13% от българите биха гласували за излизане от Евросъюза

Подкрепата за ЕС рекордно висока преди изборите за Европарламент
26 апр 2019 07:42,
389
13% от българите биха гласували за излизане от Евросъюза
Снимка: архив, Reuters

13% от българите биха гласували за излизане от ЕС, ако такъв референдум бъде организиран в страната. Това показват данни от социологическо проучване на Европейския парламент, направено през февруари и март и публикувано месец преди евроизборите.

64 на сто биха дали гласа си за оставане, а всеки пети няма мнение. Според изследването през последните 6 месеца у нас желаещите да останем в ЕС се увеличават за сметка на колебаещите се.

Данните подреждат България на 13 място в Европа по нагласи за напускане, но далеч след британците, където Brexit все още има подкрепата на 37% от запитаните. Но дори в Обединеното кралството гласовете за оставане вече са повече - 45%, посочва Европейският парламент.

След британците сериозни нагласи за напускане има още в Чехия, където всеки четвърти е на мнение за излизане, а по-малко от половината са за оставане.

Според проучването въпреки кризите, миграцията и Brexit, подкрепата за ЕС сред европейските граждани е рекордно висока и доближава нивата на евроеуфорията след падането на Берлинската стена през 1989 г. 68 на сто от анкетираните се изказват в полза на членството на техните страни в ЕС.

Под 40% от европейците знаят, че изборите за ЕП са през май

България е се сред държавите, в които по-малко хора подкрепят членството. Въпреки това 53 на сто от българите смятат, че влизането в ЕС е правилно, само 8 на сто го намират за грешка, но за всеки трети то няма значение.

Най-големите еврооптимисти живеят в Люксембург, където 86% харесват ЕС, следвани от Холандия - 84% и Ирландия - 83%. Чехите и италианците са най-скептични - подкрепа за Европа изразяват около 1/3 от анкетираните. Проевропейските настроения са по-разпространени сред по-младите, по-образованите и живеещите в по-големи населени места.

59% от българите виждат ползи от членството, точно колкото и французите. 23 на сто от българите смятат, че не знаем как да се възползваме от присъствието си в ЕС. Най-убедени, че страната им извлича максималното от членството, са малтийците и литовците, където практически цялото население е на това мнение. По-скептични от нас са италианците, австрийците и гърците.

Според половината европейци нещата в ЕС не вървят на добре, като най-критични са французите и гърците. Повече от половината от населението е песимистично настроено и в Чехия, Великобритания, Финландия, Испания и Белгия. За това пък в Люксембург, Дания и Полша възгледът е противоположен.

Сред българите доволен от ЕС е всеки трети, а от нещата у нас - половината анкетирани, твърди Европарламентът.

В България все още има очакване несистемните партии да предложат търсените решения. Само 40 на сто смятат, че те са проблем, докато всеки трети би ги подкрепил, а още толкова се колебаят. Това подрежда България на последно място в ЕС сред страните, които се опасяват от тяхното навлизане в управлението.

По-малко от половината българи (48%) знаят, че предстои да се избират евродепутати. България е сред страните, в които избирателите декларират със средна готовност за участие във вота. Около 40 на сто от анкетираните заявяват, че ще се включат в гласуването при 36% избирателна активност на европейските избори през 2014 г. Подобни са нагласите и в съдените Гърция и Румъния. Всеки трети български избирател е категоричен, че няма да пусне бюлетина.

Гражданският дълг се посочва като основен мотив за гласуване от 41% от българските избиратели. Привичката за участие в изборите и желанието за подкрепа на определена партия се назовават като втори и трети по важност мотиви. Намерението за протестен вот ще заведе пред урните всеки пети българин, който смята да гласува.

Гражданският дълг е водещ мотив за гласуване и в ЕС като цяло, следван от привичката и осъзнатото усещане за принадлежност към Европа. Само 20% от българите ще участват в изборите за Европарламент, защото се възприемат като европейци, показва изследването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Още по темата: есизбори за ЕП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
33
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Звездите в долния ми коментар са за пришълците от п-в Индустан, характерни с тъмен цвят на кожата, (много) нисък коефициент на интелигентност, виновен за пещерна агресия, примитивизъм и често кръвосмешение. Същите, които благодарение на Брюкселския диктат са поставени с предимство преди Българите във всички сфери на живота в България и също над закона. До степен, че ние, обикновените Българи не можем дори името им да изпишем. Трие се! Защото било 'расистко' да ги наричаме с истинското им име.
273
1
 
