Чистка в училища в Барселона: Червената шапчица е сексистска

История за Свети Георги също не била подходяща за децата
19 апр 2019 15:45,
66
Чистка в училища в Барселона: Червената шапчица е сексистска
Снимка: Pixabay

Няколко училища в испанския град Барселона решиха да се борят със "стериотипите" и "сексизма", плъзнал из лавиците на библиотеките им. Едно от тях вече премахна над 200 детски книги, включително "Червената шапчица" и история за легендата за Свети Георги, пише в. "Гардиън".

Още по темата
Училищната библиотека с около 600 книги за деца бе "проверена" от асоциация на детски клубове "Espai i Lleure", като част от проект, който има за цел да покаже скрито сексистко съдържание.

Организацията направила преглед на героите във всяка книга – дали имат реплики, какви са им ролите, и открили, че 30 на сто от книгите са много сексистки, със силни стереотипи и "без педагогическа стойност".

Сред тях са няколко версии на приказката за Червената шапчица и на историята за св. Георги, популярно четиво в Каталуня, която отбелязва деня на светията на 23 април. Книгите са премахнати от лавиците, а "по-нестереотипните" са оставени, пише БНР.

По този пример едно от училищата ще създаде комисия по полова равнопоставеност, за да направи преглед на книгите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
Prikazki преди 4 години
Абсолютно правилно освен това повечето приказки са откровенни Хоръри!
58
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Хайде сега направете клади по площадите и изгорете книгите. После Хитлер бил такъв и онакъв. А еврогеОвете какви са? Ще се окаже че са 100 пъти по-лоши от Хитлер, той поне нямаше да допусне афро-арабо-*** *** из Европа. Нацизмът не успя да съсипе Европа, но еврогеОвата демокрация със сигурност ще го направи!
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изродиада!!!!!Някога и нацистите и комунистите са горели НЯКОИ книги,а сега,по време на господството на тоталитарната демократура,започва повсеместен поход срещу книгите,колкото и несвинни да са те и ОСОБЕНО СРЕЩУ ТЯХ,за да бъде изкоренена всякаква ПРИРОДНА ЕСТЕСТВЕНОСТ и човешките млекопитаещи бъдат превърнати в стандартизиран немислещ планктон!!!Докога полуумрялото "човечество" ще търпи всичко това?ДОКАТО ПРИВЪРШИ СЪС СЕБЕ СИ ЛИ????
56
0
 
3
 
! Отговори
Ivaka преди 4 години
До Анонимен Те ако бяха само дъските...и други работи им хлопат,ама те това е положението
55
0
 
19
 
! Отговори
Съвременник преди 4 години
Той вълкът не можа да уплаши Червената Шапчица,ама тея от ЕС я подгониха из гората.Само добрият ловец да се не присети нещо,че ако ги подбара с ,,голямата пушка'' не знам тогава каква ще става тя тогава ? Нещо много взе да им се насъбира на подобните им де/организации. Сигурно следващото рокадо ще бъде с ,,Под Игото'' че видиш ли Боримечката имал голямо ,,черешово топче'' .
54
5
 
10
 
! Отговори
НЕбългарин преди 4 години
Като е в Испания чистка, ако беше в Турция ууу вой до небесата!
53
0
 
34
 
! Отговори
:) преди 4 години
От утре жените - шофьори на ТИР-ове и войници, а мъжете почват да раждат и да тренират бод зад игла. Какви са тези стериотипи????А през това време Европа се пълни с мюсляци, който яко помпат забрадените и произвеждат себеподобни. Размножават се като едноклетъчни и до 30-40 години Запада ще е завладян.
52
0
 
30
 
! Отговори
Трагедията е пълна преди 4 години
Кога ли ще почнат да горят книги по площадите тези либерасти разпасани?
51
0
 
24
 
! Отговори
леле преди 4 години
***, гадост !
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, тая от фотото със сигурност е сексистка, а Кумчо Вълчо се облизва.
49
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
It's not the end of the world, but you can see it from here. С нищо не се различават от нацистите и комунистите едно време. Едните са горяли книги, другите са ги цензурирали (забранявали). Същите похвати, различни маски.
48
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия от ЕС сигурни ли са че не им, хлопат дъските ?
47
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спящата красавица като е ходила да се целува със оня развpатен принц това не ли е сексистко, а Снежанка и седемте палави джуджета а Пепеляшка ама да така е понякога представете си хората правят секс между различни полове.
46
3
 
11
 
! Отговори
въпросче преди 4 години
Всички сме против подобна намеса, но колко от нас използват свободното си време за да четат и разговарят с децата си.
45
0
 
41
 
! Отговори
Гюро Кюмюро преди 4 години
Абе, "Котаракът в чизми" не треа ли и той така за насилие върху животните, "Бременските музиканти" също...
44
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото повече се опитват да стягат примката около шията, толкова повече ще губят контрол. В момента, тия книги са номер 1 хит по книжарниците в катуня
43
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като мюсюлманите закрият Европа и открият халифат ще има доста брутален сексизъм.Защо мисля че ще закрият Европата ли? Ами защото имат по 10-15-20 деца.Тия "бездетните " са с по 3-4бр.А европейците имат по 1 максимум 2.При тва тия дет правят деца.Останалите се занимават с е такива глупости за които пише статията.Или направо обръщат резбицата... Очевидно според най-елементарни сметки след 50-60 год европейциите ще бъдат малцинство.Те се загрижили за Червената шапчица.Много са зле.
42
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е, че Червената Шапчица е много гадна приказка.
41
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Католиците имат богат опит с клади, горене на книги, инквизиция, създаване на ордени.Чистката на традициите, на реалиите, съществуващи от столетия, е също форма на клада.
40
2
 
16
 
! Отговори
Радой Ралин преди 4 години
Поета го е казал: " Жената от друго тесто е направена, със звяр да си легне. Пак цяла си остава". Та тия каталунци не са ли чели нашия дисидент!