Чешкият премиер ще оцелее въпреки масовите протести, но колко още?

Подведен е под отговорност за еврофондове, ЕК иска да върне ?17,4 млн.
Обновена: 25 юни 2019 19:27 | 25 юни 2019 19:15, Елка Василева
18
Чешкият премиер ще оцелее въпреки масовите протести, но колко още?
Снимка: Reuters

Чешкият премиер милиардер Андрей Бабиш, когото Брюксел взе на прицел, защото го подозира в присвояване на евросредства, вероятно ще остане на власт поне в краткосрочен план. Това прогнозираха анализатори вчера, ден след многолюдна демонстрация с искане за оставката му.

С над четвърт милион участници - 283 000 според мобилния оператор Ти-Мобайл - това бе най-многобройната проява от падането на комунизма.

Шейсет и четири годишният бизнесмен от словашки произход, основател на гиганта в областта на селскостопанската и хранително-вкусовата промишленост "Агроферт", бе подведен миналата година под отговорност от чешкото правосъдие за злоупотреби с еврофондове на стойност два милиона евро.

250 000 чехи на протест: Писна ни!

Според два одита, поръчани от Европейската комисия, която иска от него да върне 17,4 милиона евро субсидии, неправомерно получени според пресата, той е в ситуация на конфликт на интереси, тъй като е едновременно политик и предприемач.

Колко още?

"Бабиш ще оцелее. Остава да видим още колко дълго", каза пред АФП независимият анализатор Иржи Пехе.

"Митингите променят из основи социалната динамика на страната. С течение на времето ще променят и политическата динамика", добави той.

Пехе отбеляза, че младите са били мнозинство сред демонстрантите, събрали се на хълма Летна, където през ноември 1989 г. дисидентът и бъдещ президент Вацлав Хавел говори пред стотици хиляди чехи, които тъкмо си връщаха свободата.

Още по темата

Младите "си дадоха сметка, че поскомунистическото поколение политици като Бабиш и президента (Милош) Земан им краде бъдещето", продължи анализаторът.

Протестите "представляват проблем за Бабиш, защото накърняват имиджа му, но няма да го накарат да подаде оставка", потвърждава ред агенция ЧТК политическият анализатор Томаш Лебеда.

В краткосрочен план лятната ваканция ще му даде глътка въздух: организаторите на демонстрацията - неправителствената организация "Милион моменти за демокрацията" - обявиха нов митинг за 16 ноември, в навечерието на 30-ата годишнина от Нежната революция, сложила край на четири десетилетия комунистически режим.

Втори по богатство в страната си според Форбс, основател на популисткото Движение на недоволните граждани (АНО), Бабиш ръководи правителство на малцинството, сформирано със социалдемократите и подкрепяно негласно от комунистите.

Утре ще се гласува вот на недоверие на неговия кабинет, внесен от опозицията, който обаче изглежда е обречен на провал. Противниците на министър-председателя изтъкват и подозренията, че е сътрудничил на политическата комунистическа полиция в бивша Чехословакия.

Стабилна подкрепа

Бабиш, който отхвърля всички обвинения, заяви в неделя, че не разбира протестите. "Шествие на хора, които говорят високо и силно за независимост на съдебната система, а същевременно ме изпращат директно в затвора", коментира той.

"Струва ми се, че колкото повече пари харчите, толкова хората са по-недоволни. Това е странна ситуация", каза той, имайки предвид увеличаването на социалните разходи и пенсиите по време на неговия мандат.

Въпреки проблемите на лидера й АНО спечели парламентарните избори през 2017 г. след кампания, чиято основна тема бе борбата срещу корупцията. Партията се радва на стабилна подкрепа от около 30 процента, показват социологическите проучвания.

Движението победи и на изборите за европарламент през май, събирайки 21,18 на сто от гласовете.

Неделният протест бе последният от серия митинги, насочени както срещу Бабиш, така и срещу новата министърка на правосъдието Марие Бенешова, подозирана от политически противници, че иска да осуети съдебното преследване срещу милиардера.

