Плащаме солено за присъди в Страсбург, над 10 млн. лв. за 7 години

От 751 дела 457 са приключили с осъдителни решения
22
Плащаме солено за присъди в Страсбург, над 10 млн. лв. за 7 години
Снимка: Reuters

Плащаме солено за присъди в Страсбург, въпреки че делата срещу България в Европейския съд по правата на човека били намалели драстично.

Още по темата

Панов завежда дело в Страсбург, жена му: Ако той не получи правосъдие, кой?

Над 10 милиона лева са отишли за изплащане на обезщетение за присъди само за седем години. През 2009 г. от държавната хазна са били платени цели 3 милиона и 534 хиляди лева.

За радост на данъкоплатците през 2015 сумата вече е била в пъти по-малка – 620 хиляди лева. Това става ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на правосъдния министър Данаил Кирилов.

От справката, която той предоставя, се вижда, че през 2009 г. сумата, която е платила държава е била най- голяма. През 2010 г. по дела, изгубени от държавата, са били платени 1 милион 379 хиляди лева. През следващата – 2011 г. обаче сумата почти се е удвоила - 2 милиона и 12 хиляди лева. През 2012 г. за нарушени права България е платила близо 1 милион и 80 хиляди лева, през 2013 г. - 1 милион и 120 хиляди лева. През 2014 г. изплатените средства по присъди са намалели драстично като е паднала до 350 хиляди лева.

901 жалби срещу България са постъпили в Европейския съд по правата на човека от 2009 г. досега. В началото на тази годината висящите жалби срещу страната ни са били 559.

Приключилите дела в Страсбург са 751,
като 457 от тях са приключили с осъдителни решения за България.

Плащанията, които държавата прави обаче са за повече дела от тези 457. П
ричината е, че се изплащат суми и по приятелски споразумения или по едностранни декларации за признаване на нарушение, посочва още Кирилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Още повече, че не е ясно как точно тоя "съд" избира членовете си, представляващи отделните държави. Наш представител в момента е лицето йонко грозев - *** и национален предател с доказана противодържавна дейност, един от основателите на забранената сепаратистка партия ОМО Илинден. Кой точно го е пратил да ни представрява в "съдът"? Народът на референдум? Депутатите, наши представители? Евродепутатите ни може би? Не-е-е - "съдът" сам си го е избрал, "интересно" защо точно него? - Сетихте Уи се?
17
0
 
0
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Често пъти решенията на тоя т.нар. "съд" са повече от скандални - например отсъжданията му в полза на хъxpeци, обитаващи незаконни свърталища, построени на заграбена земя - които според т.нар. "съд" държавата няма право да прогони, защото "няма къде да отидат". А Българин да си построи къща където си хареса: може ли? Прави са руснаците като заявиха публично, че повече няма да се съобразяват с никакви решения на тоя "съд".
16
0
 
2
 
! Отговори
възмутените преди 4 години
Това е доходоносен и престъпен бизнес в съдебната ни система. Държавата плаща на гърба на хората. Въпреки че виновниците си правят печеливш бизнес. Като дойде пак голямата криза; тогава хората на тях ще раздават правосъдие по улиците. Народа ни е много търпелив: но когато ножа опре в гърлото му, става по опасен и от ранена мечка.
15
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Напишете в Гугъл: - Уикилийкс: Германия дои ?30 млрд. месечно от Източна Европа, докато те си мислят, че им дава... и четете какво ни дават и колко ни взимат!
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е защото прокуратурата и съдът работят в полза на обществото.
13
0
 
3
 
! Отговори
socialen преди 4 години
Борисов и кратните му па намериха начин да доят Държавния Бюджет.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13. Че то е ясно, милиционерите и съда.
11
0
 
6
 
! Отговори
Ами плащаме! преди 4 години
Това е заради новоизпечените "юристи" които си тълкуват "качествените" закони както им скимне!
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да е качествена и информативна статията, то бе редно да се посочи какви са най-честите нарушения, допускани от държавата ни. От там ще се види коя институция ги трупа и на коя трябва да сме благодарни, че плащаме толкова обезщетения. А държавата е редно да си търси и регреси против виновните.
9
0
 
11
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Нека благодарим на Цветанов! Той е нашият "спасител".... такъв па некадърник.
8
0
 
9
 
! Отговори
Чичко Тревичко преди 4 години
До Станчо - напротив, нормално е. След като народа е *** и не излиза на улицата, и не сваля гербераси и комунисти, бивши и сегашни, хак да им е.
7
2
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Тези дела са на маргинални групи, често представлявани от грантаджийски НПО-та, истинските жертви и нормални хора, не получават справедливост в ЕС ;) !!!
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тарикатско, а!Държавата плаща от бюджета през нашия джоб, но после "удобно забравя" за последиците и търсене на отговорност от виновните за незаконосъобразните актове. А прокуратурата още по-удобно се разсейва и обръща настрани като катаджия при преминаваща каруца по голям булевард... И както винаги виновни и наказани няма!
5
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грешката е че признаме този самозван съд и неговите социопатки присъди.
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко ще плати ли за Чакъра?
3
0
 
27
 
! Отговори
Един милион преди 4 години
От тези 10 са в резултат на желанието на Цвъ да си играе на министър. Сега той си се вози в асансьор, а балъците плащат.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това нищо не е герберите само за графа откраднаха повече.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам никаква логика глобите да се плащат от хазната, ама то иначе нямаше да сме беге.