Германия отстъпи лидерството на социалистите в ЕП

Испанка ще ръководи втората по големина група
Обновена: 18 юни 2019 19:08 | 18 юни 2019 19:03,
7
Германия отстъпи лидерството на социалистите в ЕП
Снимка: Reuters, архив

Германия отстъпи лидерството на групата на социалистите и демократите, което държеше от десетилетие с кратки прекъсвания.

153-мата евродепутати от втората по големина политическа група в новия Европейски парламент, избраха днес в Брюксел испанката Иратксе Гарсия-Лопес за свой водач.

Още по темата
Това стана, след като единственият друг кандидат за поста, досегашният председател на групата германецът Удо Булман се оттегли. Той се мотивира със съкрушителната загуба на германските социалдемократи европейските избори, в следствие на която, германската делегация при социалистите се сви почти наполовина и стана по-малобройна от испанската и от италианската в групата.

45-годишната Гарсия е евродепутат от Кастилия и Леон за четвърти мандат. Тя има диплома за социален работник от Университета във Валядолид.

През миналия парламентарен мандат тя беше председател на подкомисията за правата на жените в
Европейския парламент и водач на делегацията на испанските социалисти.

Гарсия обеща, че ще работи за “феминистка, екологична, социална и солидарна Европа”.

“От създаването си Европейският съюз не е бил толкова застрашен, колкото е днес. През последните години станахме свидетели на появата на популистки, еврофобски, ксенофобски и крайно десни партии, които възраждат най-големите призраци от миналото. Видяхме също, че неравенството нараства след финансовата криза със Съюз, който не е в състояние да отговори на нуждите на нашите граждани”, заяви след избирането си Иратксе Гарсия.

Тя добави, че „Европа трябва да си възвърне социалната душа”.

Утре ръководство ще си избират либералите, които нарекоха групата си “Обнови Европа”.

Там също се очаква нов водач на мястото на белгиеца Ги Верхофстат, който се бори за поста председател на Европейския парламент.

Фаворит на най-голямата делегация в групата - френската, е бившият румънски еврокомисар и екс премиер Дачиан Чолош. Той е френски възпитаник и е женен за французойка. Номинацията на Чолош последва краха на лидерката на френската листа на президента Еманюел Макрон Натали Лоазо, която се изказа неласкаво за колегите си на закрита среща с журналисти, която изтече в пресата и бе принудена да оттегли кандидатурата си.

Ако бъде избран, Чолош ще е първият политик от последните две разширявания, който заема председателски пост в парламентарна група в Европейския парламент.

Конкуренция на румънеца са шведският евродепутат Фредрик Федерли и холандката Софи ин’т Велд.

Групата на ЕНП първа излъчи ръководство като преизбра германеца Манфред Вебер за водач на парламентарната си група. Вебер е и кандидат на християн-демократите за бъдещ председател на Европейската комисия. Евроскептиците ще бъдат ръководени от външнополитическия съветник на Матео Салвини Марко Зани. Предстои да се структурира и групата на Зелените, която ще е четвърта по численост в новия Европарламент след ЕНП, социалистите и “Обнови Европа”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смо кът чуя ЕНП о ми съ дрейфа ба. Тваигендарска партеа ба.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са ви копираните Новини алооооооооо Д Н Е С . Б Г , за Меркел няма нищо , още никой не се сетил да копира......хаха
3
1
 
6
 
! Отговори
Очуден преди 4 години
А! Че не беше ли Сергей Станишев шеф на тия бе?!
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
радостна новина за другарката "истина"!
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
nova era na europeskite maastii...