Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България

Цигарите и алкохолът най-евтини у нас, млякото и яйцата - колкото в ЕС
20 юни 2019 15:15,
236
Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България
Снимка: архив, Reuters

Хранителните продукти в Румъния и Полша са по-евтини от тези в България, показва анализ на статистическата агенция на ЕС Евростат, публикувано в ЕС.

Въпреки че доходите на българите са 50 на сто от средноевропейските, цените на храните са 76 на сто от средните в ЕС.

В България тютюневите изделия и алкохолът са най-евтини в Европа, като прави впечатление, че цигарите у нас са наполовина на тези в ЕС, а алкохолът е около 26% по-евтин.

Що се отнася до хранителните стоки, България е скъсила ценовите разлики. Яйцата и млечните продукти се продават на средноевропейските цени, като те са само 2% под тях. Месото в България е по-евтино с 36% от европейското, хлябът и хлебните изделия - с 38%.

Хлябът и зърнените храни в Румъния са например наполовина по-ниски от европейските, докато месото в Полша е най-евтино в Европа. Млякото и яйцата са по-евтини в Полша, Литва, Чехия и Великобритания.

Храната продължава да е най-скъпа в Дания - с около 1/3 над средните европейски стойности, следвана от Люксембург и Австрия, където цените са с 1/4 над средните и Финландия, Швеция и Ирландия - около 1/5 над европейските.

Австрия е най-скъпата държава в ЕС за месо, Кипър и Гърция - за яйца и мляко, а Дания за хлебните изделия. Цените на алкохола са най-високи във Финландия, а на цигарите - в Обединеното кралство.

Евростат е измерил и цените на Балканите. От сравнението се оказва, че те са по-ниски от българските в Турция и Северна Македония. Сравними с България са тези в Сърбия и Черна гора. Само в Албания те са около 3% по-високи. Във всички балкански държави, с изключение на Македония алкохолът е по-скъп, а цигарите - навсякъде са по-евтини, отколкото в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами като ви е скъпо, вдигайте си доходите!
211
0
 
0
 
! Отговори
Букурещ е скъп преди 4 години
и да допълня - все пак заплатите в Букурещ са около 20-30% по-високи от тези в София
210
0
 
0
 
! Отговори
Букурещ е скъп преди 4 години
Не знам защо коментирате наизуст, в Букурещ, цените на зеленчуците са 1.5-2 пъти по-високи от нашите, месото е поне 15-20% по-скъпо, а наемите са почти по 2 на тези в София! Не се шегувам! Година и нещо живях там.
209
4
 
2
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
В РУМЪНИЯ ИЗБИХА КОМУНИСТИТЕ И СЕ ОПРАВИХА ХОРАТА.НИЕ ОЩЕ СЛУШАМЕ ПРОСТОТИИИТЕ НА *** И КОМПАНИЯ И СТОИМЕ БЕЗ ПАРИ И ЗАПЛАТИ.
208
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Англия пишат че заплатите драстично се увеличават а за Бг че не мърдат но стоките скачат всеки ден.С една средна заплата в Германия купуваш 2000л бензин вБг 300_400л.
207
0
 
8
 
! Отговори
Човек преди 4 години
То и в Германия, Италия, Испания и Англия е по евтино в супермаркета.Да са ни честити Васил Велев, Домусчиев, Плевнелиев и синдикатите.
206
6
 
2
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 201Не им говори така че се ядосват.Те горките не могат още да проумеят че ако бяхме дали още един мандат на Костов днес МРЗ щеше да е поне 800-900 лв.Човека имаше сърце воля и ОБРАЗОВАНИЕ да управлява държавата.Замениха го с мадритския пройдоха-комарджия след това с голишарчето Сергей и Еднокнижника.Сега искат стандарт.Ами няма кой да го даде.
205
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 2 думи - цените европейски, качеството и заплатите африкански.
204
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нещо за качествито да кажете? Или не, няма нужда, ние си го знаем.
203
2
 
14
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Еми нормално в румъния си избиха комунистите, в полша ги изгониха. Нас още ни управляват същите макар и пребоядисани. То това може да се напише под повечето статии тук, за съжаление.
202
0
 
21
 
! Отговори
Несправедливост преди 4 години
Живея от 19 години в Германия, основните хранителни продукти, брашно, олио, захар и мляко са от години по евтини от тези в България. Качеството е по-добро. Естествено, че има и по-скъпи продукти, плодовете например. Услугите също са по-скъпи, но и заплатите са различни. На всеки две години сменям доставчика на ток, по този начин цената в последните години не се промени. Често се чудя, как някои хора успяват да преживеят с тези малки заплати в България.
201
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само още едно уточнение - в Румъния е най-вярващото православно население (или вторите след Гърция), а Полша е една от най-вярващите католически държави. И в двете страни проблем с демографията НЯМА. И от двете извират гастарбайтери и никой поляк или румънец няма да каже лошо за страната си. Да са живи и здрави!
200
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На който не му харесва да се оплаче на Примиера Слънце, той ще го огрее :-).
199
0
 
14
 
! Отговори
ongobongo преди 4 години
До никиОще по-зле става като се сравним с държави като Чехия , Унгария , Словакия , Словения...
198
0
 
5
 
! Отговори
ongobongo преди 4 години
Преди 2 седмици ходих до Гърция , и там о изненада свинският врат беше 4 евро , а при нас беше 8 лева , зехтина беше 7.50 литъра , при нас беше 10 лева.Така че....
197
11
 
6
 
! Отговори
ники преди 4 години
Защо ни сравнявате с такива държави? Какво е населението на Полша, на Румъния сравнено с България? В пъти повече са от нас, по-голям пазар = по-голямо потребление, следователно се печели от оборот. Сравнявайте ни с държава, която е от бившия източен блок и има горе-долу колкото нас население.
196
0
 
17
 
! Отговори
Норге преди 4 години
Живея и работя в Норвегия. Ще пиша цени в евро, защото е по-лесно. Най-евтиния хляб- 1.10 Евро, масовия 3 Евро. Свински врат около 10 Евро за килограм. Цигари 12.5 Евро всички видове. Алкохол 45-50 Евро за 0.7л. без значение водка или уиски. Месечния ми доход е между 5200-5500 Евро. Мисля, че коментара е излишен.
195
3
 
40
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
По евтино е в Румъния и Полша, но за сметка на това са с по големи заплати от тези в България. Освен това министри, депутати и политици по малко крадат от тези в България. Такива са фактите.
194
4
 
5
 
! Отговори
гг преди 4 години
До 201Подготовката за въвеждане на валутния борд започна при Виденов, който междувпрочем като говориш за дървене - също така забави приватизацията на ключови предприятния и стана неудобен. Не виждам къде е заслугата на *** ти командир. А, плащаше на студентите да протестират :)
193
21
 
5
 
! Отговори
там не си подават д преди 4 години
Да, ама можете ли да намерите русофили в Румъния или Полша?Там хората не са с промити мозъци като нашите.