ЕС даде на Лондон нова дата за Brexit - 22 май

Великобритания може да остане и повече, ако направи евроизбори
Обновена: 22 мар 2019 08:07 | 22 мар 2019 08:00,
25
ЕС даде на Лондон нова дата за Brexit - 22 май
Снимка: БТА


След близо седем часа разговори европейските лидери дадоха на Великобритания отсрочка от 54 дни за напускане на ЕС. Решението обезсилва досегашната дата за излизане на Обединеното кралство от ЕС - 29 март.
27-те решиха, че Лондон може да остане до 22 май, ако идната седмица британският парламент одобри при трети опит договорените между ЕС и правителството на Тереза Мей условия за раздялата. Ако и той се провали, британското правителство трябва до 12 април да обяви какво ще прави с напускането. След това лидерите отново ще се съберат, за да обсъдят новата молба на Лондон.
"До тази дата всички възможности са отворени и британското правителство ще може да избира между сделка, без сделка, удължаване и оттегляне на член 50", заяви председателят на Съвета Доналд Туск след края на заседанието.

Още по темата

Освен излизане от ЕС със или без сделка, Великобритания ще може да избере и да организира европейски избори между 23 и 26 май. Това би й позволило да остане още неопределено време в Съюза, включително за 5 години, колкото е мандатът на Европарламента. Ако приеме избори, Обединеното кралство ще има 40 дни да ги организира.

Така лидерите на ЕС отказаха на Великобритания исканото от Тереза Мей отлагане на Brexit до 30 юни, като дадоха една седмица на управляващи и опозиция в Обединеното кралство да постигнат компромис по сделката за Brexit и да я ратифицират като раздялата ще се осъществи на 22 май. При негативен вот Лондон ще има 14 дни да реши дали да проведе евроизбори, като така удължи отсрочката неопределено, а ЕС ще избегне политическа криза заради изискването всяка държава от ЕС да избира евродепутати по едно и също време.

"Ако до 12 април Обединеното кралство не реши да проведе избори, възможноста за дълга отсрочка автоматично ще стане невъзможна", предупреди Туск.

Запитан какво означава дълга отсрочка председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер каза "до края".

Тереза Мей обаче заяви, че "ще бъде грешка да искаме от британските граждани да гласуват за Европейски парламент, три години, след като те гласуваха за напускане на ЕС".

Същевременно вчера евролидерите потвърдиха, че вече постигнатото споразумение за напускането с правителството на Мей не подлежи на предоговаряне и одобриха гаранциите, които британският премиер и шефа на Еврокомисията уговориха в Страсбург на 11 март. С тях се дават допълнителни уверения, че ЕС ще използва предпазния механизъм за ирландската граница само в краен случай.

"Направихме всичко по силите си да постигнем споразумение. През декември ни бяха поискани допълнителни уверения - дадохме ги. Поискаха ни още уверения през януари, дадохме ги. Аз бях помолен за още уверения за предпазната клауза в понеделник, и ги дадох. Това приключва целия пакет. Повече нямаме какво да дадем”, заяви Юнкер.

Той добави, че каквото и да се случи ЕС е готов за всички варианти, включително за напускане без сделка.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни увери, че ако Великобритания ратифицира споразумението с ЕС за раздялата, евродепутатите ще се съберат извънредно да го ратифицират от името на Съюза, дори вече да са се разпуснали за изборите.

Заседанието на 27-те се оказа по-драматично от очакваното, след като Тереза Мей напусна срещата след 90-минутна сесия с въпроси и отговори с лидерите.

Първоначално те отхвърлиха предложението на Еврокомисията за отсрочка до 23 май и изглеждаше, че са склонни да приемат идеята на френския президент Еманюел Макрон за отлагане на Brexit само до 7 май, като въпросът се обсъди отново на неформалната им среща в румънския град Сибиу на 9 май.

