Тереза Мей подава оставка до 10 юни

Днес се очаква да обяви совето решение
Обновена: 24 май 2019 12:47 | 24 май 2019 12:31, Александър Попов
15
Тереза Мей подава оставка до 10 юни
Снимка: Reuters

Очаква се днес британската премиерка Тереза Мей да обяви датата на оттеглянето си след среща с Греъм Брейди - председателя на влиятелния Комитет 1922 от консервативни депутати, с когото ще обсъди своето политическо бъдеще, съобщиха британски медии, цитирани от БТА.

Обявяването на очакваната оставка на Мей ще даде ход на процедура по избирането на нов лидер на управляващата Консервативна партия и, съответно, на правителството, който ще настоява за по-радикално споразумение за развода с ЕС, отбелязва Ройтерс.

Според източник от този комитет, Мей ще обяви оставката си вероятно на или преди 10 юни и ще остане на поста си като служебен премиер до избирането на нов лидер на консерваторите. Очаква се надпреварата между кандидатите да трае около 6 седмици.

За фаворит за спечелването й се сочи бившият външен министър Борис Джонсън - най-видният привърженик на Брекзит. Залозите дават 40 на сто вероятност той да я спечели. Друг вероятен претендент е Доминик Рааб, също привърженик на Брекзит и бивш министър по въпросите за развода с ЕС. Неговите шансове се оценяват на 14 на сто. Други вероятни кандидати за наследници на Мей са Майкъл Гоув, Андреа Ледсъм и сегашният външен министър Джереми Хънт, като шансовете на всеки от тях се оценяват на 7 процента.

По-рано Мей обещаваше да се оттегли, след като прокара през парламента споразумението за оттегляне, което тя постигна с ЕС. То обаче на три пъти бе отхвърлено от депутатите, и то със солидни мнозинства.

Днес тя трябваше да представи споразумението за четвърти път в парламента с някои компромиси в него с цел привличане на повече депутатски гласове. Но още преди това реакциите срещу него бяха категорично отрицателни, което предвещаваше то отново да бъде решително отхвърлено.
Последната информация е, че публикуването му се отлага за 3 юни.

Очаква се Мей да остане на поста си по време на предстоящото държавно посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп в началото на юни. Той идва по нейна отдавнашна покана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: тереза мейBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БЕЗЛИЧНАТА ПИОНКАТА МЕЙ ЕДНА МАША НА КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО СИ ИЗИГРА РОЛЯТА!!!А ТЯ БЕШЕ ДА ЗАБАВИ МАКСИМАЛНО ИЗЛИЗАНЕТО ОТ ЕС КАТО УЖ СЕ ПРАВИ , ЧЕ Е ЗА ИЗЛИЗАНЕ И ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА :DТОВА ГО ПИША ОЩЕ ОТ КАКТО СЕ ПОЯВИ ОТ НИЩОТО И ОТИДЕ В НИЩОТО!
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горките хора! Дано им се осъществи възможно най-скоро този Брекзит, че най-накрая да могат британци, пакистанци, индийци и нигерийци да живеят в мир в държава без българи и румънци! Съсипахме им държава ние, гастърбайтерите от Европа. За разлика от пакистанците, които само ги облагородиха!
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С фалшиви новини мотивираха хората за брекзит. С българи и румънци ги плашеха и сега употребиха и Мей... царе са на фалшивите новини и лъжите
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако пък изберат перхидролния фъфлек, значи британците заслужават съдбата си.А ЕС не трябваше да им дават отсрочки след 30. март и да участват на евроизборите. Дадоха възможност на Фаража да прави още зулуми.
5
5
 
2
 
! Отговори
Баба Дора от Петърч преди 4 години
До Бай ***,много добре направи Борето че подтикна с Фарадж тезиглупави британци, най-сетне да се да се усетят и отхвърлят бремето върху плещите си . . .наречено ЕС !Сега всички навлеци в това число "мамалиги и ***" ще трябва да систягат багажа и преберат по кочините си !
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
колко невероятно красиви са английските жени...
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешното стана тъжно.Започна съсипването на тази жена.
2
1
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Борис ?! Тия в ред ли са ?
1
4
 
19
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
айде всичко от началоборис джонсън е най голямата политическа грешкатотален лъжец подвел милиони британци на референдума ако той заеме мястото и това ще бъде наистина падение в британската политика