33
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Истинските, етнически Българи (а не тези само на хартия, като *** и турците) вече постепенно, но убедително осъзнаха и видяха, че членството в ЕС беше поредната измама, която за обикновения човек не донесе нищо хубаво! Затова, по мои груби сметки, минимум 65% от тях биха гласували за излизане от ЕС, ако имаха правото да го направят! Естествено, че резултатите от цитираното "социологическо проучване" ...на ...хм... "Европейския Парламент" (разбирай синагогата на сатаната) са 100% Фейк Нюз.
272
0
 
36
 
! Отговори
Лоренцо преди 4 години
До Социолога: ,,хОдожествено,, си неграмотен!!!
271
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без европа ще има опашки за хляб и олио и вестник 24часа:))) кой *** иска да излезе от европа освен тоя който го е страх че ще излезе от двореца и ще влезе в КИЛИЯТА!!!!
270
6
 
37
 
! Отговори
Бягайте преди 4 години
И излизаме . И то на бегом. Който остане последен плаща сметката. Англичаните са хитри.
269
7
 
39
 
! Отговори
До Марсианец №286 преди 4 години
Прав си Марсианецо! Без членството на България в ЕС щяхме да бъдем сравними с Молдова, Грузия и Украйна - все европейски страни. А с членството, под мъдрото ръководство на Н. Св. Банкянския пророк и мъдрец, да се свети името Му, ни сравняват с Уганда.))) Дали и ти не си завършил Магнаурската школа в Симеоново и затова пишеш "преценят"? Научи се, че правилното е "преценяват".)))
268
5
 
35
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Болсонаро как станапрезидент -- обещавална индианците в джунглатаблондинки .Много интересно е как се тълкува този факт. Русофилите и путинистите смятат, че Болсонаро е престъпник, а индианците са жертви на измама...
267
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
MOJE BI 73/. ZA IZLIZANE.
266
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 304. Включи си главния мозък И проумей.Че това са 2 несъвместими организации Дечо!
265
14
 
41
 
! Отговори
! преди 4 години
Трябва да има референдум и ще видите че 80% ще бъдат да излезем от ЕС а само 20% да останем! Трябва да стоим далече от Ес и Нато
264
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САМО ЕС И НАТО
263
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
13% от българите биха гласували за излизане от Евросъюза----НОВИНА МЕНТЕ - КАТО ВСИЧКИ РУСКИ НОВИНИ
262
9
 
45
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Руската ***, която иска да излиза от ЕС, да си стяга куфарите и да се изселва в руската ***.
261
13
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия объркаха процентите , реалните са 13 за оставане а 87 за излизане , ЕС е завземане на територии без война , това е най хитрото , както всички знаем никой в БГ няма думата за нищо , просто ни превзеха а не само нас а целите балканин и си сложиха васали да ни управляват , така е било още през 15/16/17 век но тогава са превземали териториите с битки
260
14
 
45
 
! Отговори
Saxon преди 4 години
Да живее ЕС и неговите привърженици- а Троловете те тук те да си мрънкят колкото си щат
259
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе туземни рая,не ви ли омръзна да се хващате на нагласени от продажната власт "проучвания",с които да ви манипулират,да ви карат да се джавкате като *** по форумите,докато властовите издънки си крадат,най много да ги заменят с други и никой да не ги санкционира.Сменят крадците пред очите ви с нова партида крадци,а предишните си отиват кротко по следите на окраденото, някъде в отвънморски територии!!!Стадо-о-о!!!!????Как те шльокат и ти не се усещаш!
258
1
 
35
 
! Отговори
xoxo преди 4 години
good
257
7
 
45
 
! Отговори
От Анкета преди 4 години
От анкетата разбрахме, че или 99% от българите са ***, което не е възможно,или един *** цъка ДЕСЕТ Пъти.Това е ситуацията в БГ, един *** би простил земята му да стане пустиня, да има престъпност, и др.На такива им дават трибуна, готови са БГ да загине за жълти стотинки.С две думи ла*но да е ще го изядат, само да е маде ин EU.Това е падението, моралното и липсата на ценности.А в съседната статия четем "демографски срив няма да има пенсии".
256
2
 
34
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 4 години
робче, до 500 коментара бая ще има да покликаш. действай, че утре пак ще се червиш в магазина.
255
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тоя къс виц се смеятсамо неграмотни . Проблемъте , че Софийският университетбълва такива в изобилие .В китайските университетипреподават други науки .