В началото на юни 100 000 души в Прага поискаха тяхната оставка със скандирания "Вече не сме Изток" и "Свалете правителството, спасете планетата".

Бабиш залага на по-възрастните избиратели, но хората се питат колко време ще издържи на фона на "енергията и увереността, която демонстрират протестиращите", каза Пехе.

Според него динамиката на протестите ще повлияе на социалдемократите и дори на комунистите, които в крайна сметка ще се уплашат, че може да не влязат в парламента на следващите избори, ако продължат да подкрепят Бабиш.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: ЧехияАндрей Бабиш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разните фондаций за демокрация, отворено общество, защита на медийте и т.н. Надигат вой до небесата когато управлението на една страна не слушка чичо Сам. Тогава лидерът е диктатор, куропционер, комунист и подтисник.Когато обаче владее шайка 3то-разрядни мутри кокошкари кръвопийци като Герб, тях никой не ги закача, тъйкато са радетели за свобода и демокрация по НАТО-вско-му.
14
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Уж при Демокрацията властта е на народа - уж... Лъжат ни!
13
2
 
2
 
! Отговори
хахахааааа.......... преди 4 години
До Бабиш пада...Бабиш е слуга на Плевенлиев............
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бабиш пада...поредната глупост....
11
2
 
5
 
! Отговори
шорошунгел преди 4 години
...майданче, хи-хи...
10
7
 
5
 
! Отговори
Бабиш пада... преди 4 години
Бабиш е слуга на Путин и следователно пада. Чехите не търпят комунисти , особено свързани с Москва.
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живял съм 15 год. в Прага, а това са протестиращи напушени с мерихуана, геьове и лизбийки, либерални улигофрени, работещи те по барове и дискотеки който от 30 години укриват реалния оборот на заведенията и сега им се стори на нагорнище от както от 2 години касата е свързана директно по интернет с данъчните и затова протестират. Но както Западна Европа е чака крах и граждански етнически проблеми това ще я последва и Чехия, защото тя от 1000год. е рясно свързана с Западната цивилизация.Бабиш пада
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бабиш е хайдук като Боко.Единствената разлика е че чеха е предприемач и там остават уличаващи документи а Боко е РЕКЕТЬОР и там документи НЯМА за да бъде уличен.Естествено има други начини да бъде хванат но ..........КОЙ да го разследва като съд и прокуратура са Хайдук ООД.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2"Младите ще се вдигнат и в България скоро"Скоро?!Може би за коледа??Ама коледа на 2222ра гУдина.ХА-ХА-ХАГаньовците са страхливо и жалко племе което е свикнало да го мачкатт и ако не дойдеНЯКОЙ да го освободи Гань ще лиже *** докато му изтръпне езика.....
6
0
 
3
 
! Отговори
До а преди 4 години
Ти защо си мислиш, че панелните градски плъхове, облъчени от интернет и медийна пропаганда - "по-прогресивните (главно млади) хора" са нещо повече от "селяните" от селата/малките градчета
5
3
 
5
 
! Отговори
а преди 4 години
Там има голямо противоречие между по-прогресивните (главно млади) хора в столицата и селяните/консервативно мислещите от селата/малките градчета, които подкрепят Бабиш. Малко като в България, като се замисля. Няма изгледи да го разкарат.
4
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистическа класика. Надявам се тук да си дадем сметка какво предстои ако БСП пак дойде на власт...
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А българите не протестират срещу скромните и честни гербери, защото премиерът им въобще не краде. Нито лев не е откраднал и може да го докаже, чрез независимия и неподкупен български съд.
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите ще се вдигнат и в България скоро
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"младите си дадоха сметка че пост-комунистически политици като Бабиш им крадат бъдещето". у нас в пъти по-големи злоупотреби, но никой не си дава сметка, че му крадат бъдещето, на децата и на внуците и правнуците. както винаги, вървим 30 години назад, но след 30 г вече ще е късно.