Политически скандал разтърси Белгия дни преди евровота

Заповядано било да се задържат чужденци с цел прогонване
22 май 2019 11:38, Елка Василева
17
Политически скандал разтърси Белгия дни преди евровота
Барт де Вевер. Снимка: архив, Reuters

Четири дни преди изборите за федерални и европейски депутати, както и за местна власт, Белгия е разтърсена от нов политически скандал, съобщават местни медии.

Разпространен таен звукозапис показва, че полицията в Антверпен е получила нареждане да задържа с предимство чужденци, които подлежат на бързо принудително прогонване.

На записа, направен през 2016 г. по време на работно съвещание, се чуват думи на председателя на най-голямата партия в страната Нов фламандски алианс (НФА) и кмет на Антверпен Барт де Вевер. Той говори за "походи" за задържане до напълването на затворите. В качеството си на кмет Де Вевер ръководи и местната полиция.

Най-добре е да се задържат хора от националности, предпочитани от "Еър Франкен", казва Де Вевер. Думите му са намек за полетите, организирани от тогавашния държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен, с които принудително чужденци са връщани в държавите, от които произхождат. Ако самолетът може да се напълни, би било лудост това да не се направи, допълва Де Вевер.

По неговите думи, преди да предприеме акция, местната полиция се осведомява за броя на свободните места в затворите, за да ги напълни.

Той съобщава за подготовката на нов център за задържане, който да бъде изграден от ненужни контейнери, осигурени от Холандия. Медиите отбелязват, че този център вече съществува.

Тази сутрин Де Вевер потвърждава съдържанието на записа, определян от мнозина като доказателство за дискриминационни действия и заявява, че се гордее с постигнатия рекорд на прогонени 6250 чуждестранни престъпници, предаде БТА.

Главният политически съперник на НФА - председателят на партията на социалистите франкофони Елио ди Рупо - коментира, че заради думите си Де Вевер следва да бъде подведен под наказателна отговорност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
8
 
! Отговори
Е, сега! преди 4 години
Защо реалистите ги наричат фашисти, а мнението на безумните комунисти и социалисти се тиражира.В случая скандална е само реакцията на комуниста срещу здравия разум
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с контейнерите е супер идея. Пристанищата във Варна и Бургас да проведат инвентаризация и да кажат колко могат да доставят!
12
0
 
9
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Европа е превзета, всеки който иска да се отърве от .... се води враг на народа! Пълен абсурд. Докато израел съществува ще е така! Стискам палци на китайците, да ги очаткат както е предречено
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фашистите и нацистите на Запад са се научили да се крият и да говорят открито само демократично. Само скрити камери и микрофони разкриват техния фашизъм.
10
0
 
16
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Човека си е вършил отговорно работата, за която народа го е избрал. Това не е скандално, а е похвално.
9
0
 
9
 
! Отговори
Чичко Филипов преди 4 години
Има мюсюлмани-бежанци- има проблеми/ и то безброй-кражби,мръсотия,изнасилвания,дрога.../..Няма бежанци---няма...какво? Няма проблем! И какво излиза-някой изкуствено създава проблеми...Кой е той-ще ви каже чичко Филипов в следващото предаване..
8
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скандалното е, че трябва да се задържат всички престъпници, а не само чужденците, както е искал този oлигoфрен
7
13
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Заради едно изказване в Белгия искат подвеждане под съдебна отговорност. Кога у нас ще поведат под отговорност крадлата на века ***!
6
0
 
26
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Де Веевер и Франкен са напълно прави! Колко атентата станаха в Белгия или от живуши там терористи? Какъв скандал? Та това е за похвала!
5
0
 
13
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Левите либерасти, вместо да избодат очите на истински мислещите политици, ще им изпишат веждите. За предпочитане е обаче не да се депортират нашествениците, а първо да се депортират техните поддръжници.
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да наистина и аз се скандализирах много тежко, че в Белгия е останал един истински мъж. Те ни крадат, бият, изнасилват и убиват, но ние трябва да сме добри с тях, да сме солидарни и толерантни, защото те са по-важни от нас, ние сме просто обслужващ персонал на ордите нашественици.
3
0
 
31
 
! Отговори
пфф преди 4 години
И какво? Загубиха два гласа от специалните снежинки следващи "*** стъдис" следващи в Антверпенския университет по модерни изкуства?
2
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам къде е скандалът в цялата работа.
1
0
 
35
 
! Отговори
Unufri преди 4 години
И какво скандално има в това хората да са загрижени за собствената си държава?