидер! Истина е че Юнкер и всички останали либерални бклуци са купени от Сорос и работят изцяло против Европа и страните и! Толерастията и фанатизма им, политическата корекция и плановете им за мултикултурални общества и изтриването на страните за да може елитите които представлява Сорос, просто да имат пълен контрол върху смесената *** без никаква национална идентичност. Продажните медии го плюят, но Орбан е уникален! Жив и здрав да е, и повече като него
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво европейско има в това да напълниш Европа с мюсюлмани, които ежедневно тероризират европейските християни?
3
25
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай Пешо"Орбан трябва да е президент на ЕС!"За президент на ЕС не става защото е бyдала, ама да лъска трандафорите на Путин мисля че не може да се намери по-добър от него в ЕНП.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"решението, което предвижда временно отнемане на правото на глас, участието в срещите на ЕНП и издигането на членове на ФИДЕС на партийни постове в европейската християндемократическата партия.""Демокрация" по европейски. А в европарламента е още по-голяма порнография.
1
2
 
27
 
! Отговори
бай Пешо преди 5 години
Орбан трябва да е президент на ЕС!