Кой срещу колко ще се разписва: Заплатите и бонусите на евродепутатите

Вижте с колко посрещат ежедневните си нужди
27 май 2019 08:20, Александър Попов
49

Депутатите в европейския парламент се радват на добри заплати, бонуси и редица привилегии, например безотчетни пари за офис.

Всички евродепутати получават една и съща заплата. Тя се ocигypявa чpeз бюджeтa нa пapлaмeнтa. Оcнoвнoтo мeceчнo възнaгpaждeниe възлиза на малко над 8 757 евро (брутна сума). То подлежи на облагане с европейски данък и осигурителни вноски, след което възлиза на 6 824,85 евро. Или около 13 306 лева. Тази сума обаче може да се намали още. Това се случва, ако държавата, от която идва депутатът реши да обложи доходите му с националните данъци, съобщава Bulgaria ON AIR.

Депутатите получават и пари, с които да посрещат ежедневните си нужди. За да управляват разходите си за офис например, се предвижда надбавка за общи разходи в размер на 4 513 евро на месец.

Именно това финансиране е едно от най-оспорваните. Причината – сумата може да бъде депозирана директно в личните банкови сметки на членовете на Европейския парламент. А те не са задължени да разкриват как изразходват парите.

Засега няма изгледи тази политика да се промени. Точно обратното, през септември 2018 г. Европейският съд предизвика широко недоволство, след като одобри отказа на Европейския парламент да предостави достъп до документи, свързани с общи разходи на депутатите, на журналисти.

Мотивът – обработката на повече от четири милиона документа, които са изискани, ще бъде прекалено тежка задача за администрацията.

Когато пътуват във връзка с задълженията си като депутати, те трябва да представят фактури. Ако го направят разходите се възстановяват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
10
 
! Отговори
Пенсионерите кълнат преди 4 години
Лиляна Павлова ДАНО ДА СЕ ЗАДАВИ с големия порцион, предвиден за евродепутатите!Да знае, че всеки неин залък е прокълнат от страдащите в мизерия трудови пенсионери, на които тя мисли, че не бива да бъдат увеличавани пенсиите, защото им оставали само по 5-6 години живот след пенсионирането!Безумците пратиха в ЕП жена, която приема като нещо много удобно факта, че продължителността на живота в България е най-ниската в ЕС, и счита, че последните му години могат да бъдат изживени в мизерия!
42
3
 
5
 
! Отговори
Левски преди 4 години
До АнонименТи не си наред!Тодор Живков за 54години построи Държава която нямаше аналог в Света!Сега с Мафията близо 35 години ни правят преход за демократичен Режим.Малко е за такъв народ малко е още мъки трябват.Ще се молите за желязната завеса ама птичето веднъж каца на рамото...45 години не беше режим,сега е режимааа...
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и още. След приключване на работа в ЕП за всяка година прекарана там се изплаща по 1 месечна заплата,но не повече от всичко 24.
40
0
 
13
 
! Отговори
я па тия преди 4 години
НЕ Е *** ТОЯ КОЙТО ЯДЕ БАНИЦАТА, А ТОЯ КОЙТО МУ Я ДАВА (народа чрез данъци)
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бюджетът на ЕП за 2019 е ?165млрд. От тях 6.4% т.е. ?10млрд, са за административни разходи, заплати и пенсии. Да, не само заплати, а и пенсии. За всяка година като евродепутат се полагат 3.5% от заплатата, т.е.?306. Така за един 5г мандат пенсията излиза ?1530, платима от бюджета на ЕС след навършване на 63г възраст.Справка Уикипедия
38
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българска тъ'поглава" е породата овца населяваща територия България ! Така познават населението на България по света ! Ком'унетата го превърнаха в това ! Наивници повярваха, че партиите в Парламента не са клонирани от БКП....ха ха ха какви глу'паци ?
37
0
 
20
 
! Отговори
А така! преди 4 години
А такаааа...!!А сега изясни ли ви се картинката, а ??? Разбрахте ли сега защо куцо и сакато драпа за европейския парлЯмент...??? И наистина ли има още завеяни балъци, които си мислят, че някой представлява техния интерес...?!?! И вие ходите доброволно да си давате гласа за тези хора...за да може още по-доброволно да им плащате заплатите...????
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма част от избраните ще карат втори мандат като евродепутати. Десет години в Европарламента, дали им е зле на Станишев или Джамбазки или *** Майдел, дето друго не е работила освен в европарламента като секретар и депутат?
35
0
 
21
 
! Отговори
axa преди 4 години
забравяте и дневните 320 евро на ден и 25000 евро за асистенти
34
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Българска тъ'поглава" е породата овца населяваща територия България ! Така познават населението на България по света ! Ком'унетата го превърнаха в това ! Наивници повярваха, че партиите в Парламента не са клонирани от БКП....ха ха ха какви глу'паци ?
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тук са се научили да покриват истината ! 25 хил.? е заплатата на европейски депутат,а чисто за получаване е между 18 и 20 хил ?,защо мамите българите с по-ниски суми? Те не стига,че бяха измамени да гласуват отново за червени изпечени крадци,ами сега ги мамите със заплатите,за да ги успокоите ли? България напълни Европарламента само с ком'унета произлизащи от шумкарски и яташки фамилии благодарение на простотията на овцата от порода "българска ***'оглава"! Затъпявате прогресивно бе гл'упаци!
32
0
 
6
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Ти си 100 процентов платен ***!
31
0
 
2
 
! Отговори
чарли преди 4 години
До Щерю:Само за Елена ли ?
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Hahahaha...ako mu gi dadem.... hahahaha...ama sha gi davame li? 30 procenta ako davat....70 procenta ako ne davat....ko stava ma gospojo darinke pavlova?.....hahahahaha....
29
0
 
9
 
! Отговори
Скарлет преди 4 години
Нямам думи!!!
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ZATOVA BECHE BORBATA.
27
0
 
24
 
! Отговори
Евродепутатин преди 4 години
Доколкото знам, щипат яко от тия 25000 евро за асистенти. Само това вече много променя нещата.
26
2
 
12
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
13 306 ЛЕВА, а не евро!
25
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой разбра ли как се получава сумата 13 306 евро?Защото в изречението преди нея пише, че основната заплата на евродепутат е 8 757,която след облагането с данък и осигурителни вноски намалява на 6 824 евро.
24
0
 
37
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
и сега тези с апарт с къщите за гости със самолетите с яхтите с евросубсидиитес еврозаплатите си умират от смях с какви де=би=ли си имат работа хукнали дагласуват а сега си броят стотинките в магазина дадох на една баба 50 ст да си купипакетче каима