В крайна сметка с общите усилия на Германия, Холандия, Белгия и Люксембург бе решено единодушно да бъде дадено повече време, за да се избегне твърд Brexit и да се позволи на бизнеса и гражданите да се възползват от договорения преход при уредени правила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
nemo преди 4 години
Европа е слаба,започва , да се огъва , говореха за окончателно излизане края на ноември,вече говорят за май.Това кото ще се случи накрая е Англия,когато и изнася вътре, когато неи изнася вън.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще пестят по 60 милиарда годишно, за да ги дават на техните бедняци от световен произход. Забравиха защо излизат.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е нова, а изгодната за ЕС, обаче само ако UK парламента въобще гласува за това, а не играе в стил Фарадж на перманентно недоволство
21
3
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЕС Е ОБЯВИЛ, ЧЕ НЕ МОЖЕЛО ДА ГИ ИЗХВЪРЛЯТ ДОКАТО ПАРЛАМЕНТА ИМ НЕ ПРИЕМЕМ СДЕЛКАТА , ЗАЩОТО БИЛО НЕЧЕСТНО!!!С ДВЕ ДУМИ ТЕ НИКОГА НЯМА ДА ПРИЕМАТ СДЕЛКАТА И НИКОГА НЯМА ДА ИЗЛЕЗНАТ!
20
2
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЩОМ МОГАТ ДА СИ ДАВАТ ОТСРОЧКИ ТАКА ДО БЕЗКРАЙ !АЗ ВИ КАЗАХ, ЧЕ НЯМА ДА ИЗЛЕЗНАТ :D
19
1
 
6
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
ЕС даде на Лондон нова дата за Brexit - 22 май, при условие, че се откаже от сев. ирландия?
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17платен
17
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брекзите е пратен от раССия , която иска в "Европа" (въпреки, че е миризлива, алкохолизирана азиатска ***), ама не ще в ЕС, защото там ще трябва да спазва правилата! Но тя НЕ иска да спазва "чужди" правила, иска да наложи Нейните правила! Не ще в ЕССР, а иска СеСеСеРе-2!ЕНЯМА да стане тая! пу.тя да си взима тръболяка и да си го прокара до Австралия ако ще, в Стара Европа НЕ и искаме ши.бана Тръба!
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам такъв член 50 с Топлофикация! Мога да пратя да не платя, до се откажа или да удължа срока. :)
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И евентуално за два месеца ще договорят нещо което не можаха за три години? Аз не знам защо ЕС им чака вътрешно държавните политически игри? Излизането е на 12 април значи - деня на космонавтиката.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дадоха една седмица на управляващи и опозиция в Обединеното кралство да постигнат компромис по сделката за Brexit и да я ратифицират като раздялата ще се осъществи на 22 май. При негативен вот Лондон ще има 14 дни да реши дали да проведе евроизбори, като така удължи отсрочката неопределено--пак много витиевато и усукано ...саксофоните е видно, че са нестабилен член (утре може да искат нов референдум). ама и брюкселските зелки и те не знаят какво искат - вчера се бяха втвърдили, днес- омекнаха
13
6
 
5
 
! Отговори
До 345... преди 5 години
Еми виж,как Сега говорят вече от Брюксел и преди 15-20 години какво говереха.Какво обещаваха и за какво го създаваха ЕС преди 20 години и как сега ЕС не е Това което обещаваха преди 20 г. И в Германия подожението не е цветущо,там има проблеми също,но Германия няма този ресурс да издържа ЕС ,а нужно ли й е Това.
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изнудили са Юнкер ,за да останат в еспрез ирландската граница,но явно им севижда малко.30юни- значи да насмитатЕвропа и да постигнат във времето ощепромени ,да диктуват политики.ДотукТереза е печеливша.Да видим как щеотиграе политическия казус.Последно-ще натика европейците в блатото.Мисля
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ЕС ще го има и без Великобритания, а и да излезе след едно две правителства пак ще си влезе."Ще влезе, ама ако си затвори централите първо
10
3
 
7
 
! Отговори
34654567 преди 5 години
Не знам защо хората вярват, че ЕС потъва. За пример мога да дам, че Германия има близо 100 млрд евро бюджетен дефицит за 2018-та години. Въпреки натоварената има социална система. ЕС ще го има и без Великобритания, а и да излезе след едно две правителства пак ще си влезе.
9
4
 
9
 
! Отговори
бай х преди 5 години
До Анонимен 6 и за комунизма в СССР така се говореше и той умре на 72 години
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо за 2050г го отложете, да си починем малко и да спрете да харчите пари за "хем сърби, хем боли"
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Британците просто искат да изчакат на перилата на кораба и ако вземе да потъва, да се измъкнат набързо. Досега стояха отгоре на мачтата и вееха знамето и се тупаха в гърдите като горди европейци.
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа това е ГЕРМАНИЯ. ЕС е оцелял и няма сила , която да го бутне вече 70години.
5
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да напуснат ЕС . Ще останат, всичко се върти да се допуснат на изборите , стане ли това - край с брекзита . Обикновенните хора който гласуваха да напуснат ще бъда прецакани