ЕС не успя да договори отпадане на US визите за българи

България с най-висок процент откази за издаване на американски визи в ЕС
19 юни 2019 18:30,
346
ЕС не успя да договори отпадане на US визите за българи
Снимка: архив, Reuters

Европейските институции не успяха да изтръгнат обещание от американската администрация за отмяна на визите за САЩ на гражданите на 5 държави, сред които и България по време на редовните консултации по въпросите на правосъдието и сигурността във Вашингтон.

Съединените щати отчитат прогреса, направен от петте държави за достигане на изискванията за отпадането на визите и ще се срещнат с представителите на ЕС през втората половина на годината, бе записано в официалното комюнике на срещата.

България, Полша, Кипър, Хърватия и Румъния са единствените еврочленки, които остават с визи, като България има най-висок процент на откази за издаване на, което е главно условие за премахване на разрешителните за пътуване.

ЕС се ангажира да работи като посредник между американските власти и правителствата на петте държави, за да ускори процеса на отпадане на визите.

Ще отпаднат ли визите за поляци, ако купят изтребители от САЩ?

През май представители на петте държави се срещнаха с имиграционните власти на САЩ, но до решение за внасяне на искане в Конгреса за отмяната не се стигна.

Още по темата

Съединените щати са единствената държава в света, която все още не предоставя визова реципрочност на ЕС, въпреки че всички европейски държави разрешават безвизово пътуване за американски граждани.

Основен акцент на срещата, в която от името на ЕС участваха Румънското председателство на ЕС и еврокомисарите за миграцията, правосъдието и сигурността Димитрис Аврамопулос, Вера Йоурова и Джонатан Кинг, са били борбата с тероризма и размяната на разузнавателна информация, както и проверките за сигурност при разполагането на системи за 5G мрежи, след като САЩ забрани на китайската “Хуауей” да участва в процеса. Американската администрация е била представена от главния прокурор Уилям Бар и от изпълняващия длъжността държавен секретар по сигурността Дейвид Пекоске.

Американските власти поставят четири главни условия за отпадане на визите: процентът на отказите, прилагане на споразуменията за борба с тежката престъпност и за скрининга на терористичната дейност, както и ежедневно автоматично предоставяне на информация за изгубени и откраднати паспорти.

Според публикуван през декември доклад на Европейската комисия България има най-висок процент на откази за издаване на американски визи - 14,97% при изискване на американската безвизова програма той да не надхвърля 3 процента годишно. Следващата държава по този показател - Румъния има 11,76% откази, Полша - 5,92% и Хърватия - 5,1%.

Полша има проблем и с подписването на исканото от САЩ Споразумение за превенция на тежките престъпления, а Кипър с ежедневното автоматично предаване на информация за загубени и откраднати паспорти.

Също през декември ЕС се отказа от възможността, предоставена от европейското право, да въведе временни шенгенски визи за американски граждани, докато не отпаднат американските за гражданите на петте държави. В препоръката си Европейската комисия написа, че това би влошило сериозно двустранните отношения между ЕС и САЩ, би затруднило търговията и би донесло сериозни загуби на европейския туризъм.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още по темата: САЩЕСотмяна на визите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
2
 
! Отговори
американо преди 4 години
абе кухи ***... НАЛИ ВИЕ В ПОСОЛСТВОТО ПРАВИТЕ ТОЗИ ПРОЦЕНТ ДА Е ВИСОК>> Америка прави отказите на нормалните хора ... те го правят не българина или българия... те самите изкуствено го правят посолството прави много пари от тези визи.. кой ще си остави парите ???
233
2
 
6
 
! Отговори
Иванова преди 4 години
Господар и роб никога не са имали равни права. Затова правителството ни не смее да разговаря на тази тема със САЩ. Дори и не смеят да им искат наем за базите които ползват безплатно в страната ни. Защото може пак да започнат да бомбардират София, нищо че се правят на наши съюзници. От САЩ до сега добро не сме видели и няма и да видим.
232
1
 
9
 
! Отговори
Яна преди 4 години
Абе важното е,че имаме прави краставици и щасстливи кокошки.
231
4
 
4
 
! Отговори
умрела работ.е амера преди 4 години
Умрела работа е сашко,изчерпана от всякъде,сбирока на планетата е там,и сега интриги с визите.Споко амер. никой не ви иска и никой не се натиска
230
3
 
10
 
! Отговори
kireza преди 4 години
АКО ЧАКАТЕ ВИЗИ ОТ АНГЛОСАКСИТЕ,КОИТО НИ НЕНАВИЖДАТ ОТ ХИЛЯДА ГОДИНИ,ТО СТЕ ***....И НЕ САМО АНГЛОСАКСИТЕ...СПОМНЕТЕ СИ САНСТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ,ЕЗЕРОТО ДОЙРАН,НЬОЙСКИЯТ ДОГОВОР,ВТОРАТА СВЕТОВНА И Т.Н.
229
2
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До Pin Затова и визи през крив макарон!
228
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за сметка на това ще им дадем над 2 млрд.да да си живет добре американцовците
227
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност има няколко доста мизерни щата като Небраска, Оклахома и Ню Мексико, които биха могли да им се сложат визи за ЕС. Каква е разликата? Там престъпността е пъти по- голяма от у нас.
226
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стой си тук, то и без това само такива като теб останаха в територията...
225
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виза За клоаката на света ?! И през ум не ми е минавало да ходя там
224
0
 
27
 
! Отговори
Pin преди 4 години
С такива "приятели" врагове не ни трябват!
223
8
 
40
 
! Отговори
възмутените преди 4 години
ЕС не можа да договори безвизовото пътуване за българите в САЩ, добре е да скъсаме всякакви дипломатически отношения с тях. Защото близките ни отношения със САЩ водят страната ни до разруха. Проблема не е само с визите, прекратяването на южен поток, на АЕЦ Белене, премахване на някои реактори в АЕЦ Козлодуй. Задължават ни да им купуваме скъпите и не качествени изтребители. Продават ни скъп ток, и скъпа газ. Бомбардираха София и ни набедиха в атентат срещу папата. Използват безплатно базите ни.
222
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се стопира сделкатаза самолетите до решаване навъпроса.
221
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за народа няма визи ,за олигарсите и крадените им милиарди червен килим разстилат .самолети купуват,на закуски ходят,имения , безплатни бази в бг - на кой му пука за матряла ?
220
2
 
33
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Дреме му на ЕС за българите
219
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"16 са ***, 11 са полуграмотни, 14 са *** и само 4 са нормални." - все едно амеркинаците ас други? Защо техните *** да ги пускаме без виза?
218
7
 
15
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 4 години
Какво отпадане на визите искате? Служител от посолството на САЩ, като прочете 20 коментара и му става ясно, че 16 са ***, 11 са полуграмотни, 14 са *** и само 4 са нормални. За тях визи има без проблем. И четете бързо, защото мъдоратора ще се усети и ще трие!
217
1
 
24
 
! Отговори
коко преди 4 години
Слагачеството на казионните медии стига нови висоти. ЕС искал ама не бил успял!!! Ха-ха-ха! На Брюксел им е през *** за нащи визи. И във галактическия съюз да влезем за САЩ ще сме третия свят. Но това ползващите еврогрантове медии няма да пишат. Те ще пишат колко велик е Бойко и колко долни са Йончева и кака ***. А също и какви людоеди са Путин и Тръмп и т.н. щурутии.
216
2
 
34
 
! Отговори
еххххххххххххххххххх преди 4 години
Българите сме трето качество хора - никъде не ни искат, даже и в България!
215
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще ни адвокатства ЕС? Това е смешно- абе ЕС не ни пуска в шенгеня и еврото, а искат същото от американците.... Е как да стане- това е ***. Тоя дето ти няма доверие иска от друг дето още повече ти няма доверие той да те пуснел